Atraktivna predavanja

Jesmo li sami u Svemiru? Pogled dva cijenjena znanstvenika u petak i subotu u Gervaisu

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Predavanja se organiziraju povodom 100 godina Međunarodnog astronomskog saveza, a ulaz je slobodan



OPATIJA U petak i subotu, s početkom u 20 sati, u opatijskom centru Gervais očekuju nas dva atraktivna predavanja hrvatskih priznatih znanstvenika: dr.sc. Vibora Jelića, astrofizičara s Ruđera Boškovića te Ante Radonića, jednim od najvažnijih hrvatskih astronoma.


Predavanja se organiziraju povodom 100 godina Međunarodnog astronomskog saveza, obilježavanja u kojem sudjeluje više stotina raznih gradova, ustanova i institucija širom svijeta, a jedna od njih je i opatijski centar Gervais. Ulaz je slobodan.


Petak (29.3.), 20 sati


U našoj galaksiji koja ima preko 250 milijardi zvijezda, trebalo bi biti barem 100 milijardi planeta. Astrofizičari su ih do sada otkrili “samo” 4000. Čini li se onda potraga za životom izvan planeta Zemlje uzaludnom ili ipak ne? Koliko dugo je bilo potrebno da se razvije život na Zemlji i koji su uvjeti trebali biti zadovoljeni? Možda ipak nismo sami u svemiru…




Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, gdje je ujedno i voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Diplomirao je fiziku na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, dok je doktorat iz astrofizike stekao na Sveučilištu u Groningenu (Nizozemska).


Subota (30.3.), 20 sati


Umjetnost i znanost sve se više isprepliću. Pričat ćemo o događajima koji se odigravaju u dalekom svemiru te ih upoznati kroz snimke koje su ostvarili najmoćniji teleskopi, kako na Zemlji tako i u svemiru. Gledat ćemo kroz „oči“ Svemirskog teleskopa Hubble i teleskopa Chandra. Vidjet ćemo čudesne svemirske maglice koje predstavljaju ostatke zvijezda, i još mnogo toga.


Ante Radonić je više od četrdeset godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike.


Dosad je održao više od 800 javnih predavanja, objavio 300 popularno-znanstvenih članaka, a od 1997. godine stalni je stručni suradnik emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture.