Uoči današnje sjednice

Kirigin: Koalicija će danas izglasati izmjene UPU-a Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Sa svim detaljima UPU-a nismo zadovoljni, no svjesni smo činjenice da bi neizglasavanjem tog dokumenta i dalje ostali neriješeni neki bitni problemi u Opatiji – rekao je Fernando Kirigin



OPATIJA Važna točka dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije bit će točkasta izmjena UPU-a Opatije. Još tijekom 2016. godine donesena je odluka o točkastoj izmjeni plana u 22 točke i to je krenulo u proceduru koja je nažalost trajala sve do sada. Najavljujemo da će koalicija dati glas za usvajanje ovog važnog dokumenta iako sa svim detaljima UPU-a nismo zadovoljni, no svjesni smo činjenice da bi neizglasavanjem UPU-a i dalje ostali neriješeni neki bitni problemi u Opatiji. Izglasavanjem točkaste izmjene će određene stvari biti riješene, a radi se o problemima privrednih subjekata i sportskih klubova, budući da određeni akti čekaju upravo izglasavanje UPU-a. Mi u Opatiji imamo temeljni UPU iz 2009. te prvu izmjenu iz 2012., a ovo će u 2019. godini biti njegova druga izmjena. Naša koalicija je 2017. dala 9 amandmana na UPU i iako struka smatra da je cijela priča trebala trajati znatno kraće, ona se odužila. Upravo zato, želimo da plan prođe i da grad ide naprijed te ćemo na sjednici Gradskog vijeća Opatije dignuti ruke za taj izmijenjeni UPU. Ovim putem, međutim, pozivam gradonačelnika da uvaži mišljenja mještana, pogotovo stanovnika Mjesnog odbora Tošina po pitanju izgradnje reciklažnog dvorišta jer će se u prostorno-planskom dokumentu sada naći i taj prostor. Također, kroz ovaj UPU su definirane čak četiri lokacije za budući smještaj MUP-a pa isto tako pozivam gradonačelnika da i kod te odluke posluša glas mještana i uvaži njihovo mišljenje – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Fernando Kirigin (SDP), novi predsjednik Gradskog vijeća Opatije i član predstavničke većine u Vijeću, u društvu koalicijskih partnera i gradskih vijećnika Gordane Grgurine (HSU) i Vedrana Kružića (Unija Kvarnera).


Kako je pojasnio Kirigin, zgrada Javne vage koja je bila obuhvaćena amandmanom, sada će imati dozvolu za izgradnju kata više, ali u postojećim gabaritima, čime se izašlo u susret Komunalcu koji traži kupca za tu derutnu nekretninu.


Zgrada Prve pomoći


Isto tako je odlučeno i za zgradu Prve pomoći u Opatiji koja je u županijskom vlasništvu i koja će morati zadržati postojeće gabarite, ali će sada imati dozvolu za nadogradnju jedne etaže.



Vedran Kružić se osvrnuo na točku dnevnog reda koja će se na njegovu inicijativu naći na sjednici Vijeća, a koju podržava i gradonačelnik, a radi se o uvođenju »vaučera za poduzetnike«.– Vaučeri za poduzetnike predstavljaju posebnu mjeru poticanja prijava poduzetnika na EU natječaje. Posebnim vaučerom u iznosu od 10.000 ili 20.000 kuna mogla bi se sufinancirati izrada prijave na EU natječaje, što bi moglo predstavljati ozbiljnu podršku mnogim, prvenstveno mikro i malim gospodarstvenicima, koji nemaju iskustva ili stručnog kapaciteta u korištenju sredstava iz ciljanih EU natječaja. Pred nama je značajan broj natječaja namijenjenih poduzetnicima, a u novoj financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027. Hrvatska će na raspolaganju imati 10 milijardi eura. Prema nekim podacima kojima raspolažemo, poduzetnici iz naše regije povlače manje EU sredstava od poduzetnika ostalih regija – naveo je Kružić.


Po njegovom navodu, to su bitnije promjene u odnosu na njihov prvotni stav koji je definiran kroz 9 amandmana.


– Kao koalicija smatramo da bi naše novo ulaganje amandmana vezanog uz lokaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta, dodatno produžilo proceduru usvajanja izmijenjenog UPU-a, što nam nije namjera, te stoga upućujemo apel gradonačelniku da svakako uvaži mišljenja ljudi koji ovdje žive – rekao je Kirigin te naveo da se uz ovaj prostorni dokument neće riješiti problematika izgradnje velikih stambenih zgrada, mastodonata koji bi u perspektivi mogli izmijeniti vizuru Opatije.


– Gradonačelnik je pred izbore pozvao sve građane Opatije da dođu sa zahtjevima za izmjenu prostorno-planske dokumentacije i došlo je 200-tinjak zahtjeva koji danas predstavljaju velik izazov za stručne službe i nisu predmet ove izmjene UPU-a – naveo je Kirigin.


Centralni trg


Osvrnuo se i na lokaciju bivšeg hotela Zagreb, za koju će se tražiti stručna arhitektonska analiza, pogotovo kad se zna da je ovim UPU-om predviđeno proširenje lokacije za premještaj benzinske crpke sa Slatine na područje Kuka pa bi područje Slatine postalo idealna lokacija na kojoj bi Opatija mogla dobiti lijepo uređeni centralni trg – zaključio je Kirigin.