Gastro manifestacija

Fuzija Kvarnera i Italije “na pijatu”: Nezaboravan doživljaj majstora kuhinje talijanskoga juga

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJAFuzija Kvarnera i talijanskog juga, trodnevna gastronomska manifestacija održana u Restoranu Villi Ariston u Opatiji, ove godine proglašenim hrvatskim restoranom broj jedan, ponudila je gostima nezaboravan doživljaj majstora kuhinje talijanskoga juga.


Prema riječima direktorice Ville Ariston Cyntije Vučaj, tijekom prve večeri gosti su mogli probati tradicionalna jela s juga Italije praćena biranim vinima, druga večer je pod nazivom Fine&dining ponudila sedam slijedova jela također u društvu odlične kapljice, a treća, u petak, kada je gostovanje talijanskih majstora kuhinje ušlo u završnicu, ponuđen je ležerniji program, uz »food&wine party«, te DJ program.


– Tri dana rada i veselja su iza nas, jer svi mi jako volimo posao koji radimo. U goste su nam došli prijatelji, šefovi kuhinja s područja Sardinije, Sicilije, Puglie, Lecce i Bari i sa sobom donijeli dašak svoje domovine, pa se u restoranu tijekom sva tri dana osjetila Italija – rekao je tijekom finalne večeri šef kuhinje u Aristonu Robert Benzia.




Složenac od inćuna s patlidžanom i mozzarellom, krostin od parmezana, pesto od rukole i pinjola, pa zatim role od tune i pancete sa Sardinije, pjena od paprike i salata od pečenog povrća, te janjeća lombata u krosti od slane skute i badema, s pireom od boba, pudingom od blitve, crvenim pečenim lukom i salsom od crnog vina, kao i za desert tiramisu s limunom sa Sicilije, samo je isječak iz raznolikog menija »s okusom talijanskog juga«, a kušali su se i različiti talijanski sirevi.


»Pijate« su pratila vina iz vinskih podruma Damjanić, Korak, Šember, Tomac, Clai i Piquentum. Specijalitete na Fuziji Kvarnera i talijanskog juga pripremali su šefovi kuhinja Mario Gullo, Maurizzio Conseca, Stefano Gatto, Felice la Forgia i Joseph Micielli, te Robert Benzia, Dean Dobrec i Marko Mandek.


Gastronomska manifestacija održana na kraju studenoga obogatila je ponudu Opatije izvan sezone, a prije božićno-novogodišnjih blagdana i kako su najavili u Aristonu, nastojat će ju zadržati i tijekom idućih posezona, priklanjajući se ideji o turizmu 365 dana u godini.