Kruzing sezona

Dva ”kruzerića”: Lijepi brodovi mamili poglede pred Opatijom

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin

Riječ je o manjim kruzerima »Ponant Le Lyrail« i »Sea Dream II« s 240 putnika, uglavnom iz Francuske i SAD-a. Dio je otišao na izlet u Lovran i Mošćenice, neki u Rijeku, a dio ih je ostao u Opatiji



OPATIJA »Ponant Le Lyrail« i »Sea Dream II«, dva putnička broda, kapaciteta preko sto putnika, jučer su se usidrila ispred opatijske luke. Dva atraktivna plovna objekta kojima je u Opatiju stiglo 240 putnika uglavnom iz Francuske i SAD-a, za jučerašnjeg čistog, vjetrovitog dana, skretala su pogled prolaznika na opatijskom lungomaru. Prema riječima Zdravka Debelića, ravnatelja Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga na kruzeru »Ponant Le Lyrail« stiglo je 140 putnika, uglavnom iz Francuske, a na »Sea Dream II« brodu sto putnika iz SAD-a.


– Oba broda pred Opatijom su na sidru do popodne, odnosno predviđeno je isplovljenje između 16 i 18 sati. Dvadesetak posto putnika brodova izabralo je odlazak na izlete u Lovran i Mošćenice, te u Rijeku, na Trsat. Ostali putnici ostali su u Opatiji i kako sam dobio informaciju u potrazi su za dobrim restoranima u kojima bi ručali, rekao je ravnatelj Debelić jučer prijepodne nakon sidrenja manjih kruzera.


Ovogodišnja opatijska kruzing sezona započela je u svibnju dolaskom broda »Crystal Espirit« koji krstari na relaciji između Venecije i Dubrovnika, a koji svaka dva tjedna ovog ljeta posjećuje Opatiju. Posljednji put ove godine to će učiniti 20. listopada kada će službeno i završiti opatijska kruzing sezona. Uz trinaest najavljenih dolaska ovog manjeg kruzera, Opatija je dočekala i posjet navedena dva putnička broda, a s nestrpljenjem se očekuje i »Crystal Symphony«, najveći kruzer koji će ove godine posjetit Opatiju, a koji bi trebao stići 17. rujna. Kapacitet tog velikog kruzera je oko tisuću putnika, pa će Turistička zajednica Grada Opatije za putnike organizirati poseban doček, »hospitality desk« na kojem će nuditi promotivne materijale i planove grada.