Ne zna se tko pije, a tko plaća

Grad Opatija uklonit će bespravno izgrađeni objekt u kojem je mjenjačnica; Delibegović najavio kaznenu prijavu

P. N.

Miljenko Ujčić i Edin Delibegović / Foto Grad Opatija

Miljenko Ujčić i Edin Delibegović / Foto Grad Opatija

U priopćenju Grada Opatije se navodi da je Edin Delibegović bespravno ogradio prostor ispod balkona staklenim stijenama, pretvorivši ga u poslovni prostor, da je to napravljeno bez dozvole ili odobrenja Grada Opatije na zemljištu kojeg je vlasnik Grad Opatija



OPATIJA Grad Opatija u petak je na svome portalu objavio je informaciju da kreće s aktivacijom mjere samopomoći kako bi zaštitio svoje vlasništvo na adresi Maršala Tita 126.


Navodi se da je Edin Delibegović bespravno ogradio prostor ispod balkona staklenim stijenama, pretvorivši ga u poslovni prostor, da je to napravljeno bez dozvole ili odobrenja Grada Opatije na zemljištu kojeg je vlasnik Grad Opatija.


U informaciji dalje ističe se da će Grad ukloniti bespravno izgrađeni objekt koji je niknuo u prizemlju zgrade na spomenutoj adresi.




Edinu Delibegoviću istoga je dana i pismeno dato do znanja da je objekt bespravno izgradio na zemljištu Grada i da će ga Grad ukloniti, ali i usmeno su Delibegoviću to priopćili djelatnici gradskog Odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša na čelu s pročelnikom Miljenkom Ujčićem, koji su u petak popodne tim povodom izašli na mjesto događaja.



Grad Opatija je taj koji nasilno pokušava zauzeti prostor na koji nema prava, Grad Opatija je taj koji uzurpira i ometa prava vlasnika, Grad Opatija je taj koji remeti javni red i mir svojim nezakonitim aktivnostima u srcu turističke sezone, Grad Opatija je taj od kojeg bi institucije trebale štititi mene, kao investitora sa legalnim pravima vlasništva, odgovara Edin Delibegović.


“Za razliku od Grada Opatije, koji ne donosi niti jedan dokument kojim bi potvrdio svoju stranu priče, moji argumenti su potvrđeni od svih nadležnih instanci te stoga gradonačelnik Dujmić, kada nije mogao legalnim putem ostvariti svoju samovolju, sada to pokušava učiniti nasilno, pod okriljem noći. Ironično, među tim instancama je i sam Grad Opatija čiji čelni čovjek sada ne priznaje odluke gradske uprave koju predstavlja”, piše Delibegović u priopćenju.


“Dakle, 2000. godine izdano je pravo građenja za spomenuti objekt na Slatini, uz glavnu prometnicu, pokraj trgovine Konzum, a nositelj prava građenja i legalni posjednik prostora sam ja, Edin Delibegović. Prostor je 2001. godine od Službe za gospodarstvo dobio potvrdu tehničkih uvjeta te time ostvario pravo na rad… Postoji kontinuitet rada tog poslovnog prostora od 16 godina, od čega je gotovo polovicu vremena gradonačelnik bio Ivo Dujmić”, nadodaje Delibegović.


On nadalje ističe da je prvi pokušaj nasilnog preuzimanja prostora bio početkom 2015., tijekom radova na objektu. “Tada je odlukom gradonačelnika Dujmića uklonjen objekt koji se nalazio u prostoru, a tu odluku osporilo je drugostupanjsko tijelo koje ju je proglasilo nelegitimnom i stavilo izvan snage. Slijedom toga, krenuo sam dalje s adaptacijom poslovnog prostora, u skladu s idejnim projektom koji je dobio odobrenje Konzervatorskog ureda u Rijeci, no ponovo gradonačelnik Dujmić pokušava opstruirati legalno korištenje prostora, iako za to nema nikakve osnove”, piše Delibegović u priopćenju.


“Pokušaj nasilnog zauzimanja poslovnog prostora od strane gradskih službenika predvođenih pročelnikom Miljenkom Ujčićem zaustavili su prošlog petka policijski djelatnici, stoga su uzurpaciju nastavili u noći s nedjelje na ponedjeljak, postavljanjem kamenih bloketa cinično nazvanih “skulpturom”, s očitim i jedinim ciljem sprečavanja korisnika prostora u legalnom radu. Zbog toga smo o ovome obavijestili policiju, zatražili od komunalnih službi Grada Opatije da uklone nelegalno postavljen objekt, a podnijet ćemo i kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja”, najavljuje Delibegović.



No, Delibegović ne samo da se oglušio na upozorenja da uzurpira tuđe vlasništvo, čime krši zakon, već je taj isti prostor doslovce preko noći proteklog vikenda opremio i započeo unutar njega s obavljanjem djelatnosti.


U Gradu Opatiji ističu da su posebno zgroženi činjenicom da je u bespravno izgrađenom poslovnom prostoru u nedjelju, 17. srpnja počela raditi mjenjačnica.


Mjerodavni u Gradu Opatiji pitaju se: kako je moguće da u jednoj državi, koja ima svoje zakone i propise, a za njihovu provedbu nadležne institucije, dakle ­ kako je moguće da u pravno uređenoj državi dođe do uzurpacije tuđeg vlasništva? Unatoč javnom upozorenju vlasnika zemljišta, Grada Opatije, da je ovdje riječ o kršenju prava, kako je moguće da se uzurpacija i dalje nastavlja?


Grad Opatija (kojemu je dužnost da zaštiti i štiti imovinu grada i građana!) otvoreno pita kako je moguće da se u turističkoj destinaciji, u špici sezone, pred očima javnosti dogodi nastavak uzurpiranja, a da ni jedna od nadležnih institucija pravne države ne reagira i spriječi to?


Kako je uopće moguće dobiti dozvolu za obavljanje radne djelatnosti u bespravno sagrađenom objektu i tko, koja institucija, izdaje takve dozvole za rad?


Djelatnici nadležnih gradskih službi informaciju o tome da je poslovni prostor u prizemlju objekta na adresi Maršala Tita 126 bespravno niknuo i uređen na gradskom zemljištu postavili su noćas na više plakatnih mjesta.


Grad će svim zakonom dopuštenim sredstvima nastaviti inzistirati na zaštiti gradske imovine, a da se bespravno izgrađeni objekt na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije ­ ukloni.


Stoga, pozivaju sve mjerodavne institucije da se hitno angažiraju u ovom slučaju, stoji u priopćenju Grada Opatije.