Nerazjašnjene nejasnoće

Dva mjeseca do otvorenja: Još nije poznato tko će voditi opatijski KTC

Marina Kirigin

Na lokaciji bivšeg kina iza hotela Imperial gradi se KTC, a radovi su ušli u završnicu / Foto Marin ANIČIĆ

Na lokaciji bivšeg kina iza hotela Imperial gradi se KTC, a radovi su ušli u završnicu / Foto Marin ANIČIĆ

S obzirom na aktualne tržišne uvjete i konkretne javne potrebe, u tijeku je analiza organizacijskih modela funkcioniranja i upravljanja Centrom - naveo je u pisanom odgovoru na novinarska pitanja opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić



OPATIJA – Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić već je u nekoliko navrata u javnosti rekao kako se otvaranje Kulturno-turističkog centra koji se gradi na mjestu bivšeg kina u Opatiji, iza hotela Imperial, planira za drugu polovicu siječnja. Nedavno je na sjednici Gradskog vijeća spominjao datum 21. siječanj 2017. godine, te najavljivao koncertnu večer za svečano otvorenje. Istina, to je nešto dulji rok od najavljenog prilikom otvaranja gradilišta kada se govorilo o prosincu 2016. godine kao terminu otvaranja novog centra.


Međutim, bez obzira na to kada će se KTC otvoriti, u njemu vjerojatno još neko vrijeme neće biti kulturnih i turističkih programa, kongresa i drugih događanja, ili će ih biti u skromnom obimu, toliko da će se moći nabrojiti na prste jedne ruke. Naime, svega nešto više od dva mjeseca do predviđenog otvaranja novoizgrađenog objekta, mnoge važne stvari još uvijek nisu poznate.


Predizborno obećanje


Gradonačelnik Opatije u ovom trenutku još ne raspolaže detaljnim informacijama, pa tako još nema niti službene objave o tome kada će se otvoriti i tko će upravljati centrom… Javnost se nada da se radi samo o dojmu, no kako vrijeme prolazi, čini se da sve više izlazi na vidjelo da baš i nema prevelike zainteresiranosti za novi kulturni i kongresni objekt u centru Opatije čija će najveća mana biti parkiralište – kojeg zapravo nema. Međutim, Dujmić je dovođenjem objekta do samoga kraja svoje predizborno obećanje ostvario, iako su mnogi ukazivali i tvrdili da nije vrijeme za gradnju objekta takvog sadržaja.





Gradnja Kulturno-turističkog centra ubraja se među kapitalne gradske projekte, a započela je prije nešto više od godinu dana. Izvođač radova je tvrtka GP Krk, dok je ugovorena vrijednost radova 31,6 milijuna kuna bez PDV-a. Investicija će se pokriti uz pomoć bankovnog kredita uz rok otplate od 15 godina.



Kako teku radovi na izgradnji KTC-a, kada se i kakvo se otvorenje planira, tko će upravljati objektom, odnosno kako je zamišljeno njegovo funkcioniranje i hoće li i kada biti javno savjetovanje oko izbora imena objekta, pitanja su postavljena gradonačelniku, a na koja je dao prošlog tjedna sljedeći pisani odgovor:


Termin se ne zna


– Nastavno na Vaš upit o napredovanju radova na izgradnji Kulturno-turističkog centra (KTC) u Opatiji izvještavamo Vas da radovi teku po planu izgradnje Objekta. Službeno otvaranje Centra bit će kada je jedino moguće, a to je nakon što se ishodi uporabna dozvola te je stoga teško sada precizirati datum prezentacije Centra. Isto tako, nezahvalno je sada definirati izvođače koji će nastupiti na otvaranju kada nam konačni termin otvaranja još nije poznat. S obzirom na aktualne tržišne uvjete i konkretne javne potrebe, u tijeku je analiza organizacijskih modela funkcioniranja i upravljanja Centrom. O mogućnosti predlaganja imena za KTC građani su obaviješteni u srpanjskom Liburnijskom listu te smo do sada dobili nekoliko zanimljivih prijedloga, a poziv za dostavu prijedloga je još uvijek otvoren.