Ponovno glasovanje

Kad će konačno urbanistički plan Opatije biti spreman? I tko će ga ovaj put raditi?

Srđan Brajčić

Okvirno, Plan bi mogao biti poslan na usvajanje u ljeto ove godine, kaže pročelnik Zdenko Tupanjac. Čujem da Grad, umjesto natječaja, posao namjerava direktnom pogodbom opet povjeriti Urbanističkom institutu Hrvatske, navodi predsjednik Vijeća Robert Kurelić



 Prijedlog Urbanističkog plana uređenja za naselje Opatija gradonačelnika Ive Dujmića, kojeg je predstavnička većina u Gradskom vijeću ponešto izmijenila svojim amandmanima i vratila predlagatelju na doradu, neće tako skoro ugledati svjetlo dana. Naime, zbog usvojenih izmjena, opatijski UPU mora ponovno na glasovanje u Gradsko vijeće. No, taj proces potrajat će još jedno duže vrijeme.


Prema objašnjenju pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Opatije Zdenka Tupanjca, povratak UPU-a u vijećničke klupe bio je povezan s donošenjem proračuna za 2018. godinu.


– Da bi se amandmani Gradskog vijeća mogli implementirati u UPU, bilo je neophodno u proračunu za 2018. godinu planirati sredstva. Nakon donošenja proračuna, izrađen je Plan nabave kojim je predviđena i nabava dorade UPU-a. Sada je moguće provesti postupak nabave za izbor izrađivača dorade Plana, pojašnjava nam pročelnik Tupanjac.


Zakonitost




S obzirom na to da gradske prostorne dokumente već godinama izrađuje Urbanistički institut Hrvatske, neki gradski vijećnici uvjereni su u to da će ta nabava ponovno biti povjerena istoj instituciji, s čime se ne slažu. Štoviše, s radom Urbanističkog instituta sve je više nezadovoljnih u Gradskom vijeću. Predsjednik Vijeća Robert Kurelić na jednoj od sjednica govorio je o mogućnosti da se raspiše javni natječaj za izradu UPU-a.


Pročelnik Tupanjac smatra drukčije.


– Kako bi se ubrzala i pojednostavila procedura usklađenja Plana s amandmanima Gradskog vijeća, nameće se zaključak da predmetni posao najbolje može izvršiti dosadašnji izrađivač Plana koji ga poznaje (kao i amandmane), dok bi svaka druga procedura javne nabave trajala duže. Nakon toga bi tek uslijedilo upoznavanje eventualnog novog izrađivača sa samim Planom i amandmanima. Napominjem da se ovdje ne radi o »tehničkom« poslu zamjene ili brisanja teksta ili izmjene karata, već se radi o doradi Plana kao podzakonskog akta u kojem su svi (uključivo izrađivač) dužni paziti na zakonitost procedure dorade UPU-a, upozorava pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Opatije koji kaže da je u gradskom proračunu predviđeno 100.000 kuna za izradu Plana, ali nakon provedene nabave znat će se točan iznos.


– Ponovit ću da se ovdje ne radi o »upisivanju amandmana«, već o procesu dorade Plana koji mora biti proveden sukladno svim propisima, kaže Tupanjac.



Na upit jesu li gradske službe Opatije iz resornog ministarstva dobile informaciju o tome treba li UPU ponovno ići na javnu raspravu, pročelnik Zdenko Tupanjac kaže:


– Kao stručna služba Grada Opatije moramo znati treba li Plan ići na ponovnu javnu raspravu, pa nam nije neophodno mišljenje neke druge institucije. Smatram da se zbog datih amandmana utječe na vlasničke odnose na pojedinim dijelovima Plana zbog čega je člankom 104., stavak 3. Zakona o prostornom uređenju propisano ponavljanje javne rasprave, a nakon toga i ostale procedure propisane istim Zakonom.



Dujmić inzistira


Prema objašnjenju pročelnika, opatijske stručne službe, dakle, prilično su uvjerene u to da je raspisivanje javnog poziva za doradu UPU-a suvišan posao. No, i u ovakvoj proceduri, proći će još nekoliko mjeseci prije nego što se UPU nađe pred opatijskim vijećnicima.


– S obzirom na sve navedeno vrlo je teško realno procijeniti kada bi Plan mogao biti ponovno poslan na usvajanje Gradskom vijeću. Okvirno bi to moglo biti u ljeto ove godine, navodi pročelnik Zdenko Tupanjac.


Predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Robert Kurelić međutim upozorava na činjenicu da su više puta tijekom godina osigurana sredstva kroz rebalanse proračuna za već odrađene poslove, ali ne i u slučaju opatijskog UPU-a, gdje je gradonačelnik Dujmić strogo inzistirao na proceduri. Dakle, možda nije ipak trebalo čekati proračun da krene procedura unošenja amandmana u UPU.


Direktna pogodba!?


– No, mi smo morali čekati i proračun i plan nabave da bi se, koliko čujem, umjesto natječaja, posao namjerava opet povjeriti Urbanističkom institutu Hrvatske, i to – direktnom pogodbom. Od prvog dana slušamo da je apsolutni prioritet riješiti problem Jedriličarskog kluba. Ako je tome tako, čemu toliko odugovlačenje? Trebalo je šest mjeseci od projektnog zadatka do završetka čitavog posla oko UPU-a, a sada smo već tri mjeseca izgubili samo na pripremne radove za doradu. Zanimljivo je da nikome očito nikada nije niti palo na pamet da bi Vijeće uopće trebalo imati stav oko UPU-a jer u ugovoru s izrađivačem nije bila predviđena niti moguća dorada UPU-a. Vijeće se očito doživljava isključivo kao glasačka mašinerija koja bi trebala dizati ruke bez razmišljanja, poručuje Robert Kurelić koji ponovno kaže da nije sretan zbog toga što Grad namjerava posao povjeriti Urbanističkom institutu.


– U tome me zabrinjava činjenica da će Urbanistički institut dobiti posao bez da su čak prikupljene ponude, pogotovo ako se uzme u obzir s koliko snage je predstavnik Instituta pokušavao nagovoriti Vijeće da pod svaku cijenu prihvatimo izvorni prijedlog UPU-a koji smo smatrali problematičnim sa stajališta javnog interesa. Gospodin Dusper je tada govorio poput vijećnika koji zagovara gradonačelnikov prijedlog umjesto neovisnog stručnjaka. Tako je to barem nama izgledalo, nezadovoljan je predsjednik Gradskog vijeća.


Dovršiti posao


– Želim samo da se konačno krene dalje s postupkom dorade putem amandmana i čvrsto se nadam da gradonačelnik neće iskoristiti javnu raspravu da preinači amandmane i vrati nam izvorni prijedlog na ponovno odlučivanje. Izvršna vlast provela je inicijalni postupak, Vijeće je izglasalo amandmane i sad je na svima nama odgovornost da što prije dovršimo proceduru. Ako bude daljnjih zahvata i prekrajanja UPU-a, to će biti jasan znak da nekome nije stalo da se on donese i da se stvarno riješi problem Jedriličarskog kluba, već da se samo želi politizirati. Ja sa strane Vijeća mogu jasno reći da ću odmah sazvati Vijeće čim mi gradonačelnik uputi dorađeni prijedlog UPU-a prema amandmanima Vijeća i ako nema novih intervencija, a neće ih biti ako nema takve namjere, možemo najkasnije do ljeta konačno riješiti problem za koji se svi slažemo da je gorući, ističe Robert Kurelić.