Atraktivna Hrvatska

Dojmovi s najvećeg svjetskog sajma: Rusi traže nekretnine u rangu do milijun eura

Aleksandra Kućel Ilić

Hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom sajmu nekretnina – Milan Mandić / Snimio Marin ANIČIĆ

Hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom sajmu nekretnina – Milan Mandić / Snimio Marin ANIČIĆ

Svi kojima smo spomenuli Opatiju znali su za ovaj grad i za Hrvatsku - rekao je Milan Mandić po povratku s najvećeg svjetskog sajma nekretnina u Moskvi



Ruski kupci znaju za Opatiju i vrlo su zainteresirani za kupovinu nekretnina »srednjeg ranga« – u rasponu između 200.000 eura i milijun eura. Zaključio je to Milan Mandić, vlasnik agencije Smart Invest Immobilien po povratku iz Moskve, gdje je kao jedini hrvatski predstavnik sudjelovao na najvećem svjetskom sajmu nekretnina – Moscow International Property Show.


Na sajmu se predstavilo stotinjak agencija iz čitavog svijeta, a posjetilo ga je pet tisuća posjetitelja. Dojmovi hrvatskog predstavnika su kako je Hrvatska, s posebnim naglskom na Opatiju, istaknuta kod ruskih kupaca uz Španjolsku kao najtraženija destinacija ove godine za kupnju luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama, i to nakon što se njihov kapital povlači s područja koja su najviše pogođena migrantskim tokovima, poput Grčke ili Turske.


– Interes je doista velik, pričali smo sa stotinama zainteresiranih ruskih građana, a praktički svi kojima smo spomenuli Opatiju znali su za ovaj grad i za Hrvatsku, redovito hvaleći njihove ljepote. Imali smo brojne informativne upite o cijenama i lokacijama, a već u prvih nekoliko tjedana od povratka dobio sam više ozbiljnih upita za konkretne ponude, kazao je Mandić, koji već godinama posluje s ruskim kupcima i partner je s nekoliko ruskih nekretninskih agencija, a nakon sudjelovanja na ovom sajmu sklopio je i nova partnerstva.




Kako saznajemo, na širem opatijskom području trenutačno ima stotinjak nekretnina u vlasništvu ruskih državljana, a u skoroj budućnosti taj bi se broj mogao povećati.


– Činjenica da više ne trebaju osnivati tvrtku u Hrvatskoj na kojoj bi imali nekretninu, nego mogu vlasnici postati i kao fizičke osobe, dodatno je pojačala interes, jer prije dvije godine kad sam sudjelovao na prošlom sajmu u Moskvi, to je bilo istaknuto kao jedna od otegotnih okolnosti za veći ulazak ruskih kupaca na naše tržište. Problem i dalje predstavlja vizni režim, no to zasad prihvaćaju i nije nepremostiva prepreka ruskim ulagačima koji su ujedno zainteresirani i za poslovne investicije, istaknuo je Mandić. Prema njegovim riječima, najtraženiji su luksuzni stanovi, zatim kuće, a upita – iako manje – ima i za građevinska zemljišta.