Izvršni odbor opatijskog Sportskog saveza

Kirigin na presici: DORH postupa po anonimnoj, politički motiviranoj prijavi

Srđan Brajčić

OPATIJA Izvršni odbor opatijskog Sportskog saveza održao je  konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na prozivku svog bivšeg člana Franje Dobrile. Naime, Dobrila je istupio iz Izvršnog odbora zbog toga što ne želi biti dijelom policijske istrage koja se po nalogu Županijskog državnog odvjetništva provodi u Savezu.– S obzirom na to da radimo s javnim novcem, revizije i kontrole su dobrodošle kako bi se znalo gdje je završila svaka kuna iz proračuna. Činjenica je također da je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo porezni nadzor opatijskog Sportskog saveza. Nadzor u kolovozu bio je opsežan i dugotrajan. Sve je analizirano, a cilj poreznog nadzora bio je da se utvrdi koliko je Savez izdao putnih naloga. U šest godina na moje ime nije otvoren ni jedan putni nalog. Ne samo da nisam uzeo ni jednu kunu, nego sam konsolidirao financije, kazao je predsjednik opatijskog Sportskog saveza Fernando Kirigin.

Komentirajući činjenicu da je Sportski savez pod povećalom državnih istražnih tijela, Kiriginu se čini da DORH postupa po anonimnoj prijavi koja je politički motivirana. Kirigin za anonimnu prijavu, kao i brojna druga anonimna pisma koja se naokolo šalju i kojima se želi diskreditirati njegov rad sumnjiči, kako je rekao, izvjesnog opatijskog političara koji se umislio da će postati novi opatijski gradonačelnik. No, nije želio nikoga imenovati.


Pritom podsjeća na to da je u njegovom mandatu Savez donio svoj novi Statut, u kojem su ovlasti predsjednika svedene na protokolarnu razinu. Napominje da predsjednik Savez ne može donijeti niti jednu odluku bez suglasnosti Izvršnog odbora.– Dakle, kad odnedavno bivši član Izvršnog odbora ustvrdi da se nešto čudno događa u Sportskom savezu, odnosno da smo pod istragom policije i DORH-a baca se sjena na cijeli naš rad. Prema tome i na rad Izvršnog odbora čiji, podsjećam još jednom, Franjo Dobrila bio član. Time je Dobrila bacio sjenu i na svoj rad u Savezu, poručio je Fernando Kirigin koji naglašava da 71-godišnji Dobrila nije dao ostavku zbog, kako je kazao na konferenciji za novinare, policijske istrage, već zbog toga što je uvrijeđen. Predsjednik Saveza tumači da će se na dnevnom redu iduće Skupštine Sportskog saveza naći točka opoziva Franje Dobrile. Podsjeća da je sam Dobrila još 30. srpnja 2015. godine najavio odlazak u zasluženu sportsku mirovinu, što nije učinio naredne dvije i pol godine. Ta činjenica, kazao je Kirigin, zasmetala je određene delegate, pa je Vlado Brnečić postavio pitanje legalnosti rada Franje Dobrile, ali i Aleksandra Monara u Izvršnom odboru Saveza.– No, neki delegati u zadnje vrijeme pitaju što Dobrila još radi u Izvršnom odboru Saveza. S obzirom na to, odlučio sam da kao točku dnevnog reda stavimo opoziv Franje Dobrile, čiji rad u Izvršnom odboru nije bio ni u jednom trenutku nelegalan, pojasnio je Fernando Kirigin.Citirajući odredbe Statuta Sportskog saveza, dopredsjednik Aleksandar Molnar ustvrdio je da njegov rad u Izvršnom odboru nije ilegalan. Molnar je potvrdio da je bio na informativnom razgovoru i kaže da je cijela ova priča s DORH-om datira iz predizborne kampanje i dio je političkih prepucavanja u Opatiji, ali je nedopustivim ocijenio to da se sve danas prelama preko leđa Sportskog saveza.