Festival Opatija

Frljićev »Jazavac« prva od opatijskih kazališnih poslastica

Marina Kirigin

»Jazavac u Kerempuhu«, novi autorski projekt Olivera Frljića, uskoro pred opatijskom publikom

»Jazavac u Kerempuhu«, novi autorski projekt Olivera Frljića, uskoro pred opatijskom publikom

Sezonu 27. veljače otvara novi autorski projekt Olivera Frljića »Jazavac u Kerempuhu«, slijede »Pivo« Teatra Gavran i Hadžićeva »Ljubav na prvi pogled«, a završit će 27. ožujka izvedbom legendarnih »Stilskih vježbi«. Neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe



OPATIJA » Možda za publiku od karnevala manje interaktivni, ali nikako manje atraktivni svijet smijeha, mašte, drame, tragedije, intriga, zapleta, napetosti ili, jednom riječju – kazališta, vraća se na opatijske pozornice. Sudeći prema vrlo posjećenoj sezoni kazališta jesenas, ali i telefonskim pozivima s upitima o predstavama kojima smo obasuti, publika je željna igara – rekla je Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija, ustanove koja je osmislila i jučer predstavila novi program Kazališne sezone zima – proljeće 2015. u Opatiji.


Ona će započeti 27. veljače novim autorskim projektom redatelja Olivera Frljića »Jazavac u Kerempuhu« u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, a završit će 27. ožujka svečanim obilježavanjem Svjetskog dana kazališta izvedbom »Stilskih vježbi«, najdugovječnijom predstavom s istom glumačkom postavom, Lelom Margetić i Perom Kvrgićem. Kao i prethodnih godina, predstave kazališne sezona zima – proljeće 2015. održavat će se u kongresnoj dvorani opatijskog hotela Adriatic, istakli su organizatori te najavili aktualne naslove poznatih kazališnih kuća čije produkcije pune gledališta širom Hrvatske, kao i novi zabavno-edukativni projekt za najmlađu publiku »Priča mi se priča« Teatra Poco Loco iz Zagreba.


 


 Stilske vježbe




Nakon što kazalište Kerempuh i satirični projekt Olivera Frljića u formi stand-up komedije otvore sezonu, odrasli će moći uživati u »Pivu«, komediji zagrebačkog Teatra Gavran i kazališnoj predstavi Fadila Hadžića »Ljubav na prvi pogled« (Koprodukacija Satričkog kazališta Kerempuh i Kazališne grupe Lectirum).



Cijena ulaznica za predstave »za odrasle« iznosi 60 kuna, dok studenti i umirovljenici, uz važeće isprave, kartu mogu kupiti za 40 kuna. Cijena »Stilskih vježbi« na Svjetski dan kazališta je 50 kuna, a cijena ulaznice za trenutni hit Frljića iznosi 80 kuna. Ulaznice za predstave iz projekta »Priča mi se priča« koštaju 20 kuna, a za taj iznos predstavi može nazočiti dijete i jedna odrasla osoba. Ulaznica za ostale predstave za djecu iznose, kao i dosad, 30 kuna po osobi.



  – Svjetski dan kazališta obilježit ćemo svjetskom predstavom – »Stilskim vježbama« ili crtica iz tramvaja broj 11 na sto načina. Pero Kvrgić i Lela Margetić u ovoj najdugovječnijoj predstavi gotovo da su zasjenili autora i redatelja i sami postali sinonim i prva asocijacija pri spomenu naslova. Ova predstava za Opatiju i Opatijce ima posebni značaj jer je njome, a tada smo je posljednji put u Opatiji i gledali, otvoren prvi Festival neovisnih kazališta (FEN) – rekao je stručni suradnik opatijske ustanove Aleksandar Monar na jučerašnjem predstavljanju proljetnog dijela kazališne sezone u kojoj, kako kažu, nisu zaboravili ni na najmlađe.


 


 Edukativne predstave


– Osim što ćemo 22. ožujka pogledati čudnovate domišljatosti Antuntuna iz pjesme Grigora Viteza »Kako živi Antuntun«, pripremamo i posebno iznenađenje. Festival Opatija i Teatar Poco Loco predstavit će vam zanimljiv projekt »Priča mi se priča« u kojem uz glumce i redateljicu koja na grafoskopu izvodi »žive ilustracije«, pripovjedanje prati i glazbenik. Na taj način djeca povezuju sadržaj s određenom audiovizualnom senzacijom i u najranijoj dobi dobivaju priliku upoznati različita glazbala. Pojačana je tako edukativna komponenta predstave ne samo kroz sadržaj bajke, već i kroz formu izvedbe. Krećemo s »Crvenkapicom« 28. veljače, a u ožujku nas očekuju još dva naslova – istaknula je stručna suradnica Festivala Opatija Petra Borovac, dodajući da projekt »Priča mi se priča« karakterizira i interakcija s djecom u publici. Dječje predstave projekta Poca Loca (Crvenkapica, Snježna kraljica, Stoliću, prostri se!) održat će se u UP Juraj Šporer i u Villi Antonio, a Kako živi Antuntun u GH Adriatic.


  Već tradicionalno u travnju za finale svi će pogledi publike, stremljenja hrvatskih nezavisnih kazališta i reflektori organizatora doslovno i medija metaforički, biti upereni u četvrti FEN. Rok za prijave na natječaj je istekao, u tijeku je odabir sudionika, a u oštroj konkurenciji 64 prijavljenih projekata nezavisne produkcije selekciju će »preživjeti« i doživjeti festival njih dvadesetak – zaključili su organizatori na jučerašnjoj press konferenciji u prostorima Festivala Opatija.