Aktualni sat

Dujmić: Ravnatelji Muzeja godinama se postavljaju dekretima

Srđan Brajčić



OPATIJA Iako je četvrta sjednica opatijskog Gradskog vijeća trebala biti tematska i posvećena usvajanju prijedloga izmjena i dopuna Urbanističkog plana naselja Opatija, vijećnička pitanja nisu izbjegnuta. Posebno žustra polemika povela se oko Hrvatskog muzeja turizma, čija je bivša ravnateljica Nataša Babić optužila sadašnju Gabrijelu Krmpotić Kos za mobing. Kao što je poznato, Babić je u konačnici dala otkaz.


»Gradonačelniče, imate li ikakva saznanja što se događa u Hrvatskom muzeju turizma budući da Opatiji, kao gradu kulture, ne služi na čast što se o njemu ovih dana piše«, tražila je odgovor od Ive Dujmića vijećnica s njegove liste Aleksandra Tramontana.


»Treba spustiti tenzije i razgovarati. U Muzeju već godinama postoje problemi, oni posebno eskaliraju kad se imenuje novi ravnatelj. Žao mi je što je gospođa Babić dala otkaz. Mobing je teška riječ i to tek treba dokazati. Ovakve situacije ne mogu se rješavati putem medija, nego razgovorom. Već sam razgovarao sa zaposlenicima, pa ću i s ravnateljicom«, kazao je Dujmić, na što je Tramontana konstatirala da je zadovoljna takvim odgovorom.




No, Vedran Kružić iz Unije Kvarnera ustvrdio je da on nije zadovoljan takvim tumačenjima: »Ako pogledate na internetu, vidjet ćete da je ovo obrazac ponašanja aktualne ravnateljice HMT-a. Ono je u suprotnosti s onim kako mi želimo razvijati naše institucije i regiju. Njezino imenovanje je čisti promašaj, primjer političkog uhljebljavanja, o kojem će se pisati u udžbenicima. Nakon dva mjeseca pale su sve maske, nije trebalo čekati godinu dana za ocjenu njenog rada. Prestanimo zabijati glavu u pijesak i dodvoravati se ministrima u Zagrebu, jer ako želimo smijeniti ravnateljicu, a želimo, imamo u svojim rukama za to instrumente«, ustvrdio je Kružić.


»Razgovarat ću o tome i s ministricom, ali molim vas da ne prejudiciramo«, poručio je Dujmić koji se slaže s Kružićem da ministri dekretima godinama postavljaju ravnatelje Hrvatskog muzeja turizma, o čemu u Vijeću svi šute.


SDP-ov vijećnik Fernando Kirigin tražio je pak sazivanje posebne sjednice Gradskog vijeća o Hrvatskom muzeju turizma. Marko Ćorić iz HDZ-a apelirao je da se dopusti prisutnoj ravnateljici Muzeja Gabrijeli Krmpotić Kos da se očituje o optužbama vijećnika Kružića i da prestane govoriti o uhljebljavanju pošto dolazi iz stranke koja već godinama kadrovira po Opatiji.


Prozvana ravnateljica ustvrdila je da je s Natašom Babić surađivala samo 39 radnih dana, koliko je ona radila u Muzeju tijekom njezinog mandata. Osim toga, ustvrdila je Krmpotić Kos, gospođa Babić koristila je službeni e-mail nakon što je prestao njezin radni odnos, a prije toga i nije baš pokazivala veliku volju i zainteresiranost za uključivanje u radne procese. Tako ni u proces obilježavanja 10. godišnjice. Poručila je da nije uhljebljena, nego se posve legitimno i legalno javila na javni natječaj za ravnateljicu Muzeja u kojem i prije njezinog dolaska postoje loši međuljudski odnosi. »U Muzeju turizma radimo izvrstan posao, svi su uključeni u radne procese, puno i svakodnevno radimo, osim gospođe Babić«, kazala je Krmpotić Kos koja je objasnila da je ona obiteljski čovjek koji često putuje na relaciji Zagreb – Opatija i nema se vremena baviti ovakvim slučajevima. »Mi smo angažirali pravnog zastupnika koji će se dalje baviti ovakvim slučajevima, u kojima ja više ne namjeravam sudjelovati jer samo narušavaju već narušene međuljudske odnose«, ustvrdila je Krmpotić Kos.


Vlado Brnečić pitao je što je s nastavkom katastarskih izmjera na području Opatije, a Dujmić je odgovorio da već dugo nije zadovoljan brzinom, iako je na to potrošen veliki novac. Rekao je da je posebno veliki problem na području Pobri, gdje eskaliraju sukobi među vlasnicima parcela zbog nejasnih granica među česticama. Katastarska izmjera za Pobre, kazao je gradonačelnik, trebala bi krenuti iduće godine.


Zorica Sergo kazala je da nije zadovoljna uređenjem opatijskih šetnica, pa pita kad će se ponovno početi ulagati u taj zapostavljeni dio turističke ponude. Dujmić kaže da će novac stići iz EU fondova početkom iduće godine, a sredstva će biti potrošena u prvom redu za za šetnice prema Veprincu, ali i nastavak projekta Carmen Sylva.


Igor Puž zahtijevao je pisano očitovanje gradonačelnika na njegovo saznanje da roditelji protestiraju zbog katastrofalnog stanja dječjih igrališta, odnosno na što je utrošen novac predviđen za njihovu sanaciju. »Sanirat će se ona igrališta za koja se ocijeni da su prioritetna, ali problem je što većina ne udovoljava minimalnim standardima EU-a i ona se neće popravljati«, odgovorio je Dujmić.


»Jeste li vratili novac koji ste nezakonito uzeli za regres i božićnicu. Molim da odgovorite s da ili ne«, pitao je Puž. Dujmić je kazao da je vratio novac Gradu koji će biti doniran roditeljima novorođene djece.