Policija u akciji

Kaznama ugašena zadnja oaza besplatnog parkinga u Opatiji

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Takva politika posebno je zabrinula brojne profesore obližnjih opatijskih srednjih škola, a koji su ovu cesticu, uz brojne druge građane, desetljećima koristili za parkiranje prilikom dolaska na posao i stoga su pokrenuli peticiju



OPATIJA » Cesta koja vodi od opatijske Boćarije do tenis terena opatijskog kluba bila je jedna od posljednjih »oaza« besplatnog parkinga u Opatiji. No, i tome je došao kraj. Nakon što prije desetak dana tom jednosmjernom uskom ulicom zbog parkiranih automobila nije moglo proći interventno vozilo, djelatnici opatijske policijske postaje dobili su nalog da kažnjavaju sve one koje su parkirali uz rub te cestice.


Na taj način su naveli vozače da se nakon punih dvanaest godina od postavljanja znaka o zabrani parkiranja i zaustavljanja, taj prometni znak i poštuje. Takva politika posebno je zabrinula brojne profesore obližnjih opatijskih srednjih škola, a koji su ovu cesticu, uz brojne druge građane i zaposlene u Opatiji, već desetljećima koristili za parkiranje prilikom dolaska na posao. Profesori srednjih škola stoga su pokrenuli peticiju kojom traže da im Grad Opatija izađe u susret i omogući povlaštene karte za parkiranje na gradskom parkiralištu na Gorovu. 


 Zapelo interventno vozilo


– Prije desetak dana tom ulicom trebalo je proći interventno vozilo, a s obzirom na to da su automobili bili parkirani, čak u nekim dijelovima s obje strane cestice, vozilo nije moglo proći. Zbog toga smo morali započeti s kažnjavanjem, odnosno osloboditi ulicu od parkiranih automobila, a u cilju zaštite ostalih građana. Smatram da bi bilo najpoštenije da se profesorima škole izađe u susret i omogući povlaštena karta za parkiranje – rekao je načelnik Policijske postaje Opatija Damir Brnas.  


Povlaštene karte za parkiranje za profesore na Gorovu (odobre li se), mogle bi dovesti do revolta i nezadovoljstva svih onih koji ne žive u Opatiji, a koji u njoj rade i koji svaki dan prilikom dolaska na posao muku muče s pronalaskom slobodnog i besplatnog parking mjesta. Za gradske oce stoga odluka o povlaštenim kartama na Gorovu neće biti nimalo lagana. Štoviše, bit će izuzetno teška jer kriteriji za sve u Opatiji bi trebali biti jednaki. Ako je djelatnicima u gradskoj upravi omogućeno da parkiraju po povlaštenoj cijeni u sportskoj dvorani, a uz to su im osigurana i besplatna parking mjesta u vlastitom »dvorištu«, onda bi trebalo uzeti u obzir i potrebe svih onih koji automobilom u Opatiju stižu na posao…





Profesori srednjih škola u toj su ulici parkirali i više desetljeća te su ih kazne na vjetrobranskom staklu šokirale. Kažu kako misle da je prometni znak zabrane parkiranja i zaustavljanja postavljen po prenamjeni prostora na Gorovu, odnosno pretvaranju »balona«, odnosno montažne dvorane u gradski parking, no kako nikad dosad nisu bili kažnjavani. Može li Grad Opatija za pokretače peticije, profesore opatijske gimnazije i Hotelijersko-turističke škole osigurati povlaštenu kartu na tom gradskom parkiralištu, pitanje je koje smo postavili gradskoj upravi. 


  – U pogledu mogućnosti parkiranja profesora na parkiralištu Gorovo, naglašavamo da ovim parkingom upravlja tvrtka Opatija 21. Možemo dodati da zaposlenici koji rade u Opatiji, a nemaju tu prebivalište, prema gradskim Općim uvjetima parkiranja imaju pravo na povlaštenu parkirnu kartu za parkiralište na Punta Kolovi (od Adriatica do kraja jednosmjerne, do Nove ceste) te na parkiralištu i platou Črnikovica – stoji u pisanom odgovoru Grada Opatije koji potpisuje pročelnik UO-a za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije Miljenko Ujčić. 


   Mladen Sinožić, direktor tvrtke »Opatija 21« koja upravlja parkiralištem na Gorovu potvrdio je kako su ravnateljice opatijskih srednjih škola već u dva navrata tražile da se djelatnicima omogući kupovina povlaštenih karata za parkiralište na Gorovu. Ravnateljica HT škole to je zatražila odmah po otvaranju parkirališta Gorovo, a ravnateljica opatijske Gimnazije prije nekoliko dana nakon što su profesori škole dobili kaznu. 

 Bez povlaštenih karti za Gorovo


– Molba ravnateljice HT škole prije godinu dana bila je odbijena, odnosno nisu im bile omogućene povlaštene karte. Sada je isto zatražila ravnateljica Gimnazije. Za sada, od Grada Opatije nisam dobio ovlaštenje za izdavanje povlaštenih karti za Gorovo. Mogućnost izdavanja povlaštenih karti za parkiranje postoji u opatijskoj sportskoj dvorani. Grad Opatija omogućio je da po povlaštenoj cijeni tamo parkiraju svi stanovnici koji se nalaze u okruženju dvorane (adrese su točno precizirane) te djelatnici gradske uprave, županijskih odjela i porezne uprave, a čiji se uredi također nalaze u neposrednoj blizini dvorane – objasnio je Sinožić.