Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 3
Sutra: 3° 3° 3
20. siječnja 2019.
Pomoćnik ministra financija u Opatiji poručio da nema promjene fiskalne politike

Fičor: Krećemo po novih milijardu eura zaduženja; očekujemo povoljnu kamatu od 4,5 do 5 posto

Miljenko Fičor / Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
Miljenko Fičor / Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2014. u 12:01 2014-05-08T12:01:27+02:00

Proračunski manjak od 7,4 milijarde kuna u prva četiri mjeseca već je pokriven ranijim zaduženjima, a novo zaduženje služit će za popunjavanje rashoda do kraja godine  

OPATIJA Fiskalna politika u 2014. ostat će ista, bez obzira na promjene u vrhu Ministarstva financija, budući da to nije politika Ministarstva financija, nego politika Vlade - poručio je pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je danas počela u Opatiji.

Fičor je istaknuo kako su u prva četiri mjeseca izvršeni prihodi proračuna od 34,9 milijardi kuna, što je 29,8 posto od plana, odnosno 504 milijuna kuna više no lani u istom razdoblju. Rashodi su pak izvršeni u iznosu od 42,4 milijarde kuna što je 32,4 posto od planiranih, te također nešto više no lani u ovo doba, pa proračunski manjak za prva četiri mjeseca ove godine iznosi 7,4 milijarde kuna ili 54,8 posto planiranog. Taj je manjak, pojasnio je Fičor, već pokriven ranijim zaduženjima države, na inozemnom i domaćem tržištu, koja se nisu koristila u prošloj godini, već su sačuvana za ovo razdoblje. Otkrio je i da država, u sklopu financiranja za ovu godinu, uskoro kreće po novo zaduženje u inozemstvo: 

"Odabrane su banke aranžeri i inozemno zaduženje se kreće po planu. Prema tome, 18. se kreće na road show i plan je da se izdanje obavi 22. ovog mjeseca. Planirani iznos je milijardu eura, zavisno o ponudama, može to biti i nešto više, i s obzirom na ponude na financijskom tržištu, vezano uz poznata događanja na istoku, očekujemo i povoljnu kamatnu stopu, od 4,5 do 5 posto", najavio je Fičor. Kaže da će to novo zaduženje služiti za popunjavanje rashoda do kraja godine, od dospjelih obveza u drugom polugodištu i proračunskog manjka, koji je za ovu godinu ukupno planiran na 13,6 milijardi kuna. Učinit ćemo sve da se taj zacrtani limit ne probije, poručio je Fičor. 

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nije želio komentirati promjene u Ministarstvu financija. U sklopu svog izlaganja poručio je da monetarna i prudencijalna politika jedine još održavaju stabilnost, a bilo kakav oblik monetarnog avanturizma tu bi stabilnost, kazao je, mogao ugroziti, bez da adresira prave strukturne probleme Hrvatske, bez kojih ne može biti dugoročno održivog rasta. Prestanimo se baviti iluzijama da će monetarna politika, nekakvo tiskanje novca, devalvacije i slično, riješiti probleme: probleme treba rješavati ondje gdje stvarno jesu, poručio je Vujčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka