Podaci s interneta i Zagrebačke burze

INVESTICIJA U PLANU Ambasador ide u obnovu da bi zadržao visoku kategoriju

Aleksandra Kućel Ilić

Hotel Ambasador će tijekom predstojeće zime biti zatvoren? / Snimio Marin ANIČIĆ

Hotel Ambasador će tijekom predstojeće zime biti zatvoren? / Snimio Marin ANIČIĆ

Ulaganja u hotel i vilu Ambasador bi se trebala početi realizirati 1. studenoga, te bi petozvjezdani hotel trebao dobiti i novu kongresnu dvoranu, a objekti bi se ponovno otvorili u lipnju 2019. godine



OPATIJA Ukoliko se obistini objava sa službenih internetskih stranica najjače opatijske hotelske tvrtke, Liburnia Riviera Hotela, jesen i prva polovica 2019. godine u Opatiji bi trebale proteći u znaku značajnih investicija u neke od objekata u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi.


Naime, u odnosu na prvotni poslovni plan za razdoblje od 2016. do 2020. godine, prema izmijenjenome planu bi se ukupne investicije u navedenom razdoblju trebale povećati za 78,7 milijuna kuna. Odnosno, investicije bi prema planu u tom razdoblju trebale iznositi 409,3 milijuna kuna, a od tog iznosa se najviše, odnosno 210,5 milijuna kuna odnosi na 2018. i 2019. godinu.


Kako stoji u njihovoj objavi na internetskim stranicama kompanije koja ne komunicira s medijima, pa se o kući s najviše hotela u Opatiji nažalost može pisati jedino iz neslužbenih izvora ili prateći materijale objavljene na internetu ili Zagrebačkoj burzi, vodstvo ove tvrtke investicije je odlučilo povećati uglavnom zbog zadržavanja postojeće kvalitete brenda i kategorije hotela koji se nalaze u njihovom sastavu, ali i zbog dodatnih zahtjeva Konzervatorskog odjela u Rijeci.





Predstavnici Liburnia Riviera Hotela u Turističkom vijeću Grada Opatije nisu prisustvovali posljednjoj sjednici toga tijela na kojem je kratko spomenuto zatvaranje hotela Ambasador ove zime. O tome da se zatvara hotel Ambasador, koji je tijekom ranijih zima znao biti pokatkad i jedini otvoreni hotelu u sastavu LRH, informaciju nije imao ni gradonačelnik Opatije i predsjednik Turističkog vijeća Ivo Dujmić. Član Turističkog vijeća kao potvrdu tog navoda pročitao je objavu sa web stranice hotelske tvrtke u kojoj se kaže da će se adaptacija hotela Ambasador dogoditi već ove jeseni, a da će se nakon Nove godine uređivati i Istra i Villa Marina. Pitanja vezana uz investicije u ovu najveću hotelsku kuću na Liburniji planiraju biti postavljena predstavnicima LRH-a u Turističkom vijeću za sljedećeg okupljanja. (Ma.K.)



Glasna šaputanja


Kako se može iščitati iz objavljenog materijala, investirat će se u hotele Admiral, Istra, hotel Ambasador i vilu Ambasador u Opatiji, te hotele Marina i Mediteran u Mošćeničkoj Dragi.


»Zbog dodatnih zahtjeva Konzervatorskog odjela u Rijeci, povećan je plan investicije u hotel i vilu Ambasador s planiranih 104.354.760 kuna na 119.642.827 kuna. Isto tako će se uložiti u objekte izvan funkcije u Lovranu za smještaj sezonskih radnika, i to u Vilu Marina u iznosu od 4.419.022 kuna te u Centralnu praonicu u iznosu od 7.775.000 kuna«, stoji u objavi LRH iz koje se još može saznati kako će navedene investicije početi tijekom ove jeseni, odnosno u prvoj polovici 2019. godine.



U okvirima Liburnia Riviera Hotela nalazi se 13 hotela i 6 vila na Opatijskoj rivijeri, a u njihovom je sastavu i autokamp u Medveji.Od svih spomenutih hotelskih objekata, tek hotel Ambasador nosi kategoriju od pet zvjezdica, a četiri zvjezdice imaju hoteli Kvarner, Imperial, Palace, Admiral, Kristal, Giorgio II, Excelsior i Marina. Sve vile iz sastava LRH nose kategoriju od četiri zvjezdice.


Primjerice, investicije u hotel i vilu Ambasador bi započele 1. studenoga, Hotel Ambasador bi dobio i novu kongresnu dvoranu, a objekti bi se nakon preuređenja ponovno otvorili u lipnju 2019. godine.


U pozadini ulaganja u sve hotele stoji njihova kategorizacija, jer bi u suprotnom izgubili zvjezdice, što LRH, hotelskoj firmi o čijoj se prodaji već jako dugo vremena »glasno šapuće«, svakako ne bi bilo u interesu. Čini se da tvrtka pokušava podići kvalitetu postojećih objekata, a ne širiti broj smještajnih jedinica.


Treba pričekati


Međutim, s obzirom da je od vodstva LRH gotovo nemoguće dobiti pojašnjenja na pitanja koja zanimaju javnost, objavljeno ipak treba primiti s određenom rezervom i tek kada se investicije obistine, moći će se reći – tvrtka je doista investirala i doista spriječila nižu kategorizaciju objekata.


A da je promjena poslovnih planova moguća, stoji i na samim internetskim stranicama LRH gdje se jasno kaže kako »Društvo također i dalje napominje da prethodno prezentirani Poslovni plan za razdoblje od 2016. do 2020. nije konačan, iz razloga što je u tijeku razmatranje planiranja drugih investicijskih zahvata u objekte iz portfelja Društva, kao i iz razloga što su u tijeku i pregovori s turističkim agencijama, zbog čega postoji mogućnost izmjene ovog Poslovnog plana«.