'Život zvončara' u Lovranu

Izložba zvončarskih i autorskih maski Žarka Lučića otvorena u galeriji Laurus

Marina Kirigin

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Autor izložbe, Žarko Lučić s Viškova, Halubajski zvončar, sakupljač i izrađivač zvončarskih maski predstavio se sa tri aspekta svoga rada - sa maskama koje sam izrađuje, zbirkom prikupljenih pokladnih maski iz svijeta - od Atlantskog oceana do Crnog mora, ali i kroz fotografije



LOVRAN  Izložba Europskih zvončarskih maski i autorskih maski Žarka Lučića pod nazivom »Život zvončara« svečano je otvorena u galeriji »Laurus« u Lovranu.


Autor izložbe, Žarko Lučić s Viškova, Halubajski zvončar, sakupljač i izrađivač zvončarskih maski predstavio se sa tri aspekta svoga rada – sa maskama koje sam izrađuje, zbirkom prikupljenih pokladnih maski iz svijeta – od Atlantskog oceana do Crnog mora, ali i kroz fotografije.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta na otvaranju je rekao kako se sa ovakvom izložbom autor posljednji put predstavio u Rijeci, 2006. godine, a u Lovranu je gostovala daleke 2000. godine.


Izložba na kojoj se kao gost sa nekoliko fotografija predstavio i Boris Sušanj otvorena je uz zvona mići Halubajskih zvončara.


Riječi dobrodošlice okupljenima je uputio i Radovan Trinajstić ispred Pusnog društva Toronjera, a voditeljica galerije Melita Sorola Staničić predstavila je Lučića kao halubajskog zvončara, sudionika brojnih pohoda koji se bavi izradom maski Halubajskih zvončara dajući im individualan pečat te predstavila postav izložbe halubajske maske – glave imaginarnih životinja izrađene uglavnom od prirodnih materijala, te pokladne maske koje je autor donio iz svijeta i fotografije.


Lučić je rekao kako više od njegovih riječi o njemu govori ova izložba koja predstavlja 50 godina njegovog rada i sate i sate utkane u izradu masaka. Izložb