Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Ultratrail utrka

foto/video Iz Lovrana startalo više od 350 trkača na 100 milja Istre. Ne staju sve do Umaga

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2019. u 23:19 2019-04-12T23:19:00+02:00

Utrka "100 milja Istre" je najkvalitetnija trail manifestacija u široj regiji, manifestacija je to koji ima apsolutno neograničeni potencijal, ističe Alen Paliska

LOVRAN Međunarodna ultratrail utrka 100 milja Istre startala je večeras u Lovranu, a do nedjelje trčat će se na povećem dijelu istarskog poluotoka. Na startu u Lovranu večeras se našlo više od 350 trkača, a na cijeloj manifestaciji sudjeluje ukupno 1.800 trkača iz 51 zemlje.

Riječ je, naime, o manifestaciji  koja se održava neprekidno od 2013. godine, a sastoji se od pet različitih utrka: 100 milja ili 168 kilometara od Labina do Umaga, potom utrke na 110 kilometara (Lovran - Umag), zatim 67 kilometara (Buzet - Umag) te 41 kilometara (Motovun - Umag), kao i dječje utrke na jednu milju. 

Utrka je dio Svjetskog kupa (Ultra Trail World Tour), a ujedno i najveća utrka ovog tipa u široj regiji. Uz manifestaciju, neraskidivo je vezan i projekt Sajam sporta Umag, koji ove godine okuplja čak tridesetak izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata.

Trail trčanje je relativno nova disciplina, a njome se natjecatelji ozbiljno bave nešto više od deset godina. Radi se o trčanju u prirodi, izvan uređenih površina uz svladavanje značajne visinske razlike. Trail je raširen u svijetu, a njime se bavi nekoliko milijuna ljudi.

Najznačajnije zemlje su Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija, SAD i Južnoafrička republika, ali je pokret uzeo maha i u ostalim zemljama svijeta tako da je trenutno jedna od najpropulzivnijih sportskih disciplina u svijetu. Općenito, outdoor sportovi bilježe eksponencijalni porast, a ni trail tu nije izuzetak. U svijetu se godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, a samo je 21 izabrana u prestižni klub.

O124AM23
Start 100 milja Istre u Lovranu / Foto Marin Aničić

- Utrka "100 milja Istre" je najkvalitetnija trail manifestacija u široj regiji, manifestacija je to koji ima apsolutno neograničeni potencijal. Naš je cilj konstantno oplemenjivati je i podizati kvalitetu. Već sada smo prepoznati kao nositelji kvalitete u široj regiji, ali ulaskom u Ultra Trail World Tour nametnuli smo se i na svjetskoj sceni. Uz 1.800 natjecatelja iz 51 države svijeta već smo sada jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj.

Manifestacija je svojevrsni "okidač" koji služi da lokalna uprava prepozna nesporne velike potencijale outdoor turizma koji prirodno ima tendenciju popunjavanja kapaciteta u pred i posezoni. Uslijed sve veće potražnje, u Istri se pristupilo trasiranju i označavanju sve više staza za hodanje i trčanje tako da već sada postoji mreža dužine preko 1.000 kilometara, s perspektivom daljnjeg razvoja. Cilj nam je da se kroz utrku Istra promovira kao ono što zaista i je - vrhunska outdoor destinacija.

Cilj nam je i da lokalno stanovništvo prepozna vrijednosti boravka u prirodi i rekreativnog bavljenja sportom, što će zasigurno imati veliki utjecaj na zdravlje opće populacije, ali i kvalitetu života. Osim toga, želja nam je čim više osoba uključiti u volontiranje koje zasigurno obogaćuje svakog volontera, ističe direktor utrke Alen Paliska.

Iz godine u godinu istarska trail utrka privlači sve više zaljubljenika u trčanje, pogotovo onih koji uživaju to raditi najvišim i najljepšim predjelima Istre koja svim natjecateljima pružaju jedinstveno iskustvo. 

Koliko je "100 milja Istre" popularna najbolje pokazuje podatak da je u prvih 24 sata prijava prijavu potvrdilo čak 176 natjecatelja iz 21 države. Popularnu utrku organiziraju tvrtka Sportbox d.o.o. i SRK Alba kao partner.

Tvrtka Sport box d.o.o. je nositelj projekta, član International Trail Running Association (ITRA) i nositelj prava organiziranja utrke od strane Ultra Trail World Tour-a (UTWT). Udruga SRK Alba je suorganizator u projektu, član Hrvatskog Atletskog Saveza (HAS) te odgovorna za provedbu natjecanja prema HAS-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.