Izazov

Iznenadni obrat: Čini se da će Riccardo Staraj u Mošćeničkoj Dragi ipak imati protukandidata

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Niman ča zgubit aš ja vavek iman svoju plavo-zelenu transferzalu, gliser va Kraljevice i mir va Fužinah, a i postal san nonić – govori Rudan objašnjavajući razloge koji su ga ponukali da nakon osam godina pauze ponovno uđe u političku utrku kao nezavisni kandidat



MOŠĆENIČKA DRAGA Riccardo Staraj neće biti jedini kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima u Mošćeničkoj Dragi. Konkurent bi mu trebao biti »nezavisni« Anton Tone Rudan, bivši načelnik Općine Mošćenička Draga koji je tu dužnost obnašao 16 godina. Tone Rudan posljednjih osam godina od kada je izgubio na izborima nije bio aktivan u političkom životu Mošćeničke Drage.


U tom vremenu ispunjavao je svoje druge životne ciljeve, a jedan od njih je bio i privremeni boravak u Gorskom kotaru, u Fužinama. Ipak, nedavno se vratio u draški Kalac, a nakon jučer objavljenog članka u kojem je aktualni načelnik Općine Ratko Salamon najavio da odustaje od političke utrke, a njegov zamjenik Riccardo Staraj time postao jedini kandidat za načelnika u Mošćeničkoj Dragi, Anton Tone Rudan ozbiljno je počeo razmišljati o ponovnoj kandidaturi za načelnika najmanje liburnijske općine.


Bakar i Fužine


– Izazov postoji, akumulatori su puni. Moja životna želja bila je da dio života boravim u Bakru, uspio sam je ostvariti i tri godine sam bio tamo. Smatrao sam da bi bila prava šteta ne konzumirati blagodati Gorskog kotara, tako sam četiri godine proveo u Fužinama. Životna želja mi je još jednom dobiti na izborima aš ki god reče da vlast ni slast, taj laže.




Potaknut jučerašnjim člankom, ali i spletom svojih trenutačnih životnih okolnosti – u mirovini sam i imam više vremena, odlučio sam se kandidirati za načelnika. Niman ča zgubit aš ja vavek iman svoju plavo-zelenu transferzalu, gliser va Kraljevice i mir va Fužinah, a i postal san nonić – govori Tone Rudan objašnjavajući tako razloge koji su ga ponukali da nakon osam godina pauze ponovno uđe u političku utrku.


– Osam godina nisan kročil va Općinu, nikad se nisam očitoval ni pozitivno ni negativno na sve ča se delalo pasaneh let. Nisan bil ni mama, ni tata ni tutor draškoj vlasti koja je prišla pokle mane. Ako je istina da Ratko Salamon odustaje, ja sam na današnji dan više od 80 posto va utrke. Ako se pak Salamon kandidira, onda neka se on i Staraj bore – govori Rudan koji smatra da u Mošćeničkoj Dragi ima još kvalitetnih i dobronamjernih ljudi spremnih raditi u javnom interesu, a koje ovom prilikom poziva na suradnju.


Minuli rad


– U slučaju da ponovno preuzmem Općinu mislim da će mi biti puno lakše raditi nego što je bilo nekada. U Općini je radila samo pročelnica Mirna de Karina, a danas ih je još nekoliko zaposlenih. Osim toga država je bolje ustrojena i više nema onoliko nepoznanica i improvizacija koliko ih je nekada bilo – zaključio je Anton Tone Rudan koji će svojom kandidaturom i rezultatima izbora dobiti i neke njemu važne odgovore na pitanja o vlastitoj vrijednosti, te vrednovanju minulog rada…