Vjetar u leđa

Kandidacijska lista Fernanda Kirigina za gradonačelnika Grada Opatije prikupila najviše potpisa

Srđan Brajčić

"Postoje naznake da nas očekuju iznenađenja u opatijskom proračunu. Konkretno, već tri udruge žale se na to da im kasni isplata novca iz proračuna. Vidimo da se zadnjih dana asfaltira i betonira u Opatiji na sve strane, da se tiskaju brošure kako bi se kupili glasovi, ocijenio je Kirigin napomenuvši da unatoč tome što je dio izvršne vlasti nema točan uvid u gradske financije



OPATIJA Kandidacijska lista Fernanda Kirigina za gradonačelnika Grada Opatije prikupila je najviše potpisa Opatijaca, njih čak 1.356, pohvalio se na konferenciji za novinare opatijski SDP.


“Zahvaljujem se svim građanima Opatije na ukazanom povjerenju. Ova podrška građana daje nam dodatni vjetar u leđa, kazao je Kirigin predstavljajući programske odrednice izbornog programa s kojim koalicija SDP, IDS, HSU, HNS, PGS, Reformisti i HSS izlazi na lokalne izbore.


No, realizacija projekata koji su dugo pripremani ovisit će, ocijenio je Kirigin, o stvarnim mogućnostima gradskog proračuna. Naime, strahuje se da je opatijski budžet opterećen nekim novim rashodima koji nisu posve transparentni.




“Postoje naznake da nas očekuju iznenađenja u opatijskom proračunu. Konkretno, već tri udruge žale se na to da im kasni isplata novca iz proračuna. Vidimo da se zadnjih dana asfaltira i betonira u Opatiji na sve strane, da se tiskaju brošure kako bi se kupili glasovi, ocijenio je Kirigin napomenuvši da unatoč tome što je dio izvršne vlasti nema točan uvid u gradske financije.


U svom izbornom programu, pojasnio je Kirigin, koalicija je posebno vodila računa o opatijskoj periferiji: Ičićima, Poljanama, Veprincu… Kako bi se brže rješavali njihovi komunalni problemi, Fernando Kirigin u sklopu gradske uprave vratit će funkciju koordinatora za rad mjesnih odbora.


“Čelnici mjesnih odbora su volonteri i teško je od njih očekivati da u svoje slobodno vrijeme obilaze gradske službe kad žele riješiti neki problem. Umjesto toga, mjesni odbori imat će osobu koja će biti njihova spona prema gradskim službama, najavio je Kirigin koji ocjenjuje da će povratak koordinatora za mjesne odbore posebno pospješiti komunalni razvoj gornjih opatijskih naselja.


Također, on se založio i za nove kriterije pri raspodjeli novca za mjesne odbore. Kirigin se zalaže za to da se sredstva mjesnim odborima ubuduće dodjeljuju ovisno o njihovoj površini, stanovništvu i komunalnoj razvijenosti.


“To ima za cilj da ravnomjerno razvijamo područje Grada Opatije, pojasnio je Fernando Kirigin.


Studentica Filozofije i pedagogije i kandidatkinja za Gradsko vijeće Sara Sušanj govorila je o važnosti osnivanja start up inkubatora i ureda za mlade, kao stalne gradske podrške na njihovom poslovnom i obrazovnom putu. Njezina poruka je da se Opatija mora razvijati prema gradu mladih i znanja.


“Žalosna je činjenica da sve više mladih Opatijaca kaže da svoju budućnost ne vidi u svome gradu. Odlazak mladih iz grada poražavajući je za našu lokalnu samoupravu s nekoliko aspekata. Ne samo da je Opatija izgubila mladu osobu, već i cijelu jednu obitelj koja će biti negdje drugdje zasnovana. To su oni potencijali koji Opatiji najviše trebaju. No, Opatija mladima mora omogućiti budućnost, kroz mjere poticajnog stanovanja i naravno radna mjesta. Osnivanje start up inkubatora jedna je od naših mjera koja bi trebala potaknuti poduzetničku klimu među mladima, omogućiti im da od svoje ideje dođu do finalnog proizvoda, poručila je Sušanj koja smatra da Grad mora dalje razvijati svoj program stipendiranja.


Konzultant razvoja pametnih gradova Vedran Kružić pojasnio je model razvoja Opatije u pametan, tehnološki napredan grad koji će podići kvalitetu života njegovih građana. Posebno važno jest Opatiju još više približiti novom dobu, u kojem glavnu riječ imaju internet i pametni telefoni, razvijajući digitalne platforme koje će građanima i turistima nuditi sve važne informacije na jednom mjestu.


“Pametni gradovi fokusiraju se na svoje građane koji su uključeni o vizije razvoja. Današnja tehnološka rješenja postala su jeftina, a ona omogućavaju da Grad brzo prikuplja informacije od svojih građana na osnovu kojih nudi vizije razvoja. Primjerice, nama bi danas bila jako korisna informacija koliko Opatijaca želi koristiti mali gradski autobus, ali tako da uvedene linije budu financijske isplative, ilustrirao je Kružić koji u Kiriginu vidi gradonačelnika koji je spreman razvijati Opatiju u tehnološkom smjeru.


Osim toga, Vedran Kružić naglasio je važnost procesa otvaranja gradskih baza podataka građanima. Ti podaci su, kaže Kružić, posebno važni poduzetnicima, ali i mladima koji pokreću svoje poslove.


“Opatijske javne usluge su možda najskuplje u široj regiji, što jedan od osnovnih motiva zbog kojeg mladi odlaze iz Opatije. To moramo mijenjati tako što ćemo personalizirati javne usluge. Recimo, prilagođavajući tarife parkiranja načinu života Opatijaca, pojasnio je Kružić koji smatra da Opatija svoje javne prostore mora dati na korištenje građanima, a ne ih stalno pretvarati u garaže za parkiranje.