Ekološka akcija

‘Izgrudano’ more u Ičićima: Školarci pobacali 3.000 eko kugli za pročišćavanje vode

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotež



Ičićansko more izgrudano je sa 3.000 eko kuglica. Opatijski osnovnoškolci, mali gradski vijećnici, članovi DND Opatija sa rukavicama su u ičićansko more bacili kugle s efektivnim mikroorganizmima koji dodatno oplemenjuju morsku vodu.


Akcija je to koju su proveli Liburnijske vode, Grad Opatija, Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov« i Društvo »Naša djeca« Opatija u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o., a u sklopu 6. Konferencije o vodama koja se u organizaciji Hrvatskih voda od 20. do 23. svibnja održava u Opatiji.


Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti – ako je potrebno, ili dodatno oplemeni “kvadrat” morske površine.




Ova tehnologija bazirana je na efektivnim mikroorganizmima EM1 koje je prvi u svijetu prije 35 godina predstavio profesor Teruo Higaiz Okinawe. Danas se ta prirodna tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja svijeta dajući svoj doprinos u očuvanju naše Planete i života na njoj. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces dodatnog oplemenjivanja tla. Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane, zaštitu okoliša te pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja, izneseno je danas za ekološko-edukativne akcije kojoj su nazočili župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, ravnatelj opatijske škole Fredi Glavan i brojni drugi predstavnici Grada Opatije, ekolozi tvrtke Liburnijske vode, djelatnici opatijskog TZ-a i tvrtke koja proizvodi eko kugle.


Što se sve poduzima kako bi more bilo i ostalo čisto istakli su okupljeni. Mrak je naglasio kako se nakon 30 godina u našem liburnijskom moru ponovno pojavila periska koja je znak čistoće mora, a Dujmić dodao kako se od 2003. godine sustavno ulaže u komunalnu infrastrukturu na području Opatije zbog čega danas imamo more visoke kakvoće.


Župan Komadina iznio je podatak kako je more u PGŽ u 99 posto visoke kakvoće, a što je rezultat ulaganja komunalnih društava.