Poziv na priključenje objekata na sanitarnu mrežu

Grad nudi poticaje: Na kanalizaciju priključena tek svaka druga kuća na Liburniji

Marina Kirigin

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

U Općini Matulji su rezultati najlošiji, jer je na sustav kanalizacije priključeno tek 12,36 posto domaćinstava, u Mošćeničkoj Dragi je to učinilo 61,72 posto njih, u Opatiji 81,23 posto, a najbolja je situacija u Lovranu gdje je čak 84,76 posto domaćinstava priključeno na javnu kanalizaciju

OPATIJA  Grad Opatija osigurao je 600.000 kuna za poticaje građanima za priključenje na sanitarnu mrežu. Cilj je, nakon što su uložena znatna sredstva u izgradnju sanitarne kanalizacije na području Opatije, da se potakne što veći broj korisnika na podnošenje zahtjeva za priključivanje građevina na ovaj sustav – objavljeno je na web stranicama Grada Opatije.  

 Konkretno, Grad će priznati dio troškova priključenja u visini od 20 posto vrijednosti radova, a maksimalno do 10.000 kuna. Ukoliko radove na priključenju obavlja tvrtka Liburnijske vode, tada će biti moguća i obročna beskamatna otplata izvedbe priključenja na rok od 12 mjeseci i ako se priključak izvodi u vremenu od dana stupanja na snagu ove gradske odluke do 30. lipnja 2016. godine.


 Za korisnike koji se mogu priključiti na sustav javne odvodnje jedino izgradnjom crpne stanice i tlačnog voda, Grad će sudjelovati u dijelu troškova u visini od 50 posto nabavne cijene opreme crpne stanice, ako dobavu i izgradnju obavlja ovo komunalno društvo ili njegov ugovaratelj, stoji na službenim gradskim stranicama.    

Skupo priključenje


Ovaj pozitivan primjer Grada Opatije podcrtao je i Ervino Mrak, direktor Komunalca, objašnjavajući kako je priključenje na javnu kanalizaciju skupo i iznosi od 5 do 50 tisuća kuna (ovisno radi li se o gravitaciji ili crpnim stanicama s tlačnim vodovima, te o stupnju uređenosti okućnica).


  – Obaveza priključenja je obaveza za sve – na mjestima gdje postoje tehnički uvjeti za priključenje. Kako bi se stanovništvu Liburnije omogućilo lakše priključenje, u pripremi su poticajne mjere. Grad Opatija poticajne mjere donio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, čime računamo da ćemo imati bržu dinamiku priključenja na području Opatije. U pregovorima smo i s drugim JLS na Liburniji, a kako bi njihovim žiteljima poticajnim mjerama omogućili lakše priključenje. Naša je tendencija da imamo čim više priključaka, da se ta mreža, koja danas pokriva nekih 180 kilometara dalje širi, a s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda sve će nam to omogućiti čisti Jadran, odnosno lijepo plavo »liburnijsko more« – govori direktor Mrak.    


Komunalac d.o.o. Jurdani inače provodi i postupni prelazak na novi sustav gospodarenja otpadom u kojem će se otpad u domaćinstvima razdvajati u dvije (u početnom vremenu prilagođavanja tri) komponente – koristan i nekoristan otpad, a uz to će se u prvo vrijeme posebno izdvajati i otpadno ambalažno staklo. U tijeku je razrada i provedba pilot projekta na urbanom i ruralnom području Općine Matulji u kojem se zasad prikupljaju informacije i stječu iskustva na terenu te prilagođava način i dinamika prikupljanja potrebama i prilikama. Nakon završetka pilot-projekta, slijedit će etapno uspostava novog sustava na cijelom području na kojem Komunalac obavlja uslugu zbrinjavanja otpada.





Iz doba Austro-Ugarske


Prema riječima Deana Doričića iz tvrtke Komunalac, kada se promatra cijelo područje Liburnije, priključenost domaćinstava na sustav sanitarne kanalizacije iznosi 53,56 posto.


Daleko najlošija situacija je na području Općine Matulji koja je po broju stanovnika približno na razini broja stanovnika na području grada Opatije, no dok je u Opatiji na kanalizaciju priključeno 81,23 posto domaćinstava, na području Općine Matulji je na kanalizacijski sustav priključeno tek 12,36 posto domaćinstava.


S druge strane, u Općini Lovran je situacija, kada je o kanalizaciji riječ, najbolja, i čak 84,76 posto domaćinstava je priključeno na sustav, dok je taj postotak za Općinu Mošćenička Draga 61,72 posto.


  Kada je riječ o kanalizacijskom sustavu na području grada Opatije, gradska jezgra je imala izgrađenu kanalizaciju još u vrijeme Austro-Ugarske, dok je sustav tek trebalo izgraditi u okolnim područjima i stoga je priključenost domaćinstava na sustav kanalizacije rjeđa na području Pobri, Ičića, Poljana, Dobreća i Opriča. Ipak, uz sustav poticaja Grada Opatije za priključenje na kanalizacijsku mrežu, u Komunalcu se nadaju da će negdje do 2018. godine sam Grad Opatija imati 90-postotnu pokrivenost i tek manji dio će ostati izvan sustava koji je preduvjet za očuvanje ekoloških standarda i čisto more, a koji je prema pravilima EU-a ujedno i obaveza za sve.