Vijeće

I Općina Matulji dobila povjerenstvo – za Radnu zonu Miklavija

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Odluka o osnivanju Povjerenstva nije donesena lako, već joj je prethodila burna rasprava o povijesti Miklavije, odnosno tko je kriv za to što Radna zona 12 još nije u funkciji



MATULJI Općinsko vijeće Matulja sinoć je donijelo jednoglasnu odluku o osnivanju Stručnog povjerenstva za nastavak projekta Radna zona 12, odnosno Miklavije. Na prijedlog matuljskih vijećnika, u tom povjerenstvu bit će: Miljenko Nekić, Goran Lučin, Željko Grbac, Darjan Buković i Vedran Grgurić. Dakle, četvorica od petorice su matuljski političari.


Odluka o osnivanju Povjerenstva nije donesena lako, već joj je prethodila burna rasprava o povijesti Miklavije, odnosno tko je kriv za to što Radna zona 12 još nije u funkciji, 15 godina nakon što je Općina Matulji donijela odluku o osnivanju Miklavije. Umjesto velike poslovne zone, Matulji su dobili veliki problem koji se danas povlači po sudovima. Naime, poduzeće MLC koje dakle upravlja Miklavijom završilo je u stečaju. Te poražavajuće činjenice, ponukale su predsjednika Vijeća Darjana Bukovića na to da pokrene inicijativu o osnivanju ovakvog radnog tijela.


Štoviše, prema Bukovićevim navodima, postoji opasnost da najveći vjerovnik u stečajnom postupku, odnosno većinski vlasnik MLC-a, firma Spartamatrix i njezin američki vlasnik ishoduju sudsku zabranu raspolaganja zemljištem na području Radne zone 12.




No, prvotnoj odluci o formiranju Povjerenstva suprotstavio se načelnik Mario Ćiković ali i svi vijećnici SDP-ove koalicije. Njima je očito zasmetalo to što se u Odluci o osnivanju Povjerenstva često spominje firma MLC u stečaju, s kojom bi Općina Matulji mogla obnoviti pregovore o nastavku ekonomske eksploatacije Miklavije. Naime, MLC u stečaju je u većinskom vlasništvu američke kompanije Spartamatrix, dok 30 posto udjela ima Općina Matulji.


– Gospodine Bukoviću, u čijem interesu vi namećete ideju o osnivanju Povjerenstva. Vi kao predsjednik Vijeća morate zastupati interese Općine, a ne američkih investitora, pitao je SDP-ov Slobodan Juračić.Prozvani Darja Buković uzvratio je na to da kao predsjednik Vijeća isključivo vodi računa samo o interesima Općine Matulji, a upravo neriješena situacija s Miklavijom koči njezin razvoj. Buković je za problem Miklavije okrivio načelnika Ćikovića, ustvrdivši da je on već godinama posvađan s tom temom. Ćiković je odbacio takve konstatacije pa je naveo koliko je Općina u proteklih pet, šest godina uložila u to zapušteno zemljište i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon duge rasprave o odgovornosti i propuštenim prilikama u razvoju Miklavije, matuljski vijećnici ipak su pronašli kompromis, pa se u Odluci o osnivanju Stručnog povjerenstva više nigdje ne spominje firma MLC u stečaju kao najizgledniji partner u nastavku izgradnje Radne zone 12.No, ostaje pitanje – može li jedno matuljsko Povjerenstvo pokrenuti projekt koji već 15 godina zapetljan.