Prvi čovjek "stare dame"

Ivo Dujmić: Ono što sam obećao, to ću i napraviti bez obzira na opstrukcije s raznih strana

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Još je jedan Uskrs pred vratima, no zbog opće sporosti birokracije, nije se uspjelo urediti ni Lido, ni Slatinu kako to Opatija zaslužuje. No, ako Zoran Maržić ipak dobije papire, dozvolit ćemo mu da i u zadnji čas napravi barem dio investicije na Lidu. Što se tiče LRH, zasad nema govora o prodaji naših dionica 



Što očekujete od ljeta 2015., od glavne turističke sezone?


    – Turisti će prema najavama ove godine za odmor birati bliže destinacije, pa bi to Opatiji i općenito Hrvatskoj mogao biti značajan plus. Očekujem jako dobru turističku godinu, a Opatiji želim povratak svih sadržaja koje zaslužuje.



    – Kada govorim o temi Liburnia Riviera Hotela, uvijek iznova napominjem da je naš udio od 25 posto plus jedna dionica, za što smo se velikim naporima izborili – zapravo obiteljsko srebro Opatijske rivijere. Četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, Lovran, Mošćenička Draga, Matulji i Opatija su osnovale tvrtku Nova Liburnija i unijele te dionice u nju, a ja kao gradonačelnik Opatije, s obzirom na naš najveći udio, ujedno sam i predsjednik Skupštine Nove Liburnije. Prioritet nam je bio imati tu »zlatnu dionicu« kako bismo mogli utjecati na strateška pitanja vezana uz LRH, dakle utjecati na podizanje kvalitete smještajnih objekata na Opatijskoj rivijeri, zalagati se za obnovu hotela i otvaranje svih koji godinama nisu u funkciji, za otvaranje novih radnih mjesta te podizanje kvalitete i imidža cijele destinacije. No, je li se to dogodilo? Nije! I dok se taj cilj ne ostvari, nema govora o prodaji našeg udjela, odnosno naših dionica LRH.U ovom trenutku su sve spekulacije o mogućoj prodaji gradskih i općinskih udjela neosnovane i o njima se može govoriti tek kada se ostvare ranije navedeni ciljevi. Treba reći i da su LRH kupili hotele Cavtat, a Cavtat hoteli su kupili hotele u Portorožu i to je sve imovina LRH. No, dok s jedne strane Opatija neće prodavati svoj udio u LRH, većinski vlasnik to može učiniti kada god želi na tržištu kapitala i to je njegovo pravo. Mi samo želimo da, ukoliko do te prodaje dođe, na naše prostore uđe ugledna i snažna korporacija koja će podizati kvalitetu destinacije. Kada smo iz medija saznali da su hoteli Cavtat kupili hotele Portorož, zatražili smo da se odvoji poslovanje hotela Cavtat od poslovanja LRH i o tome ćemo pregovarati te smo za taj posao angažirali najbolje stručnjake. Kada obje strane budu imale spremne sve papire, razgovarat ćemo i ako se složimo – doći će do dogovora, ako ne – stanje će biti isto kao i sada. Želimo ovu priču oko LRH odgovorno privesti kraju.    


Opstrukcija Lida


Najavili ste da ćete kreirati novo lice Opatije…   – Birači su ovoj koalicijskoj vlasti ponovno dali povjerenje samo zbog toga što smo sve što smo najavili da ćemo učiniti u prvom mandatu, uspjeli ostvariti. Tako će biti i u drugom mandatu i iza toga stojim. Ono što sam obećao, to ću i napraviti bez obzira na opstrukcije s raznih strana… 


    Na što konkretno mislite?


    – U prvom redu to se odnosi na sporost birokracije. Ponekad mi se čini kao da se želi onemogućiti razvoj. No, vratimo se novom licu Opatije. Strategija razvoja koju smo nedavno napravili bila je prvi korak, jer je ona bila potrebna radi apliciranja prema EU fondovima. Rezultati koji su u njoj objavljeni nisu nas iznenadili, jer smo sve to i ranije znali, ali je njezina izrada bila nužna upravo zbog EU fondova. No, papir ne rješava probleme, već to moraju učiniti ljudi. Krenimo redom. Luka Opatija ne zadovoljava moderne standarde. Međutim, radi se o ogromnoj investiciji u koju nismo mogli ući bez pomoći s raznih strana, od države, županije, lučke uprave… Mogu reći da je izrada studije o utjecaju na okoliš pri kraju i to je jako opsežan posao. Preuređenje luke će trajati godinama i radit će se po fazama jer je to ogromna investicija koja će u potpunosti promijeniti ovaj dio Opatije i oplemeniti ga novim sadržajima. Kada je riječ o kupalištima, svi znamo da su ona opatijska rak-rana i da je situacija dugi niz godina bila neriješena. Ipak, uspjeli smo napraviti značajne pomake i nakon 20 godina – nakon što je konačno riješeno pomorsko dobro, situacija je krenula u boljem smjeru. No, papirologija i birokracija su začarani krug zbog kojega u Hrvatskoj, a Opatija ne može biti izuzetak, nažalost nema brzih investicija, pogotovo kada je javna imovina u pitanju. Na primjer, koncesionar Lida ne može početi raditi jer zbog određene opstrukcije još uvijek nema sve papire, a ima spreman i materijal i novac za ulaganje. Kupalište Tomaševac će uz gradsku investiciju uskoro biti pretvoreno u ponos Opatije i već u ovoj sezoni će s ponosom nositi Plavu zastavu, uz plave zastave na kupalištu Ičići i u marini – bit će to treća Plava zastava za naš grad. Isto tako, Grad će nasipavati i uređivati sve male prirodne plaže od Lipovice nadalje, pod vodstvom Parkova, i mislim da će se na njima stvoriti lijep ugođaj.    


Nejasnoće oko Slatine


Što će biti s centralnim kupalištem Slatina?


    – Plaža Slatina, to je jedna dugotrajna priča i kako bismo konačno došli do rješenja, zajedno s Rivijerom smo radili na idejnom projektu. Ali i tu ima određenih problema i nejasnoća i tek moramo utvrditi u razgovoru s konzervatorima u čemu je stvar. Nažalost, još je jedna godina prošla i Uskrs je pred vratima, no zbog opće sporosti u birokratskom aparatu, zasad se još nije uspjelo urediti ni Lido, ni Slatinu onako kako to Opatija zaslužuje. No, ako Zoran Maržić ipak uspije ishodovati papire – dozvolit ćemo mu da i u zadnji čas, u svibnju, napravi barem dio investicije na Lidu. Naime, smatram da Opatija mora biti »classic destinacija«, destinacija sa stilom te privlačiti poznate osobe – a za to nam trebaju brojni adekvatni sadržaji… 


    Prozivaju Vas zbog inzistiranja na izgradnji Doma umjetnosti na lokaciji bivšeg opatijskog kina iza hotela Imperial…


    – Multifunkcionalni prostor iza hotela Imperial je itekako potreban i to iz više razloga. Želimo da u njemu budu ne samo kongresi za gospodarstvo, uz puno izložbenog prostora i svu potrebnu opremu, već i da stanovnici Opatije i gosti koji požele pogledati kazališnu predstavu, film ili poslušati operu, imaju mjesto gdje to tijekom cijele godine mogu ostvariti. A naši građani to itekako zaslužuju. Bit će to mjesto u kojem će mladi dobiti prostor za sebe i moći će ga koristiti za onakva druženja kakva im se budu sviđala, bit će to mjesto i za dječje priredbe i otkrivanje novih talenata, a moći će se organizirati i tematske večeri, na primjer za ljude srednje dobi i ostale željne druženja. Što god sami ljudi koji ovdje žive budu željeli, u tom domu će moći organizirati i ostvariti. Također, ne zaboravljamo niti našu jedinstvenu Ljetnu pozornicu i njezino natkrivanje pomičnim krovom. Dokumentacija ide prema kraju, ali to je zbilja velik zalogaj i do realizacije će moći doći samo uz pomoć EU novca.    


Vatrogasni dom i vrtić


U najavama za budućnost još želim istaknuti da Županija radi na novom Domu zdravlja na Novoj cesti, preko puta vološćanskog groblja. Lijep, moderan projekt, a na tom području mi, sve četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, upravo pripremamo dokumentaciju za idejni projekt novog Vatrogasnog doma koji u budućnosti više neće biti u samom srcu Opatije. Dosadašnje prostorije će se prodati kada za to bude došlo vrijeme… A najbliže od svega je izgradnja novog i modernog dječjeg vrtića u Opatiji na Punta Kolovi, jer postojeći objekt, u središtu grada, ne zadovoljava nove pedagoške standarde. Projekt je pri kraju i slijedi izdavanje građevinske dozvole i uskoro ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju i njegova izgradnja će svakako započeti u ovom mandatu. 


    Ako pričamo o prometnoj situaciji – Novu cestu smo riješili. Sada se spuštamo u Ulicu maršala Tita koja je cijela u iznimno lošem stanju. Razgovarali smo s vodstvom ŽUC-a i oni su u proračun uvrstili obnovu te prometnice i do jeseni mi unutar Grada moramo sanirati sve što treba i položiti sve potrebne instalacije u trup ceste. Jer kada se sve položi i cesta zatrpa – kad se jednom asfalira, a to će biti u rujnu – nema više kopanja. Nije rješenje da se miruje i ništa ne radi – ja nisam za to. Više sam za brze promjene… Evo, recimo – stanogradnja. Dodijelili smo 40 stanova u mome mandatu, a recimo 2004. godine – usporedbe radi – dodijeljena su tek četiri. Razlika je bitna iako se slažem – uvijek može biti bolje.