Opatija

Dujmićeva ekipa izračunala: Ispunili smo čak 78 posto obećanja

Srđan Brajčić

Nijedan grad u Hrvatskoj ne može se pohvaliti mjerama za umirovljenike kakve danas ima Opatija, realizirane su gotovo sve mjere iz socijalnog programa, rekla je zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić



OPATIJA Zamjenici opatijskog gradonačelnika i gradski vijećnici s nezavisne liste Ive Dujmića, održali su konferenciju za novinare koju su saželi u parolu »Opatija – grad s najboljim socijalnim programom u Hrvatskoj«, uz poruku da su 78 posto predizbornih obećanja koja su dali građanima izvršili u samo šest mjeseci. Zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić poručila je da nitko nije očekivao da će s takvom brzinom biti ostvarene mjere za bolji životni standard svih Opatijaca. Aničić je dodala da su gotovo sve mjere iz socijalnog programa realizirane.


Pomoć umirovljenicima


– Ovo je jedna lijepa postizborna priča. Naši su građani već naviknuti na obećanja koja služe samo za prikupljanje njihovih glasova. Na obećanja se zaboravlja odmah po završetku izbora, ali ovog puta građani zasigurno nisu razočarani, ocijenila je Vera Aničić koja smatra da se niti jedan grad u Hrvatskoj ne može pohvaliti mjerama za umirovljenike kakve danas ima Opatija.


Izdvojila je da opatijskim umirovljenicima s mirovinama manjim od tri tisuće kuna, Grad daje 500 kuna za Uskrs i Božić, te još 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje. Aničić je skrenula pozornost opatijskim umirovljenicima na to da na internetskim stranicama Grada pronađu formulare koje moraju ispuniti kako bi ostvarili svoja prava. Formulare također mogu ispuniti u Gradu Opatiji, napomenuvši da je rok za predaju papirologije za dobivanje blagdanskih poklon-bonova do 28. veljače, odnosno za dopunsko do konca godine.


Novi vrtić




Gradska vijećnica Andreja Rudančić podsjetila je na brojne mjere koje Grad ima za roditelje.


– Opatijci vrtić plaćaju samo za svoje prvo dijete. Vjerujemo da će se s otvaranjem novog vrtića kvaliteta i uvjeti rada s djecom uvelike povećati. Ove školske godine svi oni roditelji koji su kupili, ili posudili školske knjige, dobili su puni iznos njihove cijene. Opatija se stoga može pohvaliti da osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. Isto tako, vodili smo računa i o srednjem obrazovanju, pa će srednjoškolci dobiti 750 kuna za knjige, najavila je Rudančić koja je podsjetila i na naknade za novorođenčad koje iznose 10.000 kuna, dok roditelji za svako iduće dijete dobivaju pet tisuća kuna više.


Zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić naveo je da su značajna sredstva namijenjena poticanju zapošljavanja u Opatiji.


– Poticaji su ove godine drastično povećani, tako da onaj poslodavac koji zaposli Opatijca može računati na i do 47 tisuća kuna poticaja. Osim toga, potičemo i sve one naše građane koji se odluče pokrenuti svoj posao. Naime, oni koji otvore svoju tvrtku ili obrt mogu računati na potporu od 34 tisuće kuna. Za otvaranje OPG-a gradske subvencije su do 18 tisuća kuna.



Vijećnica s Dujmićeve liste Zorica Sergo govorila je pak o svim onim mjerama kojima Opatija potiče gospodarstvo i u zaleđu.– Jednokratni poticaj za otvaranje OPG-a iznosi šest tisuća kuna, te još po tisuću kuna subvencija tijekom 12 mjeseci za zakup poslovnog prostora i trošak komunalne naknade. Poticat ćemo obavljanje brojnih proizvodnih djelatnosti u opatijskom zaleđu onako kako smo i obećali, naglasila je Sergo.


Bez nezaposlenih


Namjera je da do isteka našeg mandata Opatija praktički nema ni jednog nezaposlenog građanina, naglasio je Emil Priskić koji je specificirao po kojim se metodama pomaže zapošljavanje.


Naime, za svaku nezaposlenu osobu s navršenih 30 godina Grad poslodavcu daje jednokratni poticaj od deset tisuća kuna, te još 12 mjesečnih poticaja u visini 20 posto bruto plaće, a maksimim je 2,5 tisuća kuna. Opatija za svaku nezaposlenu osobu do navršenih 30 godina daje 11 tisuća kuna, uz to i 12 mjeseci isplaćuje još 25 posto bruto plaće, do najviše tri tisuće kuna. Zapošljavanje invalidnih osoba posebno je subvencionirano, i to s jednokratnom potporom od 15 tisuća kuna plus 30 posto plaće tijekom 12 mjeseci do najviše četiri tisuće kuna.


Osim toga, tu su još gradske subvencije za otvaranje obrta, slobodnih zanimanja i trgovačkih društava od deset tisuća kuna i još dvije tisuće kuna tijekom 12 mjeseci.