Sukob u špici sezone

Drama u Opatiji; Dujmić: Policija spriječila gradske službe da uklone bespravno izgrađeni poslovni prostor; iza Delibegovića stoji lobi

Hina

Foto NL

Foto NL

Dujmić je uputio dopis ministru unutarnjih poslova tražeći objašnjenje takvog policijskog ponašanja te je ujedno pozvao sva nadležna inspekcijska tijela da utvrde ima li nepravilnosti u podizanju tog objekta i poslovanju mjenjačnice. Gradonačelnik je mišljenja da je u ovom slučaju zakazao sustav i to zbog trenutačnog stanja u državi



OPATIJA Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u četvrtak rekao kako je policija spriječila gradske službe da uklone bespravno izgrađen poslovni objekt Edina Delibegovića na gradskoj površini gdje je otvorena mjenjačnica te postavio pitanje »jesmo li svi jednaki pred zakonom?»  


 Dujmić je istaknuo kako je dosad vjerovao u pravnu državu, da vjeruje i sad te da će se uporno nastaviti boriti za zaštitu prava građana.


 »U ovom slučaju je uzurpirana gradska površina a to je lov u mutnom u špici sezone, dok su inspekcijske službe okupirane drugim problemima«, rekao je. Upitao se kako je moguće da se ovakav objekt podigne u roku od tri dana, preko vikenda i da u njemu odmah posluje mjenjačnica.




Kad su opatijske gradske službe prvi put pokušale ukloniti taj objekt 15. srpnja zatražena je policijska pomoć, a iz PU primorsko-goranske je odgovoreno da policija u takvim slučajevima zaštite posjeda ne pruža pomoć te je navedeno da se ostvarenje prava može ishodovati sudskim putem ili samopomoći gradskih službi, ako bi sudska pomoć stigla prekasno, a prijeti neposredna opasnost.


 Dujmić je izvijestio da su gradske službe danas ujutro pokušale same ukloniti objekt, a da su policajci spriječili gradske službe da to obave, tvrdeći da štite privatnu imovinu.


Dujmić je uputio dopis ministru unutarnjih poslova tražeći objašnjenje takvog policijskog ponašanja te je ujedno pozvao sva nadležna inspekcijska tijela da utvrde ima li nepravilnosti u podizanju tog objekta i poslovanju mjenjačnice. Gradonačelnik je mišljenja da je u ovom slučaju zakazao sustav i to zbog trenutačnog stanja u državi.


 Požalio se da, kako je rekao, uzurpator i nasilnik može raditi bespravno, a Grad Opatija mora sve obaviti prema pravnim propisima i time gubiti vrijeme dok dokaže nelegalnost poslovanja, a u to vrijeme mjenjačnica i dalje posluje. Dujmić je kazao da ovu situaciju pokušava iskoristiti oporba u Gradskom vijeću optužujući ga da su to njegovi osobni sukobi.


 Iza Edina Delibegovića, koji je podignuo taj objekt i tamo otvorio mjenjačnicu, stoji neki lobi, rekao je Dujmić.


 U kronologiji događaja, koja je uručena novinarima, stoji da je Edin Delibegović, od 13. do 15. srpnja, dogradio poslovni prostor od staklenih stijena pod balkonom zgrade na glavnoj opatijskoj ulici, na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije. U noći s 16. na 17. srpnja Delibegović tu otvara mjenjačnicu, a Grad Opatija o tome izvješćuje sve mjerodavne institucije.


 Edin Delibegović, obrazlažući dogradnju, pozvao se na stečena prava na tom prostoru jer je njegova bivša tvrtka VIOR, sad u stečaju, prenijela pravo građenja na tvrtku Eurotravel, a ta tvrtka, kako je navodio, pravo građenja prenijela na njega.


U dokumentima predstavljenim novinarima, iz opatijske gradske vlasti tvrde da su s tvrtkom VIOR prije 16 godina sklopili ugovor, po kojem ta tvrtka ima pravo dogradnje na katu građevine, a prizemlje i zemljište oko objekta ostaju u vlasništvu Grada.


 Gradonačelnik također tvrdi da Edin Delibegović, kao fizička osoba, više nema nikakve veze s tvrtkom VIOR.