Prenamjena bolje rješenje

Ernie Gigante Dešković pokrenuo peticiju protiv prodaje “opatijske srebrnine” – zgrade prve pomoći i vrtića

P. N.

snimio Marin ANIČIĆ

snimio Marin ANIČIĆ

Smatramo da treba pogledati druge gradove koji su imali slične zgrade i što su učinili s njima. Od Graza do Padove nitko ih nije prodavao već su ih svi prenamijenili za potrebe građana, navodi  Gigante Dešković



Smatramo da Grad Opatija ne treba prodati zgradu prve pomoći i zgradu vrtića već ih treba namijeniti za potrebe građana Opatije, Ako i ti isto smatraš potpiši se! Što više potpisa to smo bliže cilju da se ne rasprodaje opatijska srebrnina, navodi Ernie Gigante Dešković, autor peticije Za Grad Opatiju koji ne prodaje zgradu prve pomoći i zgradu vrtića.


 Gigante Dešković navodi da su “zgradu prve pomoći građani Opatije dobili na poklon od obitelji Lučić. Inače, u Opatiji je osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj i to 14. siječnja 1894. Smatramo pogrešnim odluku Grada Opatije kojom ju žele prodati. Tu se zgradu može namijeniti Crvenom križu ili dati u najam medicinskim ordinacijama što bi i financijski koristilo Gradu, bilo u interesu građana, a zgrada bi se sačuvala.


Zgrada vrtića je biser u centru grada koju Grad Opatija, nakon preseljenja vrtića u novu zgradu, također želi prodati. Smatramo da je ona idealna za knjižnicu, koja danas radi u zakonski neadekvatnim prostorima. U tom slučaju treba današnje prostore knjižnice staviti u najam gospodarstvu koje je već prisutno u zgradi Zore s čime dobivamo financijski održivu priču. Također se zgrada vrtića može dati u najam za privatno visoko učilište s kojim bi Opatija mogla mnogo dobiti.




Također ne treba zaboraviti da je Grad svojevremeno prodao i vilu Münz pod identičnim opravdanjima kao što sada govore pri prodaji ove zgrade. I pogledajmo na što sliči danas vila Münz.


Smatramo da treba pogledati druge gradove koji su imali slične zgrade i što su učinili s njima. Od Graza do Padove nitko ih nije prodavao već su ih svi prenamijenili za potrebe građana.


Što više potpisa ove peticije to smo bliže cilju da se ne prodaje opatijska srebrnina”, navodi  Gigante Dešković.


Peticija je zasad prikupila 50 potpisa.