Za sportske zaljubljenike

IDEALAN SPOJ ZELENOG I PLAVOG Učka outdoor vikend počinje na području Mošćeničke Drage

Srđan Brajčić

Ljubitelji zdravog života na startu utrke / Snimio Sergej DRECHSLER

Ljubitelji zdravog života na startu utrke / Snimio Sergej DRECHSLER

Danas je na rasporedu Učka trail, a sutra biciklistička utrka



MOŠĆENIČKA DRAGA  Šire područje Mošćeničke Drage ovog vikenda primit će nekoliko stotina zaljubljenika u sportove na otvorenom u sklopu Učka outdoor vikenda – danas ujutro startat će tradicionalno natjecanje u planinskom trčanju Učka trail, u nedjelju se pak održava biciklistička brdska udruga. Učka trail kojeg organizira AD Natura ove godine ima svoje peto izdanje, dok se Mountain bike utrka kluba Rodeo održava prvi puta.


– Na prvoj utrci Učka trail natjecalo se 160 trkača i ostvareno je 30 noćenja na području Mošćeničke Drage. Danas, nakon pet godina, na ovom natjecanju sudjeluje 450 trkača iz 21 zemlje, a prema procjenama iz prošle godine broj noćenja kreće se između 400 i 500. Neki od natjecatelja borave u Mošćeničkoj Dragi i sedam dana, gdje treniraju za utrku, navodi direktorica TZ Mošćeničke Drage Nensi Dretvić.


Rast popularnosti Učka traila ilustrira kako se brzo razvija ovaj sport koji prvom redu promovira boravak u prirodi i rekreativno trčanje. U tijeku su zadnje pripreme, a ekipa iz AD Nature predvođena Elvirom Sulićem, označuje staze. Također, postavlja se šator na rivi u Mošćeničkoj Dragi, gdje utrka ima svoj start i cilj.




– Bez Elvira Sulića i Stivena Vunića koji je iz Mošćeničke Drage ove utrke ne bi bilo. Financijsku potporu Učka Trailu uvijek daju TZ i Općina Mošćenička Draga. Naime, ovakvim manifestacijama TZ želi produžiti turističku sezonu.U Mošćeničku Dragu također dolazi sve više gostiju koji su ljubitelji prirode, čistog zraka i mora. Mošćenička Draga je upravo to, spoj zelenog i plavog. Teritorij Općine duboka zadire u planinski prostor kojim upravlja Park prirode Učke s kojim odlično surađujemo. Također, moramo navesti da se u nedjelju održava prva Mountain bike utrka. Zasad je prijavljeno oko 100 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske, a bit će i natjecatelja iz Slovenije, navodi Nensi Dretvić i pojašnjava da biciklistička brdska utrka kreće s rive, vozi se preko Vojaka, Mošćenica, Sv. Jelene i Bodlja.


– Ove godine TZ ima novu i redizajniranu zemljopisnu kartu područja Mošćeničke Drage, gdje su označene biciklističke staze. Osim toga, u planu je i izrada informativne ploče. Svemu tome trebamo dodati da  u suradnji s agencijom Annalinea organiziramo pješačenje Mitskom stazom Trebišća – Perun 17. rujna, a u dugoročnim planovima je i obnova sela Trebišća, ističe Nensi Dretvić.