Zanimljiv projekt

“Dobro došli u Opatiju”: Dječji putokaz razumjet će svi

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U ožujku će se raspisati likovno-literarni natječaj namijenjen djevojčicama i dječacima u dobi od 5 do 15 godina s područja grada Opatije i općina Lovran i Mošćenička Draga



OPATIJA Društvo »Naša djeca« Opatija zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provodi projekt pod nazivom »Dobro došli u Opatiju« koji je započeo u studenom prošle godine, a trajat će do kraja listopada ove godine. U ožujku će se raspisati likovno-literarni natječaj namijenjen djevojčicama i dječacima u dobi od 5 do 15 godina s područja Grada Opatije i općina Lovran i Mošćenička Draga, a čiji će rezultat biti brošura »Dobro došli u Opatiju«, prva brošura prevedena na strane jezike čiji su autori djeca. Njezin se izlazak očekuje u lipnju, a detaljnije su o vrlo zanimljivom projektu jučer govorile dječja gradonačelnica Petra Deranja i koordinatorica programa Tea Jelača.


Mali istraživači


– Projektom »Dobro došli u Opatiju« potaknut ćemo i promovirati dječju participaciju u gradu Opatiji tako da ćemo senzibilizirati djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi s područja grada Opatije za otkrivanje i doživljavanje bogatstva tradicionalnih vrednota sredine u kojoj žive, te uvažavanje i poštovanje različitih kultura i njihovih vrijednosti. Kroz aktivnost istraživačko kreativnih laboratorija djeca uključena u rad Dječjeg gradskog vijeća steći će nova znanja o Opatiji iz područja povijesti, turizma i umjetnosti. Naučeno će pretočiti u brošuru »Dobro došli u Opatiju« – dječji putokaz Opatije. Autori brošure bit će sama djeca koja će svoje likovne i literarne radove prijaviti na natječaj što će ga zajednički raspisati Dječje gradsko vijeće Opatije i Društvo Naša djeca Opatija – istaknula je Tea Jelača.


Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, vijećnici 11. saziva DGV-a će prije raspisivanja natječaja šetnjom obići sve kulturne znamenitosti u Opatiji, istražiti povijest grada i povijest turizma, prikupiti zanimljivosti o osobama koje su živjele u Opatiji i okolici i čiji su životi i rad utjecali na naš kraj, upoznati karakteristične simbole grada i na kraju odabrati znamenitosti, povijesne ličnosti i simbole Opatije koje će predstaviti u brošuri.


Rođendan »Kolibrića«




Kako je istaknula dječja gradonačelnica Opatije Petra Deranja, dječji tekstovi iz brošure će biti prevedeni s hrvatskog na talijanski, njemački i engleski jezik, a sve pojedinosti o projektu i pravilima natječaja, kao i prijavnice za sudjelovanje bit će dostupne na mrežnim stranicama DND-a.


Najavljeni su još i drugi događaji u organizaciji DND-a u veljači – proslava 16. rođendana radionice-igraonice Kolibrići za djecu s teškoćama u razvoju 13. veljače, te obilježavanje Dana ružičastih majica 28. veljače. Također, istaknuto je i kako je Društvo »Naša djeca« početkom ove godine započelo s provedbom trogodišnjeg programa koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a usmjeren je razvoju i stabilizaciji udruge.