Protiv GMO-a

Eko sajam u Opatiji: Podrška Međunarodnom maršu protiv Monsanta

P. N.



Danas je održan drugi ovogodišnji Žmergov ekološki sajam u Opatiji. Subotnje prijepodne ispred opatijske tržnice Mrkat građani su iskoristili priliku za razgovor s već dobro poznatim izlagačima te kupnju različitih namirnica poput voća i povrća, žitarica, maslinovog ulja, mliječnih proizvoda, kruha, meda, marmelada od ekološki certificiranih proizvođača. Uz namirnice, svoje mjesto našlo je i ljekovito bilje te pripravci prirodne kozmetike za cjelovitu brigu o sebi.


Na isti dan, u Zagrebu, Splitu i Osijeku održao se “Međunarodni marš protiv Monsanta”, prosvjed protiv načina poslovanja i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese. Agresivno širenje GMO razara mala prirodna gospodarstva, uništava tlo i prirodnu raznolikost, a Monsanto kao multinacionalna kompanija upravo proizvodi i distribuira GMO sjeme. Okupilo se tisuće ljudi glasno iznoseći stavove protiv širenju te korporacije na područje Hrvatske. Na Žmergovom štandu građani mogli su saznati više o problematici GMO, a crtež Žmergovih EVS volontera privukli su pažnju posjetitelja sajma i na tu problematiku.


U sklopu projekta EAThink2015 – jedi lokalno misli globalno koji također provodi Udruga Žmergo, održala se istovremeno izložba Food Cloud – Hrana u oblacima namijenjena djeci, mladima ali i građanima. Cilj je kroz kombinaciju pojmova i predmeta staviti hranu na pozornicu te ju sagledati iz brojnih, različitih perspektiva. Na taj se način gledatelje potiče na kritičko razmišljanje i raspravu oko onoga što zapravo jedemo. Osim toga, izložba omogućuje uvid u posljedice naših izbora i potrošnje hrane koju kupujemo, ekološke i društvene utjecaje iste te izazove s kojima se suočavamo kako bi potakli održive prehrambene trendove i male lokalne proizvođače.




Na Ekološkom sajmu sudjelovali su i Žmergovi volonteri u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. U tu manifestaciju na razini Hrvatske uključuje se velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje. Tako su i (mladi) građani liburnijskog područja, uz kupnju ekološko uzgojenih namirnica, imali prilike i dati svoj doprinos u promociji volonterstva.