Ugovor

Grad Opatija plaća građanima preventivne preglede

Aleksandra Kućel Ilić

Proračunom smo za ovu namjenu osigurali 50.000 kuna, što je dostatno za 500 građana. Grad plaća 100 kuna po pregledu, pacijent 30 kuna po obavljenom pregledu, a ostatak je na teret Poliklinike Dental – objasnio je Dujmić



Preventivni zdravstveni pregledi za građane Opatije organiziraju se od 2015. godine, a korisnici usluga su zadovoljni i rado se uključuju u ove akcije usmjerene prema očuvanju zdravlja. Tradicija će se nastaviti te su jučer ugovor o suradnji potpisali opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i ravnatelj Poliklinike Dental Paolo Petretić.


– Važno nam je ulagati u zdravlje naših sugrađana, pa tako i ove godine, u suradnji s Poliklinikom Dental, Grad Opatija nastavlja s projektom preventivnih zdravstvenih pregleda za građane Opatije starije od 40 godina. Proračunom smo za ovu namjenu osigurali 50.000 kuna, što je dostatno za 500 građana. Grad plaća 100 kuna po pregledu, pacijent 30 kuna po obavljenom pregledu, a ostatak je na teret Poliklinike Dental – objasnio je gradonačelnik Dujmić i pozvao građane da se odazovu, čak i u slučaju da su prošle godine obavili pregled. Naime, da bi se, ako je potrebno, moglo reagirati na vrijeme, dobro je napraviti ovakav liječnički pregled jednom godišnje.


Kako je istaknuo Paolo Petretić, građani se mogu odlučiti za jedan ultrazvučni pregled, a radi se o pregledima abdomena, prostate, štitnjače ili dojke. Po njegovom navodu, tijekom 2019. godine su se organiziranim pregledima odazvala 452 građana, od kojih je njih 13,8 posto upućeno na daljnju specijalističku obradu. Još jednom je istaknuo iznimnu važnost redovitih pregleda budući da je dokazano da se mnoga oboljenja otkrivena u ranom stadiju mogu u visokom postotku uspješno izliječiti. Prema dosadašnjoj praksi, oko 70 posto opatijskih pacijenata bilo je zainteresirano za ultrazvučni pregled abdomena.




– Ako samo jedan život sačuvamo, to je jako puno – zaključio je Ivo Dujmić.


Zlata Torbarina, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije, pozvala je građane da iskoriste ovu mogućnost i da uz minimalne troškove, a bez čekanja, obave preventivni pregled. Da bi se naručilo za pregled, od 17. veljače nadalje treba ispuniti obrazac zahtjeva, dostupan u pisarnici Grada ili na mrežnim stranicama Grada Opatije, predati ga u pisarnicu ili poslati mailom, a stručne službe će ga u najkraćem mogućem roku obraditi. Zamolila je također građane da ukoliko ispune zahtjev, a odustanu od pregleda, to jave na vrijeme kako bi se na njihovome mjestu mogao pregledati neki drugi zainteresirani pacijent.


– Opatija proračunom osigurava značajna sredstva za nadstandard u zdravstvu, od preventivnih cijepljenja beba i besplatne prehrane dojenčadi po preporuci liječnika pedijatra, do sufinanciranja Pedijatrijske ambulante u Lovranu za opatijsku djecu, korektivne gimnastike za osnovnoškolce, turističke ambulante i sistematskih pregleda za sportaše – dodao je opatijski gradonačelnik.