Novo vodstvo gradske tvrtke

Dujmić imenovao Štoka: ‘Uz novog direktora, stižu i novi izazovi za Opatiju 21’

Srđan Brajčić

Vladimir Brnečić, Igor Štok i Ivo Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Vladimir Brnečić, Igor Štok i Ivo Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Nije točno da će novi direktor imati dvostruko veću plaću od sadašnjeg. Plaća sadašnjeg direktora je 9.597,50 kuna, a novi će imati veću za 2,5 tisuće kuna - objasnio je na konferenciji za novinare Ivo Dujmić



OPATIJA Gradonačelnik Ivo Dujmić na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrdio je napise o tome da će Igor Štok preuzeti dužnost direktora Opatije 21 s 1. kolovoza. Dujmić je pritom pojasnio da je u četvrtak opozvao sadašnjeg direktora Mladena Sinožića i imenovao novoga, Štoka, u skladu sa svojim ingerencijama.


– Opatija 21 razvojna je tvrtka u vlasništvu Grada koja će, nakon isteka koncesijskog ugovora s Liburnija parkingom početkom ožujka 2018. godine, preuzeti upravljanje s javnim parkirnim površinama. Isto tako, Opatija 21 priprema se za izgradnju nove garaže Gorovo, ali i za projektiranje one na Črnikovici – kazao je Dujmić koji je naglasio da se prijenos upravljanja nad opatijskim parkiralištima iz privatnog u javni sektor mora odviti brzo i bezbolno.


Ugovor nije javan


Ponovio je sve one koristi koje će Opatijci imati kad se Grad riješi privatnog koncesionara, naglasivši pritom da je pred novom upravom Opatije 21 puno posla i novih obaveza. Dujmić je ocijenio potrebnim demantirati napis o tome da sa Štokom nije potpisan menadžerski ugovor.




– Nije točno ni to da će novi direktor imati dvostruko veću plaću od sadašnjeg. Opatija je transparentna jedinica lokalne samouprave i stoga ću vam reći da je plaća sadašnjeg direktora 9.597,50 kuna, a novi će imati plaću veću za 2,5 tisuće kuna. Prema tome, to je jedna normalna plaća i ona nije nikakva tajna, tvrdi opatijski gradonačelnik koji je također opovrgnuo da će Štok na raspolaganju imati 24 sata službeni automobil, iako je ova pogodnost navedena u novoj radnoj sistematizaciji Opatije 21.



Igor Štok predstavio se u kratkim crtama, rekavši da u Opatiju stiže sa 20-godišnjim iskustvom u komunalnim tvrtkama. Najviše je radio u riječkoj Čistoći,  a pet godina je proveo u Rijeka prometu, od 1998. do 2003. Kao svoj prvi zadatak, Štok je izdvojio važnost uvođenja geografsko-informacijskog sustava o svim parkirnim mjestima na području Grada Opatije.– Tako ćemo točno znati čime raspolažemo, ali i na koji način ćemo  time gospodariti, kako bismo što odgovornije i transparentnije prema građanima poslovali. To je inače posao kojim sam se dosad najviše bavio, naveo je Štok koji je potvrdio da će biti novih zapošljavanja u Opatiji 21. Prema njegovim riječima, u ovu gradsku tvrtku zapošljavat će se vodeći računa o socijalnoj osjetljivosti. Bit će angažirani oni zaposlenici Grada Opatije koji dosad nisu dovoljno iskorišteni, a ozbiljno računa i na radnike Opatije 21. Također, bit će ponuđen posao sadašnjim zaposlenicima Liburnija parkinga. Štok je također otkrio da je sadašnjem direktoru Sinožiću ponuđen posao voditelja izgradnje novih objekata.– Sinožić je prihvatio taj posao. To je dobro zbog toga što je on vodio izgradnju dvorane »Marino Cvetković« i njegovo iskustvo bit će nam dragocjeno – kazao je Štok koji ocjenjuje da je još uvijek rano govoriti o tome hoće li Opatija 21 otkupiti postojeću infrastrukturu Liburnija parkinga potrebnu za naplatu parkinga ili će potražiti neka nova rješenja.


Ipak, kazao je Dujmić, ugovor koji je potpisao sa Štokom nije javni dokument.


– Prema Zakonu o trgovačkom društvu, Skupština može direktora opozvati u bilo kojem trenutku, i to bez objašnjenja. Ja nisam nikome dužan obrazlagati zbog čega ću nekoga opozvati. No, moramo se naučiti obavljati svoj posao, odgovorio je Dujmić kad je upitan zbog čega je točno smijenio Sinožića, čiji su financijski rezultati pozitivni. Gradonačelnik je, međutim, napomenuo da će biti smjena u svim onim tvrtkama i ustanovama Grada u kojima nema odgovornosti i rezultata ili se pak propituju njegove odluke koje on donosi isključivo za dobrobit građana.


Moja odluka, moja odgovornost


Na upit zbog čega se direktor Opatije 21 nije tražio putem javnog natječaja, gradonačelnik je ustvrdio da to nije propisano, a nije ni rješenje kad se donose strateški važne odluke. Ističe da je Štok iskusan i odgovoran čovjek i stoga vjeruje da će on obaviti posao koji mu je dodijeljen.


– To je moja odluka i, naravno, moja odgovornost kao gradonačelnika. Kako sam ga postavio, tako ga mogu i smijeniti, ustvrdio je Dujmić koji je poručio da nije istina da je u dugogodišnjem sukobu sa sadašnjim direktorom Opatije 21 Sinožićem i koncesionarom Liburnija parkingom »s kojim je Grad potpisao štetan desetogodišnji ugovor«.



Novi predsjednik Nadzornog odbora Opatije 21 Vladimir Brnečić ocijenio je čudnim podatak da je unutar kompleksa sportske dvorane »Marino Cvetković« puno neiskorištenog poslovnog prostora.– Neki prostori nisu iznajmljeni već dvije ili tri godine. Ako je tomu tako, trebalo je smanjiti cijenu najma. Također, trudit ćemo se da sama dvorana bude posjećenija, ali ne samo u sportskom smislu. Istina, bilo je nekih manifestacija, ali dojam je takav da  objekt ipak nije u potpunosti zaživio, odnosno nije dovoljno iskorišten – ocjena je predsjednika Nadzornog odbora Brnečića.


Tako je Opatija 21 od gradske tvrtke pred gašenjem, odnosno koja je treba biti pripojena Parkovima, postala razvojna perjanica. Parkovi su, naime, trebali objediniti posao oba komunalna poduzeća.


Gradonačelnik Dujmić ima i za to objašnjenje: – Grad vodi računa o tome da njegove tvrtke i ustanove budu čim učinkovitije. U međuvremenu se pokazalo da Parkovi imaju puno posla s održavanjem zelenila, k tome vode računa o revitalizaciji svih onih stazica koje vode u opatijsko zaleđe i ta tvrtka ne može preuzeti još i posao s parkiralištima. Osim toga, donijeli smo odluku o izgradnji nove garaže. Ovo je novi razvojni pristup i pred Opatijom 21 novi su poslovni izazovi, ustvrdio je gradonačelnik Dujmić.