Pet besplatnih dječjih predstava

Festival Opatija otvaraju “Amateri” i “Kauboji”

Davor Žic

Ukupno 11 predstava gostovat će tijekom zime-proljeća u organizaciji Festivala Opatija. Novina je da će neki naslovi biti prikazani u riječkom HKD-u



OPATIJA Proljetnu kazališnu sezonu Festivala Opatija otvorit će »friška« predstava »Amateri« zagrebačkog kazališta KNAP, posljednja režija nedavno preminulog Petra Večeka.


Predstava po tekstu Borivoja Radakovića, uz jaka glumačka imena poput Gorana Grgića, Vilima Matule i Ranka Zidarića, održat će se u hotelu »Adriatic« ove subote, 22. siječnja, s početkom u 20 sati. »Ostatak« opatijske kazališne priče predstavili su jučer na konferenciji za novinare v. d. ravnateljice Festivala Opatija Zlata Torbarina i vanjska suradnica Rajna Miloš.



Za djecu: “Blago”,  ”Ovca za cijeli život”,  ”Padobranci”, “Grašak na zrnu kraljevne” i “Mala zelena gusjenica”





– Tijekom jeseni imali smo sedam predstava za odrasle koje je pogledalo ukupno oko 1.500 ljudi, što je oko 250 gledatelja po predstavi. Izvrstan rezultat zabilježilo je i šest dječjih predstava, koje je pogledalo ukupno osamstotinjak mališana.


Ti rezultati pokazali su nam da postoji velik interes za kazalištem u Opatiji, pa nastavljamo tamo gdje smo stali, a u programu imamo šest predstava te još pet dječjih komada – kazala je Torbarina. 


Korak dalje


Ipak, opatijski prostorni kapaciteti neće biti dovoljni, pa će se dio predstava odigrati i u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


– Moramo napraviti korak dalje, a nažalost ili na sreću, taj nas korak vodi u Rijeku. Rijeka i Opatija imaju zajedničku publiku, a mi u Opatiji nemamo odgovarajuću infrastrukturu za pojedine predstave, što se pogotovo odnosi na dubinu pozornice koja je nedovoljna za većinu novijih produkcija. Dijelom su nam kazališne kuće išle na ruku i prekrajale scenografiju, no u nekim predstavama to jednostavno nije moguće – kazala je Rajna Miloš. 


Jedna od takvih predstava su i popularni »Kauboji« Teatra Exit, uz »Amatere« najjači naslov proljetnog kazališnog ciklusa, koji će u Hrvatskom kulturnom domu zaigrati 2. ožujka.


Prije njih, publika će moći pogledati i »Babinu guicu« HNK Split u kojoj igraju Arijana Čulina, Ksenija Prohaska i Nives Ivanković 9. veljače u HKD-u, te »Pandorinu kutijicu« Teatra Gavran u režiji Roberta Raponje, 19. veljače u »Adriaticu«.


Nakon »Kauboja, »Adriatic« će 12. ožujka ugostiti »Čast« Istarskog narodnog kazališta u režiji Ivice Šimića, dok će sezonu zaključiti »Čovjek koji je spasio Europu« Zagrebačkog kazališta mladih, predstava Renea Medvešeka koja će u HKD-u zaigrati 27. travnja.


Pet matineja


– Ideja nam je bila proći kroz različite dijelove Hrvatske i ugostiti različite kazališne kuće, pa smo stoga zadovoljni činjenicom da smo uspjeli organizirati gostovanja iz Istre i Splita, zaključila je Miloš. 


Najmlađi Opatijci također nemaju razloga biti razočarani programom, jer sprema im se pet atraktivnih matineja, koje će igrati u »Adriaticu«, nedjeljom u 12 sati.


Već ove nedjelje na rasporedu je »Blago« zagrebačke »Tvornice lutaka«, nakon koje će gostovati i »Ovca za cijeli život« i »Padobranci« kazališta »Mala scena«, pa »Grašak na zrnu kraljevne« koji pruža novi pogled na staru bajku te »Mala zelena gusjenica«, obje u izvedbi glumaca »Tvornice lutaka«.