Poruke komunalcima

Gospodarenje otpadom u Opatiji: Građani strahuju da će novi sustav zaprljati grad

Srđan Brajčić

Opatijci zabrinuti za čistoću grada / Foto S. Drechsler

Opatijci zabrinuti za čistoću grada / Foto S. Drechsler

S javne tribine o novim komunalnim politikama upućen je niz primjedaba – da je osam dana predug interval za odvoz smeća, da stanari višestambenih zgrada nemaju gdje držati baje...



Opatijci strahuju da će odvojeni sustav gospodarenja otpadom Opatiju učiniti prljavim gradom zbog toga što se nadležne službe nisu dobro pripremile za novu zakonsku regulativu, zaključak je koji se može izvesti iz brojnih primjedbi koje su građani uputili Komunalnom društvu Komunalac i Gradu Opatiji tijekom javne tribine o novim komunalnim politikama koja je održana u Zori.


Doduše, nezadovoljstvo građana prisutno je već duže vrijeme, a pružena mogućnost da pred mjerodavnim gradskim službama iznesu svoja komunalna razmišljanja pokazala je razmjere skepse prema učinkovitosti provedbe novih politika prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.



Iz gradskih službi poručili su da će građani doista biti prisiljeni prijaviti komunalnom redaru svoje susjede koje zateknu da ilegalno odlažu otpad. Naime, prema pojašnjenju direktora Komunalca Ervina Mraka, ali i Saše Dunatova iz Odjela za komunalno-pravne poslove Grada Opatije, novi sustav gospodarenja otpad predviđa visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Osim toga, najavio je Dunatov, Grad Opatija pokrenuo je postupak izmjene Odluke o komunalnom redu.




– Građani će se morati naučiti jednoj novini, da Gradu prijave kad zamijete da se otpad odlaže nepropisno. Ako znate, trebat ćete kazati i tko to čini. Na temelju vaše prijave komunalno redarstvo evidentirat će prekršaj, donijeti rješenje o uklanjanju nepropisnog otpada i izdati prekršajne kazne, poručio je Dunatov.



Dug interval


Građani su već zamijetili ključne probleme u gospodarenju otpadom. Da je osam dana dugi interval u kojem Komunalac odvozi prikupljeni otpad, posebno ljeti.


Upućena je zamjerka stanara iz višestambenih zgrade u centru Opatije koje nemaju okućnice i prema tome nemaju gdje držati svoje baje, s obzirom na novu odluku koja priječi njihovo zadržavanje na javnim površinama. Negodovano je zbog toga što nije propisano gdje će se odlagati infektivni otpad. Građani su ocijenili nelogičnim metodologiju određivanja dimenzija baja koje pripadaju zgradama s više suvlasnika koji k tome ne mogu spriječiti nekoga da ilegalno odlaže otpad na njihovom mjestu. Primijećeno je da se starije i nemoćne prisiljava na to da svoje bidone nose na njima teško dostupne lokacije, gdje će ih preuzeti Komunalac.


– Recimo da u srijedu Komunalac pokupi velike bidone u Opatiji, oni su već u četvrtak puni tako da ni poklopac više ne stoji kako treba. Na papiru je sustav dobro zamišljen, ali je pitanje njegove provedivosti. To mi se čini isto kao kad je država pokušala naplatiti 50 lipa po ubranoj šparogi. Znamo kako je ta ideja završila, primijetio jedan od Opatijaca, čije je razmišljanje naišlo na podršku okupljenih.


Brojni problemi


Da postoje problemi u odvojenom prikupljanju otpada, potvrdio je i direktor Komunalca Ervino Mrak. No Mrak tvrdi da će se uočeni problemi rješavati u hodu, ali ne vjeruje u to da će novi sustav Opatiju zatrpati smećem. Posve suprotno, Mrak poručuje da se radi o dobrom sustavu koji je svuda zaživio pa će i u Opatiji i upozorava da će Opatijci u drugom dijelu ožujka dobiti svojevrsne ugovore, u kojima će biti definirana njihova prava i obveze, ali i novi cjenik komunalnih usluga. Međutim, korisnici nekretnina u Veprincu, gdje se već dvije godine otpad prikuplja odvojeno, dakle prema novoj metodologiji, kažu da se suočavaju s brojnim, ozbiljnim problemima, odnosno da stanari pribjegavaju raznim trikovima kako bi smanjili svoje komunalne režije – odlažu komunalni otpad na zapuštenim zemljištima i pale ga.


Kompostane


– Neki su od svojih vrtova napravili svojevrsne kompostane, na kojim odlažu ostatke hrane iz kuhinje, što privlači štakore. Ljudi čak pale neke opasne materijale, sintetiku, plastiku ili ulja, što užasno smrdi. To su naša iskustva s Veprinca i možemo računati da će se isto događati u Opatiji, a koliko čujemo već se i događa. Kako to spriječiti? Pa nije valjda da ćemo biti prisiljeni nadgledati svoje susjede i prijavljivati ih komunalnom redaru. Osim toga, osam dana je predugo čekati na odvoz otpada. Možete samo zamisliti što će biti ljeti, na plus četrdeset s korama od lubenice ili nekim drugim voćem i povrćem u tim kontejnerima, negodovala je jedna Opatijka sa starinom u Veprincu.


Sve u svemu, bez obzira na objašnjenja mjerodavnih, Opatijce nije bilo lako razuvjeriti i ostali su pri dojmu da dobivaju lošiju, ali skuplju komunalnu uslugu.