Gradonačelnik Opatije

Ivo Dujmić: Neki guraju investitore gdje im nije mjesto, ali ja sam čuvar proračuna

Tihana Tomičić

Naš je proračun za 2016. završen u plusu. Tko se još može time pohvaliti? - Ivo Dujmić / snimio V. KARUZA

Naš je proračun za 2016. završen u plusu. Tko se još može time pohvaliti? - Ivo Dujmić / snimio V. KARUZA

Mislilo se da će se moći i sa mnom upravljati, ali to nije moguće. Ako odluke nisu u interesu građana, ja ne puštam da se provedu. I to je glavni razlog zašto je do ovoga došlo. Ali dok oni pričaju, ja sam radio. Sve iz izbornog programa je ostvareno, zato rušilački pohod neće uspjeti



Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić napustio je SDP, čiju podršku za novu kandidaturu nije dobio, i na izbore ide kao nezavisni kandidat, ali do kraja mandata je još puno posla: ovih dana osporava se odluka da se za ravnatelja Festivala Opatija izabere Ernie Gigante Dešković, te »njegov« SDP zajedno s još nekima podržava sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se pokušati srušiti ta odluka iza koje stoji aktualni gradonačelnik. Zato smo s Dujmićem razgovarali o stanju u Opatiji, ali i o stanju u opatijskom SDP-u.


– Žao mi je što se ova politička situacija sada počela prelamati preko leđa građana. Sad kad je Kulturno turistički centar pri kraju, kreće napad oko Festivala Opatija. Znamo da je Rajna Miloš bila prisiljena da se povuče, a sada se osporava i pravno potpuno legalan izbor novog ravnatelja Festivala Opatija.


To pokreću »vaši« iz SDP-a Opatija. Zašto, samo zbog političkih razloga ili zato jer su, kako se govori, neki od njih interesno povezani i željeli bi ostvariti neke svoje interese preko ustanove?




– Očito su htjeli nekog sebi bliskog na čelu Festivala Opatija, ali moram ih razočarati: sve je transparentno provedeno, kao i uvijek u Opatiji. Kod nas je uvijek sve 5 plus, uvijek bezuvjetno mišljenje revizije, sve po špagi.


Pa očito će se sad pokušati rušiti u Gradskom vijeću vaše odluke.


– A ne, to ne može uspjeti, imenovanje ravnatelja nije u ingerenciji Gradskog vijeća, uostalom, svi su stali iza takvog prijedloga, to nema alternative. Postupak je dovršen.


Koje projekte bi vam još moglo rušiti Gradsko vijeće do izbora?


– Pa, spor je oko prodaje gradske imovine: ja kažem da se neki postupci trebaju ubrzati, ovi drugi da Gradsko vijeće treba ponoviti neke postupke. A ja upozoravam: mi imamo plan prihoda, ako je plan prodati nekretnine, uprihoditi nekoliko milijuna i sve je spremno, zašto čekati. Pa ja imam odgovornost za prihode gradskog proračuna. Oni koji se igraju politike, lako njima. Meni je na prvom mjestu interes Grada Opatije. A i vijećnici zaboravljaju očito da su prisegli da im je to prioritet.



Koje projekte nudite Opatiji za naredni mandat?


– Nudim dovršenje projekta plaže Slatina – Pančera, što je turistički resurs od vitalnog značaja za Opatiju i jedna od najvažnijih zadaća u novom mandatu. Nudim i rješenje pitanja parkinga, pošto će parking prijeći u gradsku tvrtku i nećemo razmatrati nikakva druga rješenja. Vodit će se računa o prihvatljivosti cijene, a parking se neće naplaćivati vikendima izvan glavnih turističkih mjeseci. Omogućit ćemo povlaštene parkirne karte građanima Opatije u blizini njihovih domova i jedan sat besplatnog parkinga za sve građane s prebivalištem na području grada za obavljanje dnevnih obveza.


Isto tako odmah na početku mandata kreće se s izgradnjom garaže Gorovo, koja je važna zbog parkirnih mjesta u blizini novog KTC-a.


Naravno u grad želim vratiti i velike manifestacije koje su otišle iz Opatije, pošto su sada za to stvoreni uvjeti izgradnjom KTC-a.


Također ide nastavak uređenja »Amerikanskih vrtova«, projekta na kojem sam inzistirao nakon otkrivanja te ljepote u centru Opatije, i to je jedan budući turistički adut s prekrasnim otvorenim pogledom na Kvarner, a opet u centru Opatije. Budući da ne postoji pješački pristup tim vrtovima, već radimo na nathodniku koji će ići iz Rakovčeve ulice preko Nove ceste.


Ide i nastavak ulaganja u prvu fazu Luke Opatija, a sve kako bi se ubrzao taj važan projekt za Opatiju koji je u ingerenciji Lučke uprave. Ovdje posebno moram naglasiti i suradnju Grada i privatnog sektora, što sam zadnjih godina posebno poticao, a rezultat toga bio je ovogodišnji Advent. Nastavljamo u tom smjeru i raduje me suradnja koju postižemo s opatijskim poduzetnicima.



Imam rezultate


Imali ste i prijetnje zaposlenih u dječjim vrtićima i knjižnici zbog kršenja kolektivnog ugovora – niste im podigli plaće 5 posto godišnje, kako ugovor nalaže. Što s tim?


– Dok je bila kriza, koju smo svi osjetili, svi smo i snosili dio tereta: smanjene su plaće i u našoj upravi, odrekli smo se materijalnih prava, isplaćivali samo pola dnevnica itd. Nismo znali početkom godine ni efekte porezne reforme, pa to nismo mogli ukalkulirati odmah u proračun za 2017. Pa ne mogu ja neodgovorno predlagati rashode dok ne vidim prihode! Ali, evo sada mogu reći: kolektivni ugovor će se ispoštovati. Razgovarali smo i dogovorili da se unutar ustanove donese nova sistematizacija, da se uvaži realno stanje i Grad će postupiti sukladno kolektivnom ugovoru. To je isto riješeno. Gledajte, ja jako vodim računa o trošenju proračuna, osam godina to radim, vrlo oprezno, servisiramo sva zaduženja i gospodari se racionalno. Ja sam odmah rekao, kad je kriza počela: nema novog zapošljavanja, nigdje, osim ako se to ne opravda poslovnim razlozima. Jedino se tako troškove može držati pod kontrolom. Rezultat? Naš je proračun za 2016. završen u plusu. Tko se još može time pohvaliti? Moram razočarati svoje protivnike: nemaju me zašto kritizirati. Financije su pod kontrolom, a svi projekti realizirani.


Što je sa Slatinom, isto spor za Gradsko vijeće: vi ste za to da se uvaže primjedbe građana i da se tamo ne gradi veliki projekt, novi trg, a SDP je za pomicanje trase ceste i zagušenje Slatine.


– Gradsko vijeće ne odlučuje o tome. Odbor za planiranje htio je pozvati investitore na sjednicu i izlobirati to, ali ja nisam dao jer je protuzakonito, na odbor dolaze samo oni koji su formalno izabrani za članove. Takve podvale neće proći. Kad je javna rasprava završena, tada više nema mjesta »padobrancima«.


Pomicanje trase


Jasno vam je da će vas optužiti da ste protiv investitora i investicija.


– A ne – projekt koji se forsira jednostavno nije realan, on je utopistički i megalomanski. Nemam ja ništa protiv velikih investicija, ali prvo treba riješiti neke druge stvari u Opatiji, ceste, parkirališta itd. Neka kažu: tko će to financirati sve? Pomicanje trase Ulice maršala Tita skroz sjeverno, pa znate li vi koliko to košta za Grad? Svaka čast idejama, ali to mora biti ekonomski opravdano.


To se forsira iz političkih ili interesnih razloga?


– Ne znam, i ne zanima me. To je bacanje novca građana i ja takvu megalomaniju ne mogu podržati. Dapače, pričekat ćemo da istekne koncesija za naplatu parkiranja tvrtki koja je danas ima, a to je sljedeće godine, i onda ćemo i parking uzeti pod gradsku tvrtku. Grad će sigurno upravljati time bolje, a građanima će biti jeftinije i neće više biti naplate i vikendom i praznikom. A što se tiče plaže Slatina, onaj dio koji je imovinsko-pravno čist, prema Hotelu Savoy, bit će izgrađen već ove godine, uskoro. Sjeli smo Grad, Županija i DORH i sve će se dogovoriti.


Jedna od glavnih optužbi vašoj vlasti jest da je Opatija postala spavaonica, da nema noćnog života, da gušite zabavu i radite grad penzionera.


– Sve relevantne manifestacije su otišle iz Opatije, a znate zašto – nismo imali infrastrukturu. Sad imamo novu dvoranu, otvara se KTC s dvoranom za tisuću ljudi, i opet smo korak ispred svih drugih u Hrvatskoj. Sad će se vratiti manifestacije, a time i život. Gledajte, ako nema klijentele, destinacija ne može umjetno živjeti 24 sata dnevno. Sada, kad se eventi vrate, sad će se vratiti i život, to je bit priče. Pogledajte naš Advent, pa svi zajedno smo radili, i gospodarstvo i lokalna uprava, i već smo uz bok Zagrebu. Tako će biti i s drugim manifestacijama. Nažalost, rušilački pohod mojih suparnika pada u vodu – građani sve ovo vide, i ne vole destrukciju.


Je li vam žao što su uz SDP Opatije, a nasuprot vas, sada stali i IDS i HSU i HNS i drugi? Tko će podržati vas?


– Ja sam gradonačelnik svih u Opatiji, i mislim da sam uspio. Zato su moj koalicijski partner građani. Njihovu podršku imam i osjećam, a na listi će biti i niz iznenađenja, podržat će me neki jaki pojedinci. A što se tiče »trakavica-koalicije« oko SDP-a: ako lokalni izbori nisu vrijeme da se stranke same testiraju pred biračima, onda ne znam koji jesu. Pa nije ovo nacionalna politika da bude »ili mi ili oni«. Pokažimo lokalne projekte i glasajmo. Pa i sama činjenica da ih je potrebno toliko na drugoj strani, pokazuje moju snagu. Ja sam 2013. godine vodio listu SDP-a, ali sam kao gradonačelnik dobio skoro 700 glasova više od liste. Dakle, građani me itekako prepoznaju. Meni je sada kao nezavisnom još i lakše, a da sam socijaldemokrat i čovjek lijevog centra, to svi znaju.


Nema dijaloga


Gradski odbor SDP-a Opatije broji svega devet članova. Pa zašto? Zar je stranka toliko slaba?


– To je određeno statutom. SDP Opatije ima dobrih članova koji su zajedno sa mnom osnivali stranku, ali nažalost s ovom novom ekipom nema sastanaka, nema dijaloga, uvukao se strah i stranka je potpuno pasivna, osim kad je riječ o pojedincima koji žele ostvariti svoje osobne ambicije. U opatijskom SDP-u više nema otvorenog dijaloga i članstvo je nezadovoljno radom Gradskog odbora, dok se prema van pokušava pokazati zajedništvo. Unatoč tome članstvo ne želi javno istupati zbog straha od revanšizma. U to se imam prilike i osobno uvjeriti jer za svoju nezavisnu kandidaturu svakodnevno dobivam čvrstu podršku svojih sada već bivših kolegica i kolega iz stranke. Govore mi kako mogu računati na njihove glasove, no boje se javno me podržati. Pojedini članovi Gradskog odbora SDP-a praktički su privatizirali stranku i tako nastoje ostvarivati svoje interese, a ja sam im jasno dao do znanja kako sa mnom ne mogu računati na takve radnje. Mislim da to dovoljno govori o situaciji u koju se SDP Opatije doveo i zaista se više ne namjeravam baviti time, već se fokusirati na nastavak rada u korist građana Opatije i razvoja našeg grada. Odluku o trećem mandatu donio sam prije događanja unutar SDP-a Opatija, a za to sam dobio i podršku županijskog SDP-a i predsjednika Zlatka Komadine.


Što mislite, zašto se Viktor Peršić kao predsjednik organizacije i siva eminencija ovih događanja, sam ne kandidira za gradonačelnika?


– To njega pitajte. Najlakše je iz pozadine vući konce. Mislilo se da će se moći i sa mnom upravljati kao lutkom na koncu, ali naravno da to nije moguće. Ako odluke nisu u interesu građana, ja ne puštam da se provedu. I to je glavni razlog zašto je do ovoga svega došlo. Ali znate, dok oni pričaju i politički galame, ja sam radio. Sve iz izbornog programa je ostvareno, zadovoljan sam i mirno idem u novu pobjedu. Građani ne vole tu destrukciju i buku, ja to vidim i osjećam. A moj program je realan, ostvariv, nije megalomanski, nije potrošački za gradski budžet, i zato rušilački pohod neće uspjeti.