Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2018.
Mladi žele promjene

Gimnazijalci organizirali potpisivanje peticije za uvođenje noćne "trizduje"

Plakat koji poziva građane da podrže inicijativu mladih
Plakat koji poziva građane da podrže inicijativu mladih
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2016. u 16:20 2016-05-13T16:20:00+02:00

Organizirali su i potpisivanje peticije koje je u Opatiji u planu ove subote ujutro ispred tržnice, a već je provedeno u Lovranu i Matuljima

OPATIJA/MATULJI/LOVRAN Inicijativa za vraćanje, odnosno uvođenje noćne autobusne linije na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, popularne »linije 32«, koju su pokrenuli opatijski gimnazijalci, učenici 3. razreda, ide dalje.

– Osmislili smo i tiskali plakate te ih postavili u škole, ugostiteljske objekte i na oglasne ploče u Opatiji, Lovranu i Matuljima. Organizirali smo i potpisivanje peticije, najprije u srednjim školama, a zatim je organizirano i potpisivanje u Lovranu i Matuljima, te je naišlo na dobar odaziv građana. Prema planu naših aktivnosti, ove subote, 14. svibnja od 9 do 15 sati predviđeno je i potpisivanje peticije ispred opatijske tržnice kako bi našu inicijativu mogli podržati i svi ostali koji to žele – javili su gimnazijalci iz Opatije.

Za one koji se još nisu upoznali s njihovom inicijativom, naveli su kako su suočeni s dugogodišnjim nedostatkom noćne linije javnog prijevoza na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, odlučili pokrenuti inicijativu za njezino uvođenje. Sukladno tome, prijavili su se na natječaj Savjeta mladih Grada Opatije »Samoorganiziranje mladih«, te osvojili sredstva u iznosu od 2.500 kuna. Kako bi lokalnim vlastima prikazali interes javnosti, odlučili su se za prikupljanje potpisa građana koji bi im pomogli u realizaciji ovog projekta, objašnjavaju.

Prema njihovom mišljenju, problemi uslijed nedostatka noćne linije su višestruki, u prvom redu sigurnost u prometu jer su mladi primorani vraćati se iz Rijeke vlastitim prijevozom, što nekad čine u alkoholiziranom stanju i time ugrožavaju vlastitu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Nadalje, smatraju da bi prijevoz autobusom noću uvelike snizio cijenu taksi prijevoza na toj relaciji, a kažu i da je s obzirom da zadnji autobus lokalnog javnog prijevoza polazi znatno prije ponoći, na taj način spriječen razvoj noćnog života i otežan rad ugostitelja.

– Budući da je Opatija važno turističko odredište, razvoj noćnoga života pridonijet će kvaliteti i ponudi destinacije. Time će se u Opatiju privući novi profil gostiju od čega će najveću korist imati naši ugostitelji, a posredno i lokalna zajednica – pojašnjavaju i predlažu svima koji to žele da ih svojim potpisom na peticiju podrže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka