Postaje profesionalac

Emil Priskić od četvrtka u radnom odnosu: Umjesto 5.000 kuna volonterske naknade, 14.000 kuna plaće

Srđan Brajčić

Svoj posao radim po 12 sati dnevno te je došlo vrijeme da »profesionaliziram« posao koji obavljam – Emil Priskić / Snimio Marin ANIČIĆ

Svoj posao radim po 12 sati dnevno te je došlo vrijeme da »profesionaliziram« posao koji obavljam – Emil Priskić / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatija već gotovo 15 mjeseci živi u negativnoj političkoj kampanji što je presedan u Hrvatskoj, a sve na jednu temu, kako što više i bolje oblatiti Ivu Dujmića. Sad sam, eto, i ja došao na red, poručuje zamjenik Ive Dujmića, Emil Priskić



OPATIJA Zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić od preksutra, 14. lipnja zaposlenik je Grada Opatije. Na službenim stranicama Grada Opatije, Priskić je objavio priopćenje u kojem svojim sugrađanima pojašnjava da je njegovo predizborno obećanje bilo da će u prvoj godini mandata na mjestu zamjenika gradonačelnika biti volonter.


– Sve u svrhu toga da bi Grad Opatija osnovnoškolcima mogao osigurati besplatne udžbenike. Kako je prošla prva godina mandata, ovim vas putem obavještavam da od 14. lipnja više neću biti volonter, već ću za svoj rad primati plaću, napisao je Emil Priskić koji na naše pitanje što ga je ponukalo na to da ipak profesionalizira svoju funkciju, još jednom napominje:


– Moje predizborno obećanje građanima bilo je da ću u prvoj godini mandata raditi kao volonter uz volontersku naknadu od 5.000 kuna, a sve zbog toga što sam htio da se razlika do plaće koja mi pripada po odluci Gradskog vijeća, iskoristi za financiranje besplatnih udžbenika svim osnovnoškolcima. Kako se ove godine ne kupuju svi udžbenici, nego će veliki dio udžbenika koje su koristili učenici u ovoj školskoj godini biti iskorišten za nove polaznike tih razreda sljedeće godine, nije više bilo potrebe za taj moj status. Iako sam znao da je posao zamjenika gradonačelnika vrlo odgovorna funkcija koja ne poznaje radno vrijeme, subote i nedjelje ili praznike, prvu godinu mandata sam odradio volonterski. Svoj posao radim po 12 sati dnevno te je došlo vrijeme da »profesionaliziram« posao koji obavljam, navodi zamjenik gradonačelnika.


Plaća ista kao Kiriginova




Kaže da je Grad na njegovoj volonterskoj funkciji uštedio dovoljno. Da je ušteda i 1.000 kuna, smatra Priskić, već je puno.


– Slažete se sa mnom? Ali da, evo i konkretne brojke. Grad je mojim volontiranjem u prvoj godini uštedio nešto više od 180.000 kuna, kada koristimo izračune na osnovi bruto iznosa, pojašnjava Emil Priskić koji poručuje da je plaću koju će primati kao dogradonačelnik već definiralo Gradsko vijeće Grada Opatije i ona će iznositi u neto iznosu nešto više od 14.000 kuna s obzirom na porezne olakšice koje koristi na ime troje djece.


– Radi se o približno istom iznosu plaće kakvu je imao i moj prethodnik Fernando Kirigin koji nije jednog trenutka svoj posao obavljao kao volonter nego je još dodatno, nakon što više nije bio zamjenik gradonačelnika, odlučio koristiti zakonsku mogućnost u obliku pune plaće sljedećih šest mjeseci. To je Grad Opatiju u bruto iznosu koštalo više od 120.000 kuna, ističe Emil Prskić koji ne dijeli mišljenje da je dio opatijske javnosti bio uvjeren u to da je u predizborno vrijeme bio obećao da će svoju dužnost obavljati bez zasnivanja radnog odnosa do kraja mandata.


Pozitivna i negativna kampanja


– Osobno sam jasno rekao da ću na mjestu zamjenika gradonačelnika raditi kao volonter zbog kupnje udžbenika za opatijske osnovnoškolce u prvoj godini mandata. To što su neki mediji prenijeli samo »raditi ću kao volonter zbog udžbenika« to je nešto sasvim drugo. No bilo bi dobro da stvari nazovemo pravim imenom. Dio predstavničke većine u Gradskom vijeću, odnosno koalicije predvođene Akcijom mladih, koristi se demagogijom i najnižim strastima kako bi dobili simpatije kod građana Opatije. To rade cijelo vrijeme. Izborna kampanja je bila najbolji primjer. Mi kao Nezavisna lista Ive Dujmića vodili smo afirmativnu kampanju bez negativnosti prema političkoj konkurenciji, dok je koalicija od devet stranaka vodila samo jednu kampanju, kako što više oblatiti Ivu Dujmića. Rezultat izbora im nije bila dovoljna poruka, jer negativna kampanja nastavlja se i dalje. Opatija već gotovo 15 mjeseci živi u negativnoj političkoj kampanji što je presedan u Hrvatskoj, a sve na jednu temu, kako što više i bolje oblatiti Ivu Dujmića. Sad sam, eto, i ja došao na red, poručuje zamjenik Ive Dujmića.


Što znači volonter?


Predsjednik Vijeća Robert Kurelić posebno je zamjerio Emilu Priskiću neprikladno korištenje termina »volonter«, što objašnjava činjenicom da je za svoj posao dogradonačelnika primao naknadu od 5.000 kuna. Priskić ustraje u objašnjenju da je svoj funkciju obnašao – volonterski.


– Jer se to tako naziva, i prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i prema odluci Gradskog vijeća. Također, u političkoj i medijskoj komunikaciji u Hrvatskoj već se godinama koristi riječ volonter. Mnogi načelnici malih općina u Hrvatskoj koje nemaju velike proračune, a samim time niti puno novca za projekte, imaju načelnike, odnosno zamjenika načelnika, volontere. Svi primaju naknadu propisanu odlukom vijeća kao što sam imao i ja dosad. Konkretno, Robert Kurelić kao predsjednik Gradskog vijeća, nije volonter. On obavlja dužnost bez zasnivanja radnog odnosa, i to se tako zove. Ali ove dvije funkcije ne možemo niti uspoređivati. Funkcija zamjenika gradonačelnika je stvarni svakodnevni posao, dok je mjesto predsjednika Gradskog vijeća nešto sasvim drugačije. Robert Kurelić niti ne može biti zaposlen u Gradu Opatiji, jer funkcija predsjednika Gradskog vijeća nije profesionalna. Jedno što može jest primati naknadu bez zasnivanja radnog odnosa od 5.000 kuna, što i prima, kaže Priskić i dodaje da Kurelić nije samo predsjednik Vijeća, već svoj stvarni posao ne obavlja u Opatiji nego u Puli.