Dvije kutije građe

Festivalu Opatija donirana ostavština Drage Gervaisa: ‘Stvorit ćemo rudnik znanja za učenike’

Portal Novilist.hr

Vrijedna ostavština Drage Gervaisa

Vrijedna ostavština Drage Gervaisa

Ovdje imamo rijetke rukopise, obiteljske fotografije i dokumente među kojima ima doista intrigantnih stvari, kaže Ernie Gigante Dešković



OPATIJA Ustanova Festival Opatija primila je vrijednu donaciju u vidu dijela ostavštine Drage Gervaisa.


„Zamisao na kojoj već duže vremena radimo polako se pretače u stvarnost, stoga smo vrlo zadovoljni. U ruke nam je stigao dio ostavštine Drage Gervaisa o kojoj se dosad nedovoljno znalo. Zahvaljujem gospodinu Dušku Wölflu koji je ovu građu godinama čuvao i koju nam je sada ustupio“, rekao je ravnatelj Ernie Gigante Dešković.


Duško Wölfl, riječki liječnik i prirodoslovac naveo je kako je građu dobio od Gervaisove obitelji, u čemu je važnu ulogu imala Gervaisova nećakinja dr. Vera Tomašić.




„Drago mi je što će ovaj materijal, a riječ je o dvije kutije građe napokon dobiti pažnju kakvu zaslužuje“, naveo je.


„Ovdje imamo rijetke rukopise, obiteljske fotografije i dokumente među kojima ima doista intrigantnih stvari. Samo za primjer, imamo tu pismo Viktora Cara Emina koji se Gervaisu obraća s „tvoj stari meštar i nonić“, izvorne verzije pjesama koje su kasnije mijenjane što iz umjetničkih što iz razloga cenzure, dokument u kojemu se vidi da je tijekom Drugog svjetskog rata Drago radio kao činovnik izvještajne službe, itd.


Sada slijedi posao proučavanja materijala, digitalizacija i slično.


Zatim nam je u planu sve izložiti u centru Gervais kako bismo stvorili jedan pravi mali rudnik znanja za učenike, podsjetnik građanima na baštinu ovoga kraja i jedan od punktova znanstvenicima koji se bave ovom temom“, zaključio je Gigante Dešković.