Seniorsko prvenstvo Europe

Hokejaška elita na rolama zaigrala u Opatiji

Marina Kirigin

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Na Seniorskom prvenstvu u Inline Skater hokeju sudjeluje oko 250 hokejaša iz Njemačke, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Ukrajine i Hrvatske, čija reprezentacija prvi put nastupa na seniorskoj smotri



OPATIJA Žustro, borbeno, atraktivno, ali ipak možda nešto manje agresivno nego u hokeju na ledu. Tako je od jučer ujutro u opatijskoj sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u kojoj se igra Seniorsko prvenstvo Europe u Inline Skater hokeju, odnosno hokeju na rolama.


Na prvenstvu Starog kontinenta sudjeluje oko 250 hokejaša iz Njemačke, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Ukrajine i naravno domaćini, reprezentacija Hrvatske, koja prvi put nastupa na seniorskoj smotri. Užarenu atmosferu na nešto manjem terenu od onog uobičajenog na ledu, u kojoj se umjesto paka natjerava narančasta loptica, u dvorani prati i Eric Sommer, predsjednik međunarodne organizacije hokeja na rolama – International Inline Skater Hockey Federationa (IISHF-a), koji uživo prenosi utakmice na Youtubeu.


Sommer objašnjava da je riječ o sportu koji se razvio u krajevima gdje je ljeti nemoguće trenirati na ledu, a narazvijeniji je u Njemačkoj. Samim time od njemačkih se reprezentativaca očekuje da u Opatiji obrane titulu prvaka Europe iz 2014. godine.


Švicarci i Nijemci favoriti




– Dvanaest zemalja članice su naše organizacije. Uz ovdje prisutne reprezentacije, uključile su se i Rusija, Izrael, Španjolska i Pakistan. U Švicarskoj i Njemačkoj ovo je sve popularniji sport pa se od tih reprezentacija očekuje izuzetan rezultat na prvenstvu. Sve drugo bilo bi iznenađenje. Inline hokej je zasad još uvijek mali sport no nastojimo ga razvijati i drago nam je da je Hrvatska ušla u našu organizaciju.


Kod organizacije natjecanja volimo odlaziti na nove lokacije i tražimo uvijek dobre partnere-domaćine. Opatija je prelijepo mjesto, ali bilo bi bolje da ne pada kiša. Nama je važno da prvenstvo možemo održati izvan vaše glavne turističke sezone jer lakše pronalazimo smještajne kapacitete. Dvorana je odlična i sretni smo što smo ovdje. Sada još samo treba vidjeti kako će igrati Hrvati, rekao je Sommer uoči utakmice između Hrvatske i Danske.


U elitnoj diviziji


Jurica Bednjanec, organizator i domaćin opatijskog natjecanja, otkrio je kako se iza hrvatskih kaciga kriju i neki bivši i sadašnji igrači hokeja na ledu. Kaže da Inline hokej razvijaju tri međunarodne federacije, te da je u onoj u kojoj pravila nalažu da se igra s pakom Hrvatska ušla u elitnu diviziju, među osam najboljih na svijetu.– Sada još treba vidjeti koliko Hrvatska može napraviti na ovoj njezinoj prvoj seniorskoj smotri prema pravilima IISHF-a – rekao je Bednjanec.

Jučerašnja prva opatijska utakmica hrvatske reprezentacije protiv aktualnih viceprvaka Europe završila je pobjedom Danske 5:1. Finale EP-a u hokeju na rolama zakazano je za nedjelju u 20 sati, nakon čega će u 21.30 sati biti proglašenje najboljih.