Promocija sporta

I Opatija u ulozi domaćina: Europske sveučilišne igre i u sportskoj dvorani »Marino Cvetković«

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

U sportskoj dvorani »Marino Cvetković« ovog će se ljeta odigravati rukometni susreti, a kako bi se već danas, šezdesetak dana do ESI-ja, na vrijeme prezentirala događanja i privukla publika, ove subote se organizira druženje s najmlađima u društvu maskote ESI-ja Hrkija i Pešekana NK Rijeke



OPATIJA Uz Zagreb i Rijeku, i Opatija će biti domaćin Europskih sveučilišnih igara koje će u srpnju i kolovozu ove godine okupiti više od 5.500 sportaša, studenata iz cijele Europe i tako biti dio najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj, najmasovnijeg u Europi. Na opatijskom sportskom parketu dvorane »Marino Cvetković« ovog će se ljeta odigravati rukometni susreti, a kako bi se već danas, šezdesetak dana do ESI-ja, na vrijeme prezentirala događanja i privukla publika u opatijsku dvoranu, organizirano je ove subote (14. svibnja) druženje s najmlađima.


Na parketu sportske dvorane od 10 sati u društvu maskote ESI-ja Hrkija i Pešekana NK Rijeke, uz slatku ponudu opatijskog Radnika i zabavni dio programa, najmlađi stanovnici regije okušat će se u sportskim igrama.


Promocija grada i turizma


– Na Igrama koje će se održati od 24. srpnja do 8. kolovoza će nastupiti oko 5.500 studenata, sportaša iz 45 europskih zemalja i s gotovo 300 sveučilišta, a čiji će se predstavnici natjecati u 21 sportu. Među njima bit će prvi put i sportaši s invaliditetom koji će nastupiti u dvije discipline. U igre će biti uključeno i 2.000 volontera i akreditirano 12.000 osoba. Ponosni smo što će se ESI održavati i u našem gradu, što ćemo biti upisani kao domaćini igara i tako dobiti priliku promovirati grad i turizam – rekao je zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj je najavljena jedna od promocija ESI-ja koja će se u subotu održati u opatijskoj sportskoj dvorani.




Marko Žunić, glavni tajnik ESI 2016, podsjetio je kako u Rijeku, Zagreb i Opatiju stiže najmasovniji europski sportski događaj i najveći sportski događaj u Hrvatskoj koji je 60 dana uoči početka u fazi dobre implementacije. Zahvalio je Gradu Rijeci i Gradu Zagrebu, ali i Opatiji koja je ravnopravan i bitan partner u ovom projektu. Naveo je dva najbitnija događaja igara koja će uz sport obilježiti ovogodišnje ljetno natjecanje studenata iz cijele Europe. Prva je rektorska konferencija na kojoj će sudjelovati 30 do 40 rektora iz cijelog svijeta i razgovarati o temi razvoja akademskog sporta, a drugi je onaj koji će se dogoditi u opatijskoj Thalassotherapiji pod nazivom »Check up your heart« ili »Provjerite vaše srce« u sklopu kojega će sportaši, sudionici igara, moći provjeriti srce.


Suradnja Rijeke i Opatije


Igre u Hrvatskoj trebale bi naravno rezultirati i boljom budućnosti akademskog sporta u našoj zemlji, istaknuo je Žunić, a dopredsjednica Odbora za marketing ESI-ja Danijela Bradamante dodala kako će se promocija ESI-ja događati i kroz sve važne sportske događaje u Gradu Rijeci.


Pročelnik UO-a za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Igor Načinović rekao je da je suradnja Opatije i Rijeke izuzetno dobra, te kako su brojni sportaši, sudionici riječkih sportskih manifestacija, redovito smješteni u opatijskim hotelskim kapacitetima. Izrazio je nadu da će ESI popularizirati sport među studentima. Na subotnje druženje u opatijsku sportsku dvoranu i promociju ESI-ja djecu, roditelje i noniće pozvala je voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina.