Interes postoji

Hotel na bubnju: Opatijski “Paris” ubrzo na javnoj dražbi za 52 milijuna kuna

Aleksandra Kućel Ilić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Za neupućene, treba istaknuti da je hotel koji je u zadnjim danima »stare slave« bio najpoznatiji po privlačnoj i popularnoj kavani, smješten u samoj gradskoj jezgri, te mu je prvi susjed hotel Bristol, a među »susjede« mu se još mogu ubrojiti i obližnja Villa Antonio, Zora, te parkiralište Gorovo na kojem se uskoro planira graditi auto-garaža.



OPATIJA – Kada se govori o turističkoj sezoni u Opatiji koja s druge strane šturih statističkih brojki koje su ohrabrujuće, krije i neke manje lijepe stvari i »dugogodišnje boljke« – ime hotela Paris je u svakom slučaju među najčešće spominjanim. Naime, zvuči nevjerojatno, no istinito je da niti nakon 15 i pol godina zatvorenih vrata ovog objekta koji je u privatnom vlasništvu tvrtke In-Mar iz Varaždinskih Toplica, niti ljeto 2017. godine nije donijelo neke osobite vijesti vezane uz ex hotel Paris.


Za neupućene, treba istaknuti da je hotel koji je u zadnjim danima »stare slave« bio najpoznatiji po privlačnoj i popularnoj kavani, smješten u samoj gradskoj jezgri, te mu je prvi susjed hotel Bristol, a među »susjede« mu se još mogu ubrojiti i obližnja Villa Antonio, Zora, te parkiralište Gorovo na kojem se uskoro planira graditi auto-garaža. Dakle – mogući investitori, a u više navrata smo i pisali o tome da su se zainteresirani kupci pojavljivali i razgledavali hotel, svjesni su potencijala ove zgrade na iznimnoj lokaciji, no do danas, sudeći prema raspoloživim informacijama – nitko od potencijalnih kupaca nije u realizaciji planova otišao dalje od početne »ozbiljne zainteresiranosti«.


Stvarni interes


No, zadnje vijesti koje smo dobili od strane onih koji su jako zainteresirani da se hotel Paris konačno pomakne s mrtve točke, idu u smjeru toga da će se stvarni interes potencijalnih kupaca uskoro objelodaniti na usmenoj javnoj dražbi. Naime, oglašena je prodaja hotela Paris u Opatiji na usmenoj javnoj dražbi po vrijednosti od 52 milijuna i 330.000 kuna (oko 6,9 milijuna eura).




Prva javna dražba, odnosno ročište za prodaju hotela Paris bit će u zgradi Općinskog suda u Rijeci u četvrtak, 28. rujna ove godine s početkom u 13.30 sati. Cijena ispod koje se na prvoj javnoj dražbi ne može prodati objekt ne može biti ispod dvije trećine utvrđene vrijednosti, odnosno ne ispod 34 milijuna i 886.663 kuna. Kupac je obavezan položiti kupovninu u roku od 30 dana nakon ročišta za dražbu, a u suprotnom je dražba nevažeća i zakazuje se nova.


Kako saznajemo, kupci mogu biti pravne i fizičke osobe, a kako bi mogli pristupiti javnoj dražbi, trebaju najkasnije do 25. rujna uplatiti jamčevinu od 10 posto vrijednosti, dakle 5 milijuna i 233.000 kuna na račun suda. Potencijalne kupce će prije odluke sigurno zanimati i kako izgleda nekretnina, te što se sve dobiva u slučaju da se odluče za ovu investiciju koja bi Opatiju riješila zadnjeg predugo zatvorenog objekta u srcu mjesta. Razgledavanje u prisutnosti sudskog ovršitelja organizirat će se u srijedu, 20. rujna, a zainteresirani trebaju doći tog dana u 10 sati u Općinski sud u Opatiji – u sudsku pisarnicu.


Pozamašan dug


Uz samu opatijsku turističku privredu, te Grad Opatiju koji je prodaju hotela namjeravao ubrzati i putem poreza na nekretnine, što je zasad ipak odgođeno, za prodaju kapaciteta koji iz godine u godinu nanose višestruku štetu imidžu destinacije i osim što su ruglo grada, prijeti i opasnost za prolaznike, uspjeh javne dražbe najviše priželjkuju i svi radnici, odnosno bivši radnici kojima je tvrtka In-Mar na temelju pravomoćnih sudskih presuda još iz 2012. i 2013. godine dužna pozamašan iznos novca.


Naime, tijekom nedavnog sudskog ročišta, saznali su se iznosi dugovanja tvrtke In-Mar prema banci koja je prva upisana na nekretnini hotela Paris, a to je oko 401.000 eura, te prema 20 bivših zaposlenika i jednoj koja je i dalje u radnom odnosu – 440.000 eura. Hoće li nakon godina čekanja, njihova potraživanja biti namirena, a hotel dobiti novog vlasnika, moglo bi se saznati već ove jeseni.