Bogata glazbena baština

Drugi RetrOpatijski festival: “Život uz Arsena” pod kristalnim lusterima

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

RetrOpatijski festival sastojat će se od dvije večeri, od kojih je prva, 11. studenog posvećena liku i djelu Arsena Dedića, a druga večer RetrOgledalo, 12. studenoga glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival



OPATIJA Drugo izdanje RetrOpatijskog festivala, koje će se održati 11. i 12. studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, jučer su najavili ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i producent Olja Dešić. Riječ je o glazbenoj manifestaciji čiji je cilj promocija i valorizacija bogate glazbene ostavštine skladatelja popularne glazbe okupljenih oko legendarnog Opatijskog festivala tijekom druge polovice prošlog stoljeća.


RetrOpatijski festival sastojat će se od dvije večeri, od kojih je prva posvećena liku i djelu Arsena Dedića, a druga večer RetrOgledalo posvećena je glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival.


Prva večer održat će se u petak 11. studenog 2016. s početkom u 20 sati. Kroz razgovore sa suvremenicima i odabrane skladbe prikazat će se »Život uz Arsena« i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi.




Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a izvođači Arsenovih pjesama su: Gabi Novak, Matija Dedić, Josipa Lisac, Zoran Predin, Marko Tolja, Maja Posavec, Lea Dekleva, Vedran Mlikota, Edvin Liverić i Merima Ključo, uz instrumentalnu pratnju Jazz Banda HRT-a, te prateće vokale koje čine Vokalni sastav Akvarel. Voditeljica programa prve večeri je Iva Šulentić.


Druga večer naziva RetrOgledalo održat će se u subotu 12. studenog 2016. godine u 20 sati na istom mjestu. Ova večer prikazuje karijere četvero vrhunskih umjetnika i voditelja koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u njenom razvoju.



Prošlogodišnji RetrOpatijski festival snimala je Hrvatska radio televizija i u dva je navrata prikazivala u svom programu, međutim zbog izbora ravnatelja HRT-a koji je u tijeku, još uvijek je nepoznato hoće li HRT ove godine pratiti opatijski glazbeni spektakl pod kristalnim lusterima.


Na konferenciji za novinare rečeno je kako postoji scenariji za oba slučaja, kako vjeruju da će se do festivala donijeti odluka o novom ravnatelju, te kako će HRT pratiti događaj. Rajna Miloš rekla je da je lanjska gledanost RetrOpatijskog festivala bila velika te je HRT-u stalo da dođe u Opatiju i na ovogodišnje drugo izdanje manifestacije.



Gabi Novak, Josipa Lisac, kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan te voditelj Oliver Mlakar, uz potporu mladih izvođača Maje Vučić, Marka Tolje, Ivane Kindl, Nine Badrić, Maje Posavec i Luce prisjetit će se svojih festivalskih trenutaka. Izvođače će obje večeri pratiti Jazz Band HRT-a, s vokalnim sastavom Akvarel u ulozi pratećih vokala.


Voditelj programa druge večeri je Robert Ferlin, dok je scenarist obje večeri Renato Baretić, poznati hrvatski pisac i novinar. Glazbeni producent festivala je Olja Dešić.


Ulaznice po cijeni od 100 kuna za svaku od dvije večeri su u prodaji, a mogu se kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici, u riječkom Dallas Music Shopu i u Caffe baru »Nad urom«, u Robnoj kući »Korzo« u Rijeci te online na adresi www.mojekarte.hr