Zarompali karići

Dva u jedan: Balinjerada i Girandola u Opatiji

Davor Žic



Se je parićano, sneg je otrt, led je razbijen i moremo počet – dao  je pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule točno u podne znak za  start 29. izdanja Balinjerade, jedinstvenog opatijskog spusta na »vozilima na kuglične ležajeve« ili »po domaću – balinjeri«. Tempo događaju dale su Mažoretkinje grada Opatije i Puhački orkestar Lovran koji su prvi krenuli i prošli rutom od hotela Paris do Slatine, a  iza njih spustili su se aktualni gradonačelnik Dule i njegov »takmac  iz sjene« Ivo Dujmić u društvu gostiju iz Balatonfuereda i predstavnica ženske klape Volosko. 


– Balinjerada je jedna i jedinstvena, neponovljiva, a sljedeće godine, na njenu 30. obljetnicu, pozvat ćemo sve naše gradove pobratime da nam se pridruže i sudjeluju u njoj, kazao je gradonačelnik  Dujmić. Ipak, doživio je kritiku od voditelja Marka Želea.


– Ova manifestacija služi tome da se građani zabave i da pozovu  svoje prijatelje iz drugih mjesta, da se i oni zabave. Građani sve rade sami, troše puno vremena, truda i novca, a kako ih Grad prati  najbolje pokazuje činjenica da su nam ove godine skinuli 50 tisuća  kuna, pa ne znamo ako će biti maneštre za sve, kazao je Žele. 




Nakon »političko-društvene karavane«, glavnu ulogu na »vrućem  asfaltu« zauzeli su vozači monopatina, pri čemu je najbolje vrijeme  ostvario »beba« Sandro iz Lovrana.


U karićima »unjulima«, možda i najopasnijoj kategoriji Balinjerade prvo je mjesto osvojio Mateo iz Opatije s maskom »Formula 1«,  a u toj se kategoriji natjecao i »zavavek vjerni« Balinjeraš Eligio  Ujčić.


– Dvajeset i devet let se spušćan, sako leto otkako je Balinjeradi.  Prvo san dugo let vozil »merikanska vozila«, pa onda monopatini, a  sada san na kariće – to ti je tako, ča san stareji, to san bliže zemlji…  Male tajne? Pa, spušćan se uvijek na ležeći, i balinjere mažen vodun da se prašina ne lijepi, kazao je Ujčić. 


Posljednja natjecateljska skupina bili su »vozići dvojki« u kojoj su  prvo mjesto odnijeli »harlekini« iz Opatije, Paolo i Robi. 


Posebno atraktivan mamac za publiku koja je Opatiju  pohodila u doista velikom broju, redovito su »merikanska vozila«,  odnosno vozila »za lepo videt« koja se prikazuju izvan konkurencije. Radi se o velikim vozilima i doista čudesno izgrađenim strukturama, među kojima su se ove godine isticali mali svemirci u svome  brodu, zečevi s mrkvom, divlje zvijeri u svome kavezu, vlak »Balkan  Express« krcat pionirima, Kukali »za kupanje spremni«… 


Ovo leto delamo se po principu TV prodaje, »jedan plus  jedan gratis«. Tako smo imali dvije povorke, dvije balinjerade, a danas  imamo i specijalnu ponudu u kojoj nudimo Balinjeradu i Girandolu  »dva u jedan«, kazao je voditelj Dražen Turina Šajeta najavivši start  maškarane povorke Girandole, kojoj se ove godine odazvalo tek šest  maškaranih grupa s pomno razrađenim vozilima. 


Kao svojevrsna »razdjelnica« Balinjerade od Girandole poslužila je  ekipa iz opatijske grupe »Ča je tu je« koji su za svojim velikim vozilom  vukli ogromni kip Isusa maskiran u Željka Keruma i postavljen na kuglične ležajeve, da bi jedanko snažnu političku poruku poslalo i vozilo  SaBordel skupine »Lola Bambinjola« u kojem su glavni akteri hrvatske  političke scene smješteni u prostore javne kuće.