Odlični dojmovi

Erasmus spojio mlade ugostitelje: Portugalskim đacima ispunjena želja da posjete Opatiju

Marina Kirigin



OPATIJA Šest učenika portugalske turističko-ugostiteljske škole u pratnji troje mentora i profesora stiglo je u posjet opatijskoj ugostiteljskoj školi. Opatijski domaćini danas su ih dočekali s kratkom video prezentacijom o školi, a goste je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu ravnateljica škole Sibila Roth. Riječ je o eTwinning projektu »Mind your diet« (Razmisli o svojoj prehrani) koji je 2017. godine dobio priznanje iz Bruxellesa »Europsku oznaku kvalitete«. U projektu su sudjelovale škole iz Španjolske, Portugala, Italije, Poljske, Nizozemske, dvije škole iz Turske i Ugostiteljska škola Opatija.


– Erasmus je za svojih 30 godina postojanja odlučio ispuniti želju te jednoj od škola omogućiti posjet kolegama u projektu. To je ovog puta pošlo za rukom Portugalcima koji su se odlučili doći u posjet Opatiji i našoj školi – rekao je Mario Nosić, jedan od dva koordinatora u projektu, ujedno i profesor Ugostiteljske škole u Opatiji.Portugalci su osim upoznavanja s načinom kako funkcionira opatijska škola, obišli i grad, a sve u organizaciji Ugostiteljske škole. Smješteni su u lovranskom hostelu »Link«, a njihovi prvi dojmovi s petodnevnog putovanja su odlični.

Ravnateljica Roth navela je kako školu pohađa 400 učenika koji se školuju za zanimanje konobar, kuhar, slastičar i turistički-hotelski komercijalist. Rekla je kako će škola naredne godine obilježiti 90 godina postojanja, te kako su nekadašnji učenici škole priznati i poznati djelatnici u ugostiteljskim objektima širom svijeta. Navela je kako je škola postala regionalni centar kompetencije, te kako bi u sklopu tog EU projekta škola u narednih pet godina mogla iz fondova povući oko 30-40 milijuna kuna za obnovu, a možda i otvaranje restorana. U razmjeni znanja i iskustva između portugalskih i opatijskih učenika moglo se saznati kako u sklopu portugalske škole djeluje jedan restoran pa se tako govorilo i o tome koliko takvi projekti mogu biti uspješni i samoodrživi, ali i što oni znače za obrazovanje mladih kadrova.