Nedostatak radnika

KAD POLJUBIŠ VRATA Zbog manjka kadra Opatija se pretvara u ‘malo selo’

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Skraćivanje radnog vremena trgovina, iznajmljivanja morskih rekvizita, dugotrajna čekanja u ugostiteljskim lokalima - sve je to dio ovogodišnjeg problema zvanog »nedostatak radne snage«, i to one kvalitetne, obrazovane



OPATIJA – Obavijest na vratima butige Cukerin Radnika Opatija u samom centru Opatije već gotovo mjesec dana zbunjuje kupce. Na vratima je natpis kako je radno vrijeme trgovine radnim danom od 6,30 sati do 19 sati, međutim do navedenog stoji obavijest »Danas radimo do 16 sati«.


To naravno ne bi bio problem da je obavijest zbog izvanrednih okolnosti postavljena određenog dana i sljedeći dan uklonjena, ali ova obavijest stoji već dulje vrijeme pa je »prevarila« brojne kupce.


– Ujutro kada sam kupovala uočila sam obavijest, a dan kasnije u kupnju sam stigla nakon tih navedenih 16 sati misleći kako danas opet rade po uobičajenom radnom vremenu, no vrata su bila zaključana. Ispostavilo se da je zapravo ovo privremeno, skraćeno radno vrijeme – stalno. 


Bolovanje sve poremeti




Ne razumijem samo zbog čega onda ne isprave to u potpunosti i napišu da butiga radi od 6,30 do 16 sati – ispričala je Opatijka tragom čije priče smo pokušali dobiti odgovore.


– Ove sezone dogodio nam se veliki broj bolovanja. U našoj smo trgovini nedavno imali i pljačku, napad nožem na prodavačicu koja je zbog stresa i šoka ostala na bolovanju. Zbog tih i takvih nepredviđenih okolnosti na žalost kupaca bili smo zatvoreni ili primorani skratiti radno vrijeme do njenog povratka s bolovanja – objasnila je Zorica Ostojić, v.d. voditelja komercijale Radnika Opatija, tvrtke koja na prostoru Liburnije ima oko 20 poslovnih prostora, malih »butiga« ponajviše u manjim mjestima u zaleđu.


Dio odgovora na pitanje o skraćivanju radnog vremena trgovina, kaže Ostojić, leži naravno i u stanju na tržištu radne snage. Baš kao i brojne druge tvrtke, suočeni su s manjkom radne snage.



– Trgovaca možda i ima, ali broj trgovačkih centara je sve veći. Svjedoci smo da se nedavno ponovno otvorio veliki trgovački centar na Martinkovcu. Zato bih rekla da trgovaca trenutno nema toliko kolika za njima vlada potražnja. Što se tiče plaća, mislim da su naše plaće u solidnom prosjeku u trgovačkoj djelatnosti. Problem više koji mi imamo je i taj što se naše butige u većini slučajeva nalaze na periferiji. Imamo butige u Škalnici, Rupi, Mošćenicama pa je često i prijevoz problem – kazala je Ostojić.


U čekanju konobara


Tvrtka Radnik Opatija je problem s nedovoljnim brojem radne snage prošle godine imala u Istri, no danas tamo na raspolaganju imaju dovoljno radnika.


Priča iz Radnika Opatija nije usamljen primjer. Da se Opatija tijekom turističke sezone zbog manjka kadra, posebno kvalitetnog i obrazovanog, pretvara u »malo selo«, potvrđuju i druge priče. Nedavno je tako, za jedne tople, sunčane nedjelje, kada na kupalištu ima najviše kupača, što domaćih što stranih, jedan gospodin u Iki poželio iznajmiti dasku za »supanje«. Na lokaciju najma stigao je u 14,30 sati i pri upitu da unajmi dasku na sat vremena, od djelatnice je dobio odgovor: »Žao mi je, ali danas radimo do 15 sati, a dasku minimalno iznajmljuju na sat vremena«.


Primjer sljedeći, na trgovini Borovo u centru Opatije u popodnevnim satima na vratima je bila izvješena obavijest »brzo dolazim«. Gospođa koja je čekala više od pola sata pred vratima, pitala se zapravo što to znači brzo.


O ugostiteljskoj usluzi ne treba ni raspravljati, iako će mnogi reći da je najbolji sezonski posao konobarenje jer omogućava dobru zaradu, plaću i manču, brojni ugostitelji bili su primorani ovo ljeto prihvatiti bilo kakvu, pa čak i needuciranu radnu snagu.



Sve to se naravno odražavalo na kvalitetu usluge, ali i na sam imidž turističke destinacije. U čekanju da ih konobar posluži, u nekim objektima gosti su se često dizali i odlazili. Na kraju sezone vidjet će se što se više isplatilo – imati zaposlenika više i biti u mogućnosti u primjerenom vremenu poslužiti gosta ili imati jednog manje i propustiti zaradu jer se gost nakon sat vremena čekanja odlučio otići. Ako se ovakve priče događaju u turističkoj sezoni, teško je i pomisliti kako će Opatija izgledati nadolazeće zime.


Ostojić: Mladi samo dolaze i odlaze


– Turističku sezonu ove smo godine dočekali »na broj« s domaćim ljudima – ljudima iz našeg susjedstva, dugogodišnjim našim radnicima, koji su navikli na naš način rada i sustav. Nažalost, svi novi koji nam dolaze, nisu navikli raditi.


Oni koji dođu, nisu spremni odraditi sezonu i svaki novi dolazak nikako nam se ne pokaže dobrim. Čini se da mladi pronalaze bolje plaćene poslove za manje rada, pa ovdje dolaze i odlaze – objašnjava Ostojić svjesna važnosti kvalitete usluge koju je nužno pružiti u turističkoj destinaciji.


– Turističko smo mjesto pa se nadam da ćemo u što kraćem roku riješiti ovaj problem na našu radost i radost naših kupaca i da ćemo raditi duže, bolje i jače – zaključila je Zorica Ostojić.