Mladi žele promjene

Gimnazijalci organizirali potpisivanje peticije za uvođenje noćne “trizduje”

Aleksandra Kućel Ilić

Plakat koji poziva građane da podrže inicijativu mladih

Plakat koji poziva građane da podrže inicijativu mladih

Organizirali su i potpisivanje peticije koje je u Opatiji u planu ove subote ujutro ispred tržnice, a već je provedeno u Lovranu i Matuljima



OPATIJA/MATULJI/LOVRAN Inicijativa za vraćanje, odnosno uvođenje noćne autobusne linije na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, popularne »linije 32«, koju su pokrenuli opatijski gimnazijalci, učenici 3. razreda, ide dalje.


– Osmislili smo i tiskali plakate te ih postavili u škole, ugostiteljske objekte i na oglasne ploče u Opatiji, Lovranu i Matuljima. Organizirali smo i potpisivanje peticije, najprije u srednjim školama, a zatim je organizirano i potpisivanje u Lovranu i Matuljima, te je naišlo na dobar odaziv građana. Prema planu naših aktivnosti, ove subote, 14. svibnja od 9 do 15 sati predviđeno je i potpisivanje peticije ispred opatijske tržnice kako bi našu inicijativu mogli podržati i svi ostali koji to žele – javili su gimnazijalci iz Opatije.


Za one koji se još nisu upoznali s njihovom inicijativom, naveli su kako su suočeni s dugogodišnjim nedostatkom noćne linije javnog prijevoza na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, odlučili pokrenuti inicijativu za njezino uvođenje. Sukladno tome, prijavili su se na natječaj Savjeta mladih Grada Opatije »Samoorganiziranje mladih«, te osvojili sredstva u iznosu od 2.500 kuna. Kako bi lokalnim vlastima prikazali interes javnosti, odlučili su se za prikupljanje potpisa građana koji bi im pomogli u realizaciji ovog projekta, objašnjavaju.




Prema njihovom mišljenju, problemi uslijed nedostatka noćne linije su višestruki, u prvom redu sigurnost u prometu jer su mladi primorani vraćati se iz Rijeke vlastitim prijevozom, što nekad čine u alkoholiziranom stanju i time ugrožavaju vlastitu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.


Nadalje, smatraju da bi prijevoz autobusom noću uvelike snizio cijenu taksi prijevoza na toj relaciji, a kažu i da je s obzirom da zadnji autobus lokalnog javnog prijevoza polazi znatno prije ponoći, na taj način spriječen razvoj noćnog života i otežan rad ugostitelja.


– Budući da je Opatija važno turističko odredište, razvoj noćnoga života pridonijet će kvaliteti i ponudi destinacije. Time će se u Opatiju privući novi profil gostiju od čega će najveću korist imati naši ugostitelji, a posredno i lokalna zajednica – pojašnjavaju i predlažu svima koji to žele da ih svojim potpisom na peticiju podrže.