Restoran Kamelija

Je li u deložaciji bilo propusta? Bilić: ‘Oduzeli su i prostor koji nije bio predmet ovrhe’

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Blanka Bilić, kći vlasnice ugostiteljskog objekta, tvrdi da je u deložaciji bilo niz nepravilnosti. Odvjetnik grofa Drascovicha Alen Ivković kaže da je sve što su vlasnici činili bilo samo kupovanje vremena



OPATIJA Deložacija restorana Kamelija, odnosno vlasnice lokala Marine Nikolajev iz prizemlja takozvane »male« Ville Keglevich u vlasništvu Nikolausa Petera grofa Draskovicha, koja je obavljena proteklog ponedjeljka u odsutnosti vlasnice lokala, prema riječima Blanke Bilić, kćeri vlasnice ugostiteljskog objekta, protekla je uz niz propusta. Bilić tvrdi da do deložacije u ovom trenutku nije smjelo doći, navodeći čitav niz poduzetih radnji koje su prethodile samom činu deložacije. Požalila se Bilić i na činjenicu da im je oduzet i onaj prostor koji nije bio predmet ovrhe.


Zbog svega navedenog cijelu situaciju prijavila je policiji, DORH-u, Ministarstvu pravosuđa. Sudski ovršitelj na dan deložacije, kako kaže, dao im je rok od 30 dana da isprazne prostor ugostiteljskog objekta u kojem se nalaze njihove umjetnine, osobne stvari djelatnika i drugih dobavljača. Međutim, kaže Bilić, nisu dobili ključ pa to ne mogu ni učiniti.


Obeštećenje


Podsjetimo, »mala« Villa Keglevich denacionalizacijom je vraćena obitelji Draskovich 2006. godine, a do tada njom je upravljao Grad Opatija. Obitelj Nikolajev, u početku zajedno s obitelji Ratković, vodila je taj ugostiteljski objekt i u to vrijeme, do povrata imovine, plaćala zakup Gradu Opatiji. Međutim, prestankom svih odnosa između Grada Opatije i grofa Draskovicha 2012. godine pokrenuti su sporovi između obitelji Nikolajev i grofa Draskovicha, a jedan od tih sporova odnosio se i na traženje obitelji Nikolajev da ih se obešteti za uloženo u prostor koji je nekada bio podrum. Prema riječima Bilić, njezina majka ima i dalje pravo na zadržavanje posjeda do isplate uloženog u prostor i tvrdi da ih nitko nije isplatio.


Bespravno u tuđem




S druge strane odvjetnik grofa Draskovicha, Alen Ivković, tvrdi da Nikolajev na takvu isplatu nema pravo.


– Presuda da Nikolajevi moraju izaći iz prostora opatijske vile donesena je 2015. godine, međutim oni nisu htjeli izaći pa je pokrenuto prisilno preseljenje. Obitelj Nikolajev na sve moguće načine pokušavala je odgoditi deložaciju, no sve je odbijeno i sud ih je deložirao, jer su bespravno u tuđoj imovini. Između grofa Draskovicha i obitelji Nikolajev nije postojao nikakav ugovor o zakupu niti su oni plaćali, niti trebali plaćati, bilo kakvu zakupninu. Između obitelji Draskovich i Nikolajev vodi se nekoliko sudskih sporova, a jednim od njih Nikolajevi traže da im se nadoknadi uloženo u prostor, međutim oni na to nemaju pravo.


Grad Opatija, koji je prije povrata imovine upravljao zgradom, za uloženo u prostor obeštetio je gospođu Ratković koja je prenamijenila prostor, te su Ratković i Nikolajev tada isplaćene. Zato sve ovo dosad učinjeno bilo je samo kupovanje vremena. Niti je obitelj Nikolajev ulagala, niti je to na sudu uspjela dokazati, rekao je odvjetnik grofa Draskovicha.