Pokrenut novi val protiv bespravne gradnje

Još jedna akcija rušenja

Mladen Trinajstić

U Krasu su na »dnevnom redu« skladište s nadstrešnicom što su ga bez dozvole podigli sezonski stanovnici nastanjeni u inozemstvu, a propustili su i legalizaciju



KRAS » Krčkim građevinarima koji ovih dana, kao i uvijek na proljeće, jure i žure ne bi li zgotovili svoje poslove i preduhitrili sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova jučer su se priključile i kolege u angažmanu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Za razliku od prvospomenutih koji grade, ovi od jučer imaju pune ruke posla oko rušenja bespravne izgradnje. Tako je netom započela, još jedna »proljetna akcija« uklanjanja nelegalnih objekata na području PGŽ jučer otvorena u naselju Kras na području Općine Dobrinj. Kako saznajemo od Đurđice Čočić, glasnogovornice Ministarstva graditeljstva, u Krasu je jučer pokrenuto uklanjanje skladišnog objekta tlocrtne veličine 12 x 5 metara i s njim povezane pozamašne nadstrešnice u ukupnoj površini od čak 112 kvadrata. 


   Kako smo se uvjerili tijekom obilaska angažiranih građevinara i nadležnih inspekcijskih službenika, začetak novog vala uklanjanja bespravnih objekata tekao je mirno i bez ikakvih incideneta, što i ne čudi obzirom da vlasnika tog uskoro bivšeg skladišta ondje nije ni bilo. Saznali smo da se u ovom slučaju radi o građevini koju su iza svog stambenog objekta prije nekoliko godina, bez ikakve dokumentacije podigli sezonski stanovnici tog krčkog mjesta nastanjeni u inozemstvu. 



 Doznali smo i kako čak 90 posto od ukupnog broja za rušenje »naciljanih« objekata ovih dana uklanjaju njihovi vlasnici, a sve kako bi izbjegli troškove koje im u ovakvim slučajevima uzrokuje angažiranje »mehanizacije i ljudstva« koju u takvim slučajevima upošljava Ministarstvo graditeljstva. Inspektori će stoga, nakon što s zemljom sravne bespravno skladište u Krasu, u većini slučajeva morati tek obići lokalitete na kojima je najavljeno uklanjanje i uvjeriti se da su zemljišta na kojima su se još do jučer nalazile bespravne građevine vraćena u »prvobitno stanje«.





Bespravnu gradnju još su 2010. godine prijavili njihovi susjedi, a vlasnici »skladišta« čije je uklanjanje jučer pokrenuto u međuvremenu su propustili legalizirati građevinu tako da predstavnicima Ministarstva i nije preostalo drugo do li je sravniti sa zemljom. Obzirom da je spremište bilo puno »kramarije«, od ministrice Mrak-Taritaš uposleni građevinari jučerašnji su dan uglavnom provodili u pražnjenu i raščišćavanju prostora koji bi, po predviđanjima ondje prisutnih inspektora, s lica zemlje trebao nestati za dan ili dva. 


   Neslužbeno smo saznali i kako je u ovom »destrukcijskom naletu« na području PGŽ predviđeno uklanjanje 20-ak bespravnih građevina lociranih, osim na otoku Krku, i na susjednim otocima Cresu, Lošinju, Rabu te na Unijama. Već danas (utorak) od Ministartva angažirani građevinari operirati će i na području Grada Bakra gdje je, saznajemo, predviđeno uklanjanje više bespravno izgrađenih mulića.