World Halal Day

Hrvatska i Opatija prvi će put biti domaćin Svjetskog halal kongresa

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Na skupu koji će se održati od 2. do 4. studenoga riječi će biti o halal tržištu koje je prošle godine procijenjeno na 1,8 trilijuna američkih dolara – najavljeno je prilikom potpisivanja sporazuma



OPATIJA World Halal Day Croatia od 2. do 4. studenoga održat će se u Opatiji. Prvi veliki međunarodni halal kongres u Hrvatskoj okupit će svjetske proizvođače, predstavnike vodećih svjetskih halal ustanova, proizvođača, pružatelja usluga, kupaca i distributera, akademske i istraživačke zajednice, veleposlanstva, državnih ustanova te predstavnike drugih domaćih i inozemnih ustanova s ciljem razmjene iskustva i predstavljanja Hrvatske i regije kao nove destinacije i primjene uspješnog modela halal norme u Europi i svijetu.


Privući svježi kapital


– Zahvaljujemo Gradu Opatiji i predstavnicima turističke zajednice koji su prepoznali važnost ovog prvog velikog kongresa u Hrvatskoj. Ove se godine obilježava 100 godina od institucionalnog priznanja islama u RH, a tim povodom Centar za certificiranje halal kvalitete, kao jedna od institucija Islamske zajednice u RH u suradnji s United World Halal Development organizacijom iz Singapura, organizira ovaj međunarodni halal kongres. Tri dana bit će posvećena kongresu i izložbenom dijelu. Govorit će se o halal tržištima, odnosno halal tržištu koje je prošle godine procijenjeno na 1,8 trilijuna američkih dolara u koje je ulazila prehrambena industrija, prerađivačka industrija, turizam, financije, gospodarstvo…  Znači govorit ćemo o perspektivama halal tržišta, o turističkom halal tržištu koje je lani procijenjeno na 140 milijardi američkih dolara i prvi put u Hrvatskoj govorit ćemo o potencijalima islamskih financija i bankarstva. Cilj kongresa je privući kompletnu halal industriju, na taj način omogućiti sklapanje poslova ali svakako i privući nove investitore i svježi kapital u Hrvatsku – rekao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete prilikom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o suradnji i organizaciji World Halal Daya s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem.


Dujmić se zahvalio što je Gradu Opatiji ukazana velika čast, rekao je kako će održavanje kongresa biti i doprinos kongresnom turizmu grada, te da ga je stoga podržala i Turistička zajednica Grada Opatije.





Opatijski kongres bit će posvećen halal tržištu, halal turizmu, halal hrani i prehrani te islamskom bankarstvu i financijama. U sklopu izlagačkog dijela predstavit će se proizvođači i pružatelji usluga, a sudjelovanje su već potvrdili predstavnici iz Turske, Singapura, Indije, Malezije, Kine, Južne Koreje, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Mauricijusa. Pokroviteljstvo su do sada potvrdili Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva,Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Check INN TV, te Arab Business Club.



Humanitarna nota


Kongres će imati i humanitarni karakter, a sakupljena sredstva donirat će se opatijskim »Kolibrićama«, skupini djece iz Društva »Naša djeca« Opatija s posebnim potrebama, kazao je gradonačelnik.


Svečanom potpisivanju sporazuma uz gradonačelnika i rukovoditelja Centra, nazočili su i zamjenici gradonačelnika Opatije Marina Gašparić i Fernando Kirigin, direktor tvrtke »Opatija 21« Mladen Sinožić, voditelj Odjela za certificiranje i turizam Muhamed Mandžić,  tajnica Centra Edina Mešić, glavni riječki imam Hajrudin efendija Mujkanović i vanjski suradnik Centra za certificiranje halal kvalitete Abi Shalabi.