Investicije

Grad Opatija uređuje spoj između Slatine i plaže hotela Savoy

Slavica Bakić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U uređenje korita i njegovo natkrivanje te uređenje pješačkih komunikacija iz gradskog proračuna ulaže se 1,8 milijuna kuna



OPATIJA Na zapadnom dijelu plaže Slatina sutra, u srijedu, 1. ožujka, počinju radovi na uređenju korita bujičnog vodotoka Vrutki te njegovo natkrivanje i uređenje pješačkih komunikacija kojima će glavna opatijska plaža biti povezana s plažom koja se od početka listopada uređuje ispod hotela Savoy. Za ovu investiciju Grad Opatija u proračunu je osigurao 1,8 milijuna kuna, a cijeli posao trebao bi biti završen do lipnja.


– Grad Opatija je realizirao Idejni projekt uređenja Slatine, što je inicijalnim sredstvima financiralo i Ministarstvo turizma. Ono što usporava njegovu realizaciju problematika je pomorskog dobra na kojem su tvrtke tijekom postupka privatizacije upisivale dijelove toga područja kao svoje vlasništvo u temeljni kapital. Ovi radovi izvodit će se na području koje u pravnom smislu oko pomorskog dobra i upisa privatnog vlasništva dugih tvrtki nije sporno. Odlučili smo, naime, raditi po segmentima, tamo gdje je to moguće, jer ne želimo više gubiti vrijeme – objašnjava opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


Pomorsko dobro


Prema njegovim riječima, nakon dugog niza godina i rješavanje problema »spornih« čestica pokrenuto je s mrtve točke. – Održano je niz sastanaka, a posljednji u nizu bio je nedavno u Primorsko-goranskoj županiji s ciljem efikasnog rješavanja problema.

Na tom su sastanku bili nazočni predstavnici županijskog Odjela za pomorstvo, predstavnici DORH-a i predstavnici Grada Opatije. Postignut je dogovor o nužnosti intenzivne suradnje svih subjekata kako bi se problem riješio, a rješenje temeljilo na zakonu i zadovoljilo sve zainteresirane strane, te pritom anulirala mogućnost sudskog rješavanja što bi zasigurno dugo trajalo – kaže Dujmić, dodajući da vjeruje da će upravo posao u koji se sutra kreće biti poticaj svima da ubrzaju aktivnosti u pronalaženju mirnog rješenja za pomorsko dobro na Slatini. Zadovoljan početkom radova na sanaciji vodotoka Vrutki je i Nediljko Brko, vlasnik hotela Savoy na čiju se investiciju na neki način nadovezuje Grad.




– Plaža Slatina i plaža koju mi uređujemo bit će povezane mostom, uredit će se zelenilo i neće biti više neugodnih mirisa i to će svakako dati novu kvalitetu i našoj investiciji, ali i cijelom gradu Opatiji – rekao nam je Brko, koji u uređenje kupališta ispod Savoya ulaže više od tri milijuna kuna.



Sadržajnosti novouređenog prostora pridonijet će svakako i proširenje Poliklinike Smile koja od 2013. godine djeluje na tom prostoru. Smile uređuje tri nove kirurške ordinacije, laboratorij i uredske prostorije. U građevinske radove uloženo je oko 1,8 milijuna kuna, a značajno je ulaganje i u najmoderniju opremu kojom će novi prostori biti opremljeni.



Visoki standard


Na prostoru od oko 3.000 četvornih metara, za koju je trgovačko društvo B.N.L. dobilo dvadesetogodišnju koncesiju, pri kraju su »grubi radovi« na izgradnji i uređenju sunčališta i kupališta u okviru kojih su izgrađena i dva bazena – veći za odrasle i manji za djecu s posebnim vodenim atrakcijama. Prema riječima Nediljka Brke, sada počinje uređenje interijera i cijeli posao, koji uglavnom rade domaće tvrtke, trebao bi biti završen za mjesec dana. Na novouređenom kupalištu hotela Savoy nalazit će se i dva ugostiteljska objekta – koktel šank te riblji restoran s natkrivenim terasama kako bi gosti vrijeme mogli provoditi uz more i u slučaju lošijeg vremena.


Budući da je tijekom radova, u skladu s odobrenim projektima, podignuta i obala, gostima ne bi trebali smetati niti jugo i bura. Pored uređenja i opremanja plaže, investitor će postaviti spasilački toranj s opremom za prvu pomoć i kabine za presvlačenje, te osigurati pristup osobama s posebnim potrebama.


– Uređujemo i noćni klub pa će kupalište biti »živo« i u noćnim satima – kaže Brko, dodajući kako će cijeli prostor biti uređen tako da zadovoljava standarde koje traže gosti bolje platežne moći. Najave za sezonu su, kaže, dobre. Prema njegovim riječima, gosti Savoya su uglavnom individualci, mnogi od njih dolaze već godinama i ovim investicijama žele im osigurati sve što im treba.