Neizvjesnost

Hoće li Lovran izaći iz vrtića Opatija? I što to znači za djecu i roditelje

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Grad Opatija upravlja vrtićem koji pohađa 420 djece, a gotovo 200 djece, mali su Lovranci, korisnici dječjeg vrtića u Lovranu



LOVRAN Izdvajanje dječjeg vrtića Lovran iz sustava Dječjeg vrtića Opatija za sada je još uvijek neizvjesno. Namjera postoji, no hoće li se samo izdvajanje dogoditi tek treba vidjeti, odnosno precizno analizirati što nose obje solucije, kako za Općinu Lovran tako i za Grad Opatiju.


Osnivač Dječjeg vrtića Opatija, u sklopu kojeg vrtić radi i djeluje na pet lokacija – u Ičićima, Voloskom, Veprincu, Lovranu i u Opatiji – je Grad Opatija. Grad Opatija upravlja vrtićem kojeg pohađa 420 djece, a gotovo 200 djece, mali su Lovranci, korisnici dječjeg vrtića u Lovranu.


Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, potvrdio je da se o mogućem izdvajanju lovranskog vrtića iz sustava DV Opatije razmišlja, no isto tako dodao da će se prvenstveno voditi računa o potrebama roditelja polaznika vrtića.





Robert Kurelić, predstavnik roditelja u Upravnom vijeću DV Opatija kaže kako sa stajališta roditelja i djece moguće izdvajanje ne bi trebalo ništa bitno promijeniti.


– Roditelji se zasada nisu posebno javljali po tom pitanju. Grad Opatija sufinancira male Opatijce i u vrtićima u drugim JLS-e, tako da ukoliko do izdvajanja dođe ništa se bitno za djecu i roditelje neće promijeniti – objašnjava Kurelić navodeći kako dio malih Opatijaca koji živi na graničnom području s Lovranom pohađa vrtić u Lovranu zbog popunjenosti kapaciteta u objektima vrtića na području Grada Opatije.



Šutljiva ravnateljica


– Osnivač DV Opatija je Grad Opatija koji upravlja ustanovom, a Općina Lovran samo plaća uslugu. Na taj način nemamo utjecaja, ni kontrolu na uslugu, a gotovo polovica djece od ukupnog broja, točnije oko 200 od 420 djece su smještena u lovranskom vrtiću.


Istina je da smo razgovarali o mogućim promjenama u modelu upravljanja s time da ćemo voditi računa, i da će nam i dalje građani biti na prvom mjestu i ništa bez njih nećemo poduzimati. Inicijativa da se vrtić izdvoji iz opatijskog sustava krenula je iz dijela službi Grada Opatije s obzirom da imamo različitu politiku, prihode i rashode.


Radi se o izuzetno složenom procesu zbog čega smo zatražili da se napravi analiza što koji model donosi. Tek onda ćemo imati konkretne odgovore. Znači za sada pričamo, razmišljamo, izračunat ćemo koja opcija koliko nosi, a tek onda odlučiti. Bude li se ispostavilo da je ovako bolje, ostat će sve kao i dosad – rekao je Simonič.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić na pitanje o mogućem izdvajanju dječjeg vrtića Lovran iz sustava rekla je kako zasada nema službenih informacija, potvrdila je da je čula da se o tome razgovara, a za sve daljnje informacije uputila nas je na Grad Opatiju. Na pitanje o tome što nose promjene, odnosno eventualno izdvajanja, za sada nije željela odgovoriti.



Kako bi moguća promjena mogla utjecati na »tete«, odgajatelje u vrtiću treba tek vidjeti. U kuloarima saznajemo, kako su već nakon prve informacije o mogućem izdvajanju vrtića Lovran iz sustava, neki djelatnici vrtića zatražili da ostanu/ili budu prebačeni u DV Opatija.


Mnogi se boje kako bi se zbog izdvajanja iz sustava mogla promijeniti njihova materijalna prava, odnosno smatraju da će u lovranskom vrtiću biti slabije plaćeni nego u opatijskom. Isto tako »tete« koje trenutno rade u lovranskom vrtiću, koje žive na području Opatije, smatraju da bi one u takvoj situaciji trebale biti dio kolektiva opatijskog vrtića.


Najavljenom analizom mogućih solucija vjerojatno će se dati i odgovori na sve ove nedoumice odgajatelja i predstavnika vlasti dvije JLS-e s područja Liburnije.



Lovranska odluka


Filipa Vlaha, vijećnika s Dujmićeve liste, na posljednjoj sjednici vijeća također je zanimalo ima li istine u pričama o tome da se dječji vrtić Lovran želi izdvojiti iz sustava Dječjeg vrtića Opatija. Dujmić je tada potvrdio da postoji namjera, ali da još ništa konkretno nije poduzeto.


Tko je, zašto i zbog čega došao na ideju o izdvajanju, te ima li ona veze s izgradnjom novog opatijskog vrtića na Punta Kolovi? Što Grad Opatija gubi, a što dobiva mogućim izdvajanjem? – pitanja su koja su postavljena i predstavnicima Grada Opatije.


Iz gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i financije odaslat je sljedeći odgovor:


»Eventualno izdvajanje objekta dječjeg vrtića u Lovranu prvenstveno je pitanje za Općinu Lovran budući bi se objekt u Lovranu mogao izdvojiti iz objekata kojima upravlja ustanova Dječji vrtić Opatija tek kada i ako Općina Lovran donese Odluku o osnivanju vlastite ustanove«.