Dani crnog napitka

Festival kave: Opatijski park “preplavili” ljubitelji kave i šetači

Marina Kirigin

Foto arhiva

Foto arhiva



OPATIJA – Opatijski park su “preplavili” ljubitelji kave i šetači, Villa Angiolina bila je ispunjena mirisima i okusima kave »oblikovanima« u umjetnost. Kavane su bile prepune ljudi, a dok je glazba “budila” grad, baristi su miješali najpoznatije svjetsko aromatično piće – kavu.


Obzirom da se djeci nije preporučala kava njih se uputilo na Kavarel – odnosno crtanje sa kavom, a čak i oni koji zbog tlaka, ne mogu piti kavu, mogli su uživati u umjetnosti – dizajniranim šalicama kave. Slika je to  Opatije u kojoj se odvija dvodnevna manifestacija Festival kave, a u kojoj su se paralelno događale i druge interesantne manifestacije. Na maloj “Ljetnoj pozornici” dat je start nordijskog hodanja, u sportskoj dvorani održavao se Cosmetic News, a gradom su “šarali” glumci ovogdišnjeg FEN-a. 


Festival kave službeno je započeo svečanim otvaranjem izložbe dizajnerskih Illy šalica u Villa Angiolini u sklopu koje je predstavljeno više od 400 oslikanih šalica s potpisima suvremenih svjetskih umjetnika. Opatijska izložba povijesna je i zbog toga što se ovaj renomirani brand prvi put na ovaj način predstavlja izvan granica Italije, rekla je Daria Illy, direktorica poslovnog razvoja u kompaniji Illycaffe na otvaranju. Istakla je kako je na umjetničkoj instalaciji postavljenoj u opatijskoj villi radilo 70 umjetnika, te kako stoga može reći kako se radi o velikoj izložbi moderne umjetnosti.


– Na ovaj način vrhunsku kvalitetu kave dobro predstavljamo i kroz vid umjetnosti. Illy oduvijek u sebi ima i umjetnost i tehnologiju i znanost. Prisutni smo u više od 140 zemalja. Opatija je jako blizu nas, spaja nas kultura, arhitektura i tradicija i upravo je zato Illy htio biti prisutan na ovom festivalu kave s jednom izložbom suvremene umjetnosti  - rekla je Illy na otvaranju izložbe dok se u okruženju vile gorko-slatki napitak nudio na “coffee bicikli”.


Opširnije u sutrašnjem tiskanom izdanju Novoga lista