Usnule ljepotice

Drago Korošak nastavlja bitku: Lovranske kuće duhova uz porez će nestati

Marina Kirigin

Sada treba nadoknaditi 25 godina neplaćanja i turističke neaktivnosti - Drago Korošak ispred hotela Danica / Foto M. Aničić

Sada treba nadoknaditi 25 godina neplaćanja i turističke neaktivnosti - Drago Korošak ispred hotela Danica / Foto M. Aničić

Danica, Miramar, Splendid, Marina, Sloboda - samo su neki od zapuštenih objekata koji trunu na najatraktivnijim lokacijama u srcu Općine Lovran čija je glavna djelatnost turizam



LOVRAN Lovranske »kuće duhova«, zapušteni i neiskorišteni turistički objekti, već dvadesetak godina »uteg« su lovranske turističke privrede, ali i stalna tema u lovranski kuloarima. U srcu gradića koji isključivo živi od turizma, na samom rubu do mora, i nakon više od dvadeset godina i završetka Domovinskog rata i dalje zatvoreni stoje turistički kapaciteti. Danica, Miramar, Splendid, Marina, Sloboda – samo su neki od zapuštenih objekata koji trunu na najatraktivnijim lokacijama.


– U turističkoj sezoni u Lovranu dnevno nedostaje 800 do 1.000 ležajeva, znači tijekom cijele sezone izgubimo sigurno oko 90.000 noćenja, a razlog su i dalje zatvoreni i zapušteni hoteli, depandanse i vile. U našem susjedstvu, u Ičićima, vlasnici lovranskih hotela, Liburnia Riviera Hoteli, grade novi objekt, a evo ovi već izgrađeni njihovi objekti i dalje propadaju – govori Drago Korošak, nositelj Nezavisne liste i lovranski vijećnik koji je uputio prijedlog načelniku Lovrana da se za ovakve objekte naplaćuje najveći koeficijent namjene, pošto stanje i godina izgradnje umanjuju porez. Nezavisna lista Drage Korošaka smatra da porez za zatvorene hotelske objekte treba biti najveći kako bi se nadoknadilo 25 godina neplaćanja i turističke neaktivnosti.


Stižu nameti


– Od sljedeće godine, točnije 1. siječnja 2018. godine na snagu stupa primjena Zakona o lokalnim porezima čime se dosadašnja komunalna naknada zamjenjuje porezom na nekretnine. Iako će to za većinu naših građana i stručnih službi Općine biti nepotrebna gnjavaža i ogroman posao koji se mogao i pojednostaviti, porez na nekretnine donosi i neke novosti. Naime, u obvezi plaćanja komunalne naknade su bili samo oni objekti koji su se koristili, dok oni koji se nisu koristili za utvrđenu namjenu, nisu plaćali ništa. Tako godinama zapušteni i derutni objekti LRH-a nisu morali plaćati nikakvu vrstu nameta, te osim što se u njima nije odvijala nikakva gospodarska djelatnost i zapošljavanje, čime je zakinuto gospodarstvo i turizam Lovrana, takva je slika trajno naštetila lovranskom turizmu. Stvorena je negativna slika Lovrana koja je odbijala turiste od dolaska. Godinama sam kao pojedinac, član poglavarstva, predstavnik UHBDR-a Lovran i nezavisne liste u suradnji s Općinom i udrugama pisao nadležnim ministarstvima i upozoravao na probleme »kuća duhova«, međutim najčešće su izostajale reakcije ili su dobiveni pristojni odgovori o nenadležnosti za problem.


Najveći koeficijent




Zato pozdravljamo uvođenje poreza na nekretnine, kojim će zapušteni hotelski objekti i vile konačno početi pridonositi općinskom proračunu. Novi izračun poreza obuhvaća tri kategorije iz dosadašnje naplate komunalne naknade – bod, koeficijent zone i koeficijent namjene, te su mu pridodana još dva – koeficijent stanja i dobi. Upravo zato predlažemo da se turističkim objektima koji su godinama izvan funkcije naplaćuje najveći koeficijent namjene – rekao je Korošak i prisjetio se ranijih pokušaja da se problem zapuštenih turističkih kapaciteta riješi.


– Prilikom ranijeg pokušaja uvođenja naplate turističkim objektima koji nisu u funkciji, kroz zakon o komunalnom gospodarstvu koji nije zaživio jer nije izglasan u saboru, već na samu najavu onoga što je trebalo slijediti LRH je stavila u prodaju i prodala dio zapuštenih objekata. Kada je bilo jasno da od izmjene zakona neće biti ništa, stali su sa prodajom, pa tako danas svjedočimo obnovi Laurijane, ali ne i Danice, Miramara, Splendida, Marine… – zaključio je Korošak koji se nada da će novi zakon konačno potaknuti vlasnike da hotelske objekte privedu svrsi ili pak prodaju onima koji imaju interesa baviti se turizmom.